Kako je izgledala godina korone u Srbiji?

decembar 15 2020

Godina za nama ostaće upamćena kao godina korone i godina koja je uzdrmala ceo svet. U Srbiji je 2020. izgledala ovako.

6.mart  - U Srbiji zvanično registrovan prvi slučaj zaraze korona virusa. Reč je o građaninu Subotice koji je poslovno boravio u Budimpešti.

15.mart  - Uvedeno je vanredno stanje. Tog dana je bilo 48 obolelih, a dvoje pacijenata u veoma teškom stanju. Zatvorene su škole, obdaništa i fakulteti, zatvorene su i granice Srbije za sve, osim za državljane Srbije.

Preporučen je rad od kuće, ugostiteljski objekti su dobili skraćeno radno vreme, a policija je nadzirala sprovođenje mera. Počela je sa pripremom online nastava za đake i studente. Starijima od 65 preporučeno da ne izlaze iz kuće.

18.mart- Uveden policijski čas od 20h do 5 ujutru. Vojska i policija patroliraju ulicama. Bolnice u Srbiji počinje da obezbeđuje vojska. Starijima od 65 potpuno je zabranjen izlazak iz kuće.

20.mart – Prva žrtva korona virusa u Srbiji. Pacijent star 59 godina iz Kikinde je preminuo od posledica bolesti covid 19 u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu.

2020 Korona godina 14

6.april – U Beogradu Štark Arena pretvorena je u  privremenu kovid bolnicu, u kojoj su smeštani srednje teški pacijenti i pacijenti bez simptoma. Nekoliko dana kasnije, otvorena je i privremena covid bolnica u Nišu u sportskoj Hali Čair.

13.april – U Gerontološkom centru Niš, korona virusom odjednom se zarazilo veliki broj korisnika, pretpostavlja se više od 150, a preminulo je više od 50 starih ljudi iz ovog centra. Direktor centra je uhapšen zbog nesavesnog obavljanja svoje dužnosti, i ne prijavljivanja prvih slučajeva zaraze.

4.maj – Predsednik Srbije objavio da će se parlamentarni izbori održati 21. juna. Prethodno je trebalo da se održe u aprilu, ali su odloženi zbog vanrednog stanja.

 6.maj - Ukinuto vanredno stanje u Srbiji. Poslanici u Skupštini Srbije usvojili su predlog za ukidanje vanrednog stanja, kao i predlog zakona o važenju uredbi koje su donete tokom vanrednog stanja.


2020 Korona godina 17

   

11.maj – Vrtići u Srbiji  ponovo su otvoreni, a preporučeno je da u vrtiće idu deca čiji roditelji rade. Ispred svih objekata  postavljene su dezobarijere, mališanima se  meri se temperatura na ulazu.

10.jun – U Beogradu odigran fudbalski derbi Partizan – Crvena Zvezda pred 25.000 gledalaca, a ograničenje u broju gledalaca nije ni postojalo. U to vreme, u Nemačkoj su se igrale utakmice pred praznim tribinama, u Italiji i Španiji fudbal se još nije igrao.

21.jun – Održani parlamentarni izbori u Srbiji uz poštovanje svih propisanih mera. Prema podacima Republičke izborne komisije, izlaznost je bila 49%.

28.jun – Naglo povećanje broja zaraženih u Srbiji. Zaraza je buknula i u Novom Pazaru i okolini koji u tom trenutku imaju najveći broj obolelih u Evropi. Pretpostavlja se zbog proslave ramazanskog Bajrama i zbog predizbornih skupova.

2020 Korona godina 01

 

07.jul – Započeti protesti u Beogradu protiv vlasti zbog najavljenih novih restriktivnih mera. Demonstranti su se sukobili sa policijom u pokušaju da uđu u zgradu Skupštine Srbije. Nakon Beograda, protesti su se održali i u ostalim gradovima Srbije.

15.jul - Srbija zbog epidemije koronavirusa stavljena na crvenu listu EU na predlog Nemačke, dok od 16. jula njeni građani ponovo ne mogu da putuju u određene zemlje.

25.avgust – Objavljeno da virus slabi, ali da nema opuštanja zbog normalnog polaska u školu najavljenog u septembru.

31.avgust – Počela je nova školska godina pod obaveznim maskama i sa fizičkom distancom. Đaci su podeljeni u grupe koje će svakog drugog dana ići u školu, i ujedno pratiti i online nastavu.

2020 Korona godina 12

 

19.oktobar - U beogradskoj Štark areni ponovo je otvorena privremena kovid bolnica.

30.oktobar - Rekordan broj zaraženih u Srbiji u jednom danu. U Srbiji je u poslednja 24 sata od korona virusa preminulo pet osoba, a registrovano je 1.545 novozaraženih.

20.novembar - Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej preminuo je od posledica Covida 19. Vernici se u Hramu Svetog Save, najvećem hramu u Srbiji, oproštaju od patrijarha i pričešćuju.

22.novembar - Patrijarh je sahranjen u kripti Hrama Svetog Save. Kroz Hram je tokom ova dva dana prošao ogroman broj vernika.

2020 Korona godina 10

26.novembar - samo tokom prethodne noći umrlo je 47 ljudi, a premijer Srbije je istakao da je danas najteži dan od početka pandemije.

04.decembar – U Batajnici je otvorena potpuno nova covid bolnica. Zbog povećanog broja obolelih ponovo su otvorene covid bolnice i ambulante širom Srbije.

15.decembar – U poslednja 24 sata preminule su 53 osobe. U poslednjih mesec dana, broj preminulih po danu kreće se između 50 i 60 osoba. Najveći broj preminulih bio je 69 i to 4. decembra, dok je najveći broj zaraženih bio 01. decembra, ukupno 7.999 osoba.

Fotografije: Jelena Đukić Pejić, Saša Đorđević, Vanja Keser

 

Povezani članci

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim