Zašto odjednom mnogo Indijaca dolazi u Srbiju? Foto: Jelena Đ. P.

Zašto odjednom mnogo Indijaca dolazi u Srbiju?

jul 19 2021

Poslednjih nedelja je u Srbij naglo porastao broj turista iz Indije. Šta ih je to privuklo, raspitala se u Nišu naša reporterka.

U jednom niškom hotelu igra se čudan sport. To grupa Indijaca uz puno galame i smeha, u jednom delu dvorišta igra kriket. U drugom delu, druga grupa Indijaca odmara dok sa jutjuba gleda glasne video klipove. Ovde je 170 njih, čekaju dan da odlete tamo gde su zaputili, a to je Saudijska Arabija.

Indijci korona karantin 02

Igra se kriket

Do tada su u karantinu u Srbiji jer se zbog delta soja, tzv. indijskog soja, njihova zemlja nalazi na listi zemalja sa posebnim rizikom od širenja korona virusa. Srbija je, s druge strane, na zelenoj listi, što znači da ukoliko provedu vreme karantina u Srbiji, nakon PCR testa slobodno mogu da putuju u treće zemlje – Ameriku, Kanadu, Veliku Britaniju, zemlje EU ili u njihovom slučaju, u Saudijsku Arabiju.

Preko Srbije do Arabije

Šeih Daud je mašinski inženjer, i jedan od 170 Indijaca gastarbajtera koji je do hotela Vidikovac u Nišu došao organizovanim čarter letom iz Nju Delhija preko Beograda.

"Mi smo svi vakcinisani, ali ne možemo drugačije da uđemo u Saudijsku Arabiju osim da boravimo u nekoj zelenoj zoni kao što je Srbija. Takođe, za Srbiju nam nije potrebna viza, pa nam ovde odgovara, i vreme je super, kod nas je mnogo toplije. Zemlja je veoma lepa i čim izađemo iz karantina, imamo par dana vremena da obiđemo neke znamenitosti”, kaže Šeih.

Indijci korona karantin 09

Turisti iz Indije u hotelu u Nišu

Za ovaj put potrošili su oko 1.500 evra, ali to je bio jedini način da se vrate na posao.

Hotel Vidikovac nije jedini hotel u Nišu koji za goste ima Indijce, a osim Niša, Beograd, Čačak, Knjaževac i mnogi drugi gradovi puni su stranaca u karantinu, a očekuje se još puno njih.

Zbog toga je nastao naziv karantin turizam, što predsednik i premijerka Srbije negiraju. Dok je predsednik Aleksandar Vučić medijima izjavljivao da se Indijci, kao i drugi stranci vakcinišu u Srbiji, premijerka Ana Brnabić je medijima izjavila da u Srbiji postoje jasne procedure kako može da se uđe u zemlju, a to znači, samo u slučaju dokaza o vakcinisanju ili dokaza o PCR testu, ne starijem od 48 sati.

Malo informacija, malo vremena za odluke

U slučaju naših 170 Indijaca, svi su vakcinisani, kažu. Problem je međutim u tome kako su oni dospeli u hotel u kome se nalaze. Vlasnica ovog hotela je Svetlana Miladinović, i kaže da joj je agencija iz Crne Gore sa kojom je ona pregovarala, prećutala informaciju o kakvim gostima se radi.

"Ja sam ovu epidemiju jako teško doživela, izgubila sam supruga, i ja sam imala koronu, i nikada ne bih prihvatila da budem karantinski hotel. Mene su zvali iz agencije jednog dana i pitali za smeštaj organiziovane grupe od 170 ljudi za 20 evra dnevno, pun pansion. To je smešna cena, ali kako godinu i po dana hotel nije radio, a organizovane grupe su normalna stvar, pomislila sam: hajde, meni je potrebno, i zemlji je potrebno da se sve pokrene”, kaže naša sagovornica. I nastavlja:

Indijci korona karantin 05

"Predstavnik te agencije iz Crne Gore je došao, smestio ih tu, i ja sam tek tada saznala pravu informaciju. Tek tada sam saznala ko su oni, da ne mogu da dobiju radnu vizu dok ne provedu 15 dana u zelenoj zoni, i to je poenta celog ovog cirkusa” priča ona.

Od dogovora sa agencijom, 2. jula, do trenutka kada su oni došli u ranu zoru 6. jula, prošlo je nepuna četiri dana, a tek 09. jula je dopunjena Uredba o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti u kojoj se Indija navodi kao zemlja sa posebnim rizikom.

Premijerka je priznala medijima da se indijska čarter kompanija sa zahtevom za četiri leta sa oko 800 putnika - javila 1. jula.

"Sve je neorganizovano”

Upravo ovakvu neorganizovanost vlasnica hotela i kritikuje i objašnjava da su njeni gosti dobri gosti, ali da su na izmaku strpljenja jer čekaju već nekoliko dana nekoga iz Instituta za javno zdravlje u Nišu da im uradi PCR test, koji, kako kaže, očigledno nema način kako da im ga naplati.

"Zamislite, oni su tražili od mene da ja skupljam pare i da dovedem menjača u hotel i da se tako testiraju. Pa ja to nikako ne mogu da uradim, zar da mi stavljaju lisice na ruke?”, ljutito objašnjava.

Indijci korona karantin 12

U ovom institutu nisu želeli razgovor sa novinarima na tu temu, i Svetlana Miladinović i njenih 170 gostiju još uvek ne znaju da li će iko doći po njih, kada i kako, budući da kroz nekoliko dana oni kreću dalje.

Nije poznato javnosti koliko je sada Indijaca u karantinu po hotelima u Srbiji, jer u međuvremenu je došlo još puno tura.

Bilo je hotela i koji su odbili goste iz Indije, ali to su hoteli koji su od strane agencija upitani za ponudu nakon 09. jula, kada je svim hotelima iz Instituta Milan Jovanović Batut stiglo obaveštenje na kakvoj se listi Indija nalazi. Svetlana Miladinović kaže da je ovo bila strašna greška iz više razloga, i da neće prihvatati nove ture za koje i dalje šalju upite.

Autor: Jelena Đukić Pejić                    DW.com

Povezani članci

  • Ambasador Niša – kompanija Neomedica osvojila svet

    Osnovana na samom početku ovog milenijuma, kompanija Neomedica započela je kao porodična firma. Danas upošljava veliki broj zaposlenih, od kojih su mnogi vrsni naučnici i sa takvim timom osvaja svet.

  • Legenda o Zajde Badži

    Svakog četvrtka ujutro, Nikola Ališanović dolazi uskim putićem, tik uz zid, do zabačenog ćoška niške tvrđave. Tu kači ikone Bogorodice, ali i romske svetice po imenu Zajde Badža, i priprema mesto za paljenje sveća. To mesto posećuju niški Romi, ali i drugi, u nadi da će im biti ispunjene želje.

  • Za Srbiju 12 miliona evra iz Fonda solidarnosti EU

    Ministarka za evropske integracije i nacionalna IPA koordinatorka Jadranka Joksimović potpisala je 13. aprila u ime Republike Srbije Sporazum o poveravanju, kojim je Evropska unija našoj zemlji bespovratno dodelila 11.968.276 evra iz Fonda solidarnosti EU, za finansiranje hitnih aktivnosti u borbi protiv kovida 19, kao i za sprovođenje ostalih mera u oporavku srpskog zdravstvenog sistema.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim