Novi lekovi sprečavaju težu kličku sliku kod zaraženih koronom

april 06 2021

Od prvih lakših simptoma do upale pluća izazvane korona virusom, kratak je put. Tako je za svega nekoliko dana od jakog umora i suvog kašljucanja Jelena Đukić Pejić za nedelju dana bila pacijent Infektivne klinike u Nišu.

“Nakon prvih simptoma, već antigenski test je pokazao da sam pozitivna.  Dobila sam vrlo jednostavnu terapiju , C vitamin, cink, selen, D vitamin u velikiim količinama i, naravno, savet da odmaram, ležim i da ne izlazim iz kuće”, priseća se ona.

“Onda prosto, jednog dana, iz čista mira se desilo da više nisam mogla da dišem, nisam mogla da dođem do vazduha. Tada sam se prvi put javila lekaru u bolnici, na Infektivnoj klinici. Pošto nije bilo mesta tog trenutka, nisu me primili. Sutradan je već bilo mesta, a bilo mi je sve gore i tada su me zadržali. To je bio praktično osmi dan otkako sam znala da sam pozitivna”, govori Jelena.

Protokol lecenje covid 03

Tokom šest dana u bolnici njeno stanje nije zahtevalo lečenje kiseonikom, ali jeste više lekova. Pored vitamina koje je već pila, dobijala je infuziju nekoliko puta dnevno.

“Ja ne znam šta je u toj infuziji bilo, jedino znam da su mi davali velike količine leka hlorokin, i fraxiparin u stomak. Pretpostavljam da su sve probali da mi saniraju upalu oba plućna krila”, rekla je Jelena koja je nastavila sa terapijom dugo nakon bolničkih dana.

Protokol lečenja broj 11

Mesec dana kasnije, u Srbiji je kovid pacijentima dostupna najsavremenija terapija koja se primenjuje širom sveta. Antivirusni lek favipiravir, koji se do sada davao samo u bolničkim uslovima, oboleli će od sada moći da dobiju i u kovid ambulantama i to na početku infekcije. Za one sa hroničnim oboljenjima sada dostupan i takozvani “Trampov lek”,koji sadrži gotova antitela koja neutrališu virus. Lekari po težini kliničke slike određuju vrstu terapije.

Protokol lecenje covid 09

Lek protiv korona virusa ne postoji, jer bolest napada ceo organizam. Zato Srbija, poput ostalih zemalja, stalno traži što bolji model lečenja i prilagođava novim naučnim saznanjima, kaže klinički farmakolog i profesor Medicinskog fakulteta u Nišu Srđan Pešić. Lekari u Srbiji rukovode se protokolom za lečenje koji je nedavno dobio svoju jedanaestu verziju.

„To je vrlo moderan protokol u skladu sa svetskim trendovima. On sadrži skoro sve lekove koji se mogu naći u bogatim evropskim i državama u svetu kao što su SAD  ili Australija. Napredak u poslednjoj verziji je takav da smo jedan antivirusni lek favipiravir, koji se do sada davao samo u bolničkim uslovima, približili pacijentu i on će se od sada davati već na prvom koraku u COVID ambulantama, što je važno jer deluje u prvih pet dana”, priča doktor Pešić.

Trampov lek

Značajnim pomakom smatra i uvođenje takozvanog “Trampovog leka”, namenjenog onima koji su, zbog hroničnih i drugih oboljenja, u riziku da dobiju težu sliku bolesti.

“To su neutrališuća monoklonalna antitela sa jako teškim imenom – bamlanivimab. To su već gotova antitela koja neutrališu virus u toku njegovog ulaska u organizam ili neposredno posle njegovog ulaska. I ona se takođe daju u prvih nekoliko dana, dakle jako rano. Kao što naš protokol predviđa, davaće se u trijažnim ili kliničkim centrima ili COVID bolnicama, gde će specijalisti infektolozi odlučivati kome će se dati”, kaže doktor Pešić.

Ovaj lek se daje u jednoj dozi kroz infuziju. Kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao sredinom marta, kada je stigla prva isporuka od 1.800 doza, jedna košta 600 dolara. Potom je nabavljeno još 4.000 doza, a nove isporuke očekuju se u aprilu i maju.

Lečenje samo uz konsultaciju lekara

Lekari upozoravaju da nijedan lek pacijenti ne uzimaju bez konsultacije sa doktorima, jer u slučaju kovida, neki medikamenti mogu i da otežaju kliničku sliku.

Protokol lecenje covid 07

 “Evo još jedne novine u 11. verziji srpskog protokola za lečenje COVID-a. Nemojte uzimati antibiotike na svoju ruku. Oni se u blagim fazama COVID-a, pa čak i u srednje teškoj fazi, ne preporučuju jer mogu da dovedu do potpuno suprotne situacije razvoja rezistencije uobičajenih mikroorganizama bakterija, pa da onda čak i otežaju kliničku sliku”, upozorava dr Pešić.

Pešić savetuje da se građani vakcinišu, i podseća da je do sada dato preko 400 miliona vakcina i da skoro da nije bilo ozbiljnih neželjenih efekata.

MIC

Povezani članci

  • Afrička svinjska kuga u Srbiji

    Još od 2019. godine afrička svinjska kuga došla je do srpskih uzgajivača svinja. Kako lek, ni vakcina ne postoje, svinje moraju na eutanaziju.

  • Epidemija malih boginja se još može izbeći

    Sve je veći strah da bi Srbiju mogla da pogodi epidemija morbila, bolesti koja je praktično iskorenjena, ali se vraća zbog niskog stepena vakcinacije. Lekari kažu da im ostaje jedino da „mole i apeluju“ na roditelje.

  • Ambasador Niša – kompanija Neomedica osvojila svet

    Osnovana na samom početku ovog milenijuma, kompanija Neomedica započela je kao porodična firma. Danas upošljava veliki broj zaposlenih, od kojih su mnogi vrsni naučnici i sa takvim timom osvaja svet.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim