Otvorena televizija 428

Ukazivanje na probleme osoba sa invaliditetom prvi je korak pomoći ovoj osetljivoj društvenoj kategoriji, a to je i cilj novoformiranog informativnog portala „Uklonimo barijere”.

Izložbe fotografija u Nišu nisu retkost, ali jesu izložbe portreta – do sada ih gotovo nije ni bilo. Sa ovim teškim zadatkom uhvatio se u koštac najmlađi niški fotograf Vanja Keser. Još veća eksluzivnost je to što su njegovi modeli najpoznatiji srpski glumci.

Мери Мирческа е наш женски планински тркач. Таа ги обожава планините и планинарењето и кажува дека незина најголема мотивација за да се занимава професионално со планинско трчање е огромната љубов кон природата.

Дали владата прави нешто за економскиот и човеков развој и заради што не? Што велат странците за тоа?

“A storybook about the Skopje neighbourhoods, written in the family buffet ‘Nostalgia’ by the Random Passer-by through his and your lives…”

Реформите ги правиме заради странците и тоа сите го знаат. За подома, реформите не даваат ефекти, освен лоши. Овде никој не смее да критикува, посебно ако фатил столица, ниту коморите, ниту синдикатите, ниту бизнисмените, ниту институциите.... Домашна проценка, извештај, истражување....Ajде ве молам.

Очите си ги извадивме за тоа како БДП – то се распределува, а не говориме како се создава.

„СЈО се формираше заради политичката криза која што настана заради објавувањето на „бомбите“ од страна на тогашната опозиција, а денес, СЈО како институција ја има најголемата доверба на граѓаните, и се надевам дека така ќе продолжи, бидејќи ние сметаме дека на државата и е потребна една таква институција, која ќе се бори со високата корупција која е присутна и евидентирана кај нас“ - вели Катица Јанева, СЈО.

 

„Во овој момент во државава, ниту се знае за кој прекршок кој орган или Суд е надлежен, ниту со колкави казни се казнуваат прекршителите, ниту како понатаму ќе тече правната заштита, или жалбената постапка затоа што на почеток, не знаеме кој ја изрекува прекршочната санкција.

 

„Ова што моментално е во тек, тешко и да може да се именува со збор, реформи. Ние очекувавме дека ќе се остави некој простор за бреинсторминг, да се побараат лекови за таа сериозна болест на нашето судство, која што е на некој начин, метастазирана, претпоставувам.

„Сè започна со потребата од длабоки, суштински и сеопфатни реформи во две клучни области: правосудството и администрацијата.

 

„Со инаугурацијата на господинот Пендаровски за претседател, Македонија заврши една важна фаза во политичка смисла. Фаза, која што имаше огромни премрежја и која што сега стави точка на еден дел од политичкиот живот на републиката.

„Глобалната слика е дека и во безбедноста нема некое реално поместување, луѓето така ги оценуваат состојбите, меѓутоа, ние, што посериозно се занимаваме со прашањата во областа на безбедноста, знаеме дека во изминативе две години се донесоа бројни законски решенија, имаме нова агенција во безбедносниот систем...

„Заклучокот е дека потреба од реформи несомнено постои. Реформите не се прават за влез во ЕУ, за НАТО, тие реформи се за граѓаните на Македонија. Јавниот сектор е сервис на граѓаните, правно е, но фактички, конечно во секојдневниот сектор, јавниот сектор да престане да биде сервис на властите, на сите власти, особено на Владата.

„Треба да си нездрав, па да инвестираш во висока технологија, кога ти е поефтино да инвестираш во добивањето тендери“ – тоа ми беше одговорот од бизнисмен – градежник, кој цел живот работи како подизведувач, а не може да купи ниту скап автомобил, камоли друго. Другите на масата ладнокрвно климнаа со главите, како за тоа и да не треба да се говори, затоа што се подразбира.

Општиот заклучок на експертите е дека Македонија бележи застој во спроведувањето на потребните реформи за ЕУ. Години наназад, земјата се соочува со извештаи во кои покрај јавниот сектор, како клучна област во која се потребни реформи е и судството. Недостигот од храброст за промени, како и праксата на следење на партиски, а не на државни интереси, се главна причина за спорото спроведување на реформите. Ова е заклучокот на десетина експерти од различни области правејќи пресек на реформите во судството, јавната администрација, безбедносните служби и СЈО, на панелот „Реформски бенч – мракови: Дали имаме реформи и зошто не?“ што се одржа вчера во Скопје, во организација на АГТИС.

             Ако е до „макроекономската стабилност“ – ништо не мораме да лечиме. Ама таква комоција, со вакви показатели, не е препорачлива. Фискалниот дефицит (монетарен фонд) е 2,7 % од БДП, како и во последниве три години, а и јавниот долг остана непроменет во тие три години (2016-2018), односно остана на ниво од 48,7 % од БДП. Нивото на вработеноста (на крајот од 2018) е 45,9 % и тоа е зголемување од 1,6 % (во споредба со 2017). Сега мерат 19,4 % невработени (податок за крајот од 2018 година).

Реформите се „крвава работа“, само никој не ги знае. Политичарите веруваат дека реформите не можат да бидат интересни за широки народни маси, тешко се мониторираат, нивната динамика трпи многу изговори, а постигнувањето на клучните точки можат да го тегнат до сто едно и назад.

Gotovo 40 odsto anketiranih gradjana sa juga Srbije smatra da Radio-televizija Srbije (RTS) nedovoljno izveštava o temama van Beograda, dok 16,7 odsto ispitanika smatra da na javnom servisu teme van prestonice potpuno zapostavljene, pokazalo je istraživanje pod nazivom "Šta gradjani juga Srbije za svoj novac dobijaju od RTS-a".

Реформите се сложена работа, но не и за експертите. Тие или работат на некоја реформа или имаат друга работа, па најчесто и не ги следат. Ако и ги следат, не им е работа за тоа да ја известуваат јавноста. Ако работат, тие не се расположени за информации – надвор од штурите соопштенија, кои се насочени кон јавноста. Информациите се штури, затоа што нема да бидат интересни и разбирливи, ако бидат претставени во правнички жаргон (прецизно). Тоа е „замката на неразбирливоста“:

Strana 1 od 18

Anketa

Sve više medicinara odlazi iz Srbije. Kakav je Vaš stav o tome?

  • Brinem jer najbolji odlaze i ne znam ko ostaje da nas leci
  • Nema razloga za brigu, to su normalne migracije
  • Ne brinem, verujem državi da ce zaustaviti odliv mozgova

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim