Vrtići u Nišu skoro prazni, pregled mališana već na ulazu

maj 13 2020

Posle dvomesečne pauze, od ove nedelje ponovo rade vrtići i u Nišu, ali je interesovanje roditelja da tamo smeste svoju decu malo. U obdaništa Predškolske ustanove "Pčelica" ovih dana odlazi tek oko 220 od ukupno 6.000 upisanih mališana. 

Procedura je malo drugačija nego ranije. Sada već u hodniku trijažna sestra mališanima proverava grlo i beskontaktnim toplomerom meri temperaturu. Samo ako je niža od 37 stepeni, dete može kod svojih drugara.vrtici Nis kovid 08

„Kada prvi put dolaze, roditelji su u obavezi da donesu potvrdu od pedijatra da je dete zdravo i da ima uredan vakcionacioni status. Kada izmerimo temperaturu i vidimo da je u redu, pogledamo grlo, detetu se dezinfikuju ruke, roditelju rukavice. Dete preuzima sestra-vaspitač i odvodi ga u kupatilo gde ono pod nadzorom 20 sekundi pere ruke sapunom, pa onda ulazi u sobu“, priča trijažna sestra Milica Marjanović.

Da pravilno peru ruke, kažu vaspitačice, mališani su naučili već kod kuće, ali im recitacije ili pesmice tokom pranja u vrtiću pomažu da tome posvete dovoljno vremena. Kada završe, spremni su za igru, a prednost imaju aktivnosti kod kojih je lako održati odstojanje.vrtici Nis kovid 14

 Nakon prijema dece, vrtić se zaključava i sledi dezinfekcija svih površina.

„Tehničko osoblje briše i kvake, prekidače, da bi sve bilo bezbedno. Pre nego što smo otvorili vrata mališanima, rađena je kompletna dezinfekcija svih vrtića, urađena je deratizacija i dezinsekcija dvorišta“, kaže trijažna sestra.

Roditelji, u skladu sa preporukama epidemiologa, u vrtieć odvode decu samo ako nemaju drugog izbora za njihovo čuvanje. Takvu situaciju moraju da dokažu oba roditelja potvrdama poslodavaca da rade u firmi ili na terenu, a ne kod kuće.

„Nemamo drugu opciju sem ove. Vidim da se dobro pazi na higijenu, pa ne brinem“, kaže otac četvorogodišnjeg dečaka.

Da nema mesta za brigu tvrdi i Bojana Stojanović, rukovodilac vrtića „Petar Pan“, koja naglašava da su pre povratka na posao svi zaposleni testirani na COVID-19 i da ima dovolljno sredstava za dezinfekciju i zaštitne opreme.vrtici Nis kovid 09

„Mi svi nosimo rukavice i zaštitne maske, čak i deca imaju male maske. Manji je broj dece po grupama, grupe se ne spajaju, postoji ta socijalna distanca o kojoj svi govorimo ovih dana, a aktivnosti su usmerene upravo na vaspitno-zdravstveni deo“, priča ona.  

Do pre dve nedelje, kada je Republički Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 najavio ponovno otvaranje vrtića, prisustvo virusa bilo je potvrđeno kod stotinak dece u Srbiji. Epidemiolozi Štaba tada su izjavili da je procenjeno da rizik od infekcije prilikom boravka u vrtiću nije veći od takvog rizika u porodici i svakodnevici.vrtici Nis kovid 02    

Zaposleni u „Pčelici“ preduzimaju sve da mogućnost infekcije koronavirusom, kojim je u Srbiji po poslednjim podacima zaraženo 10.295 ljudi, svedu na minimum. Kažu da će decu zato češće izvoditi napolje. Jedva čekaju da se „sve vrati u normalu“ i da graja u vrtićima postane glasna kao pre epidemije.

Piše: Sanja Janačković

Foto: Saša Đorđević

Anketa

Sve više medicinara odlazi iz Srbije. Kakav je Vaš stav o tome?

  • Brinem jer najbolji odlaze i ne znam ko ostaje da nas leci
  • Nema razloga za brigu, to su normalne migracije
  • Ne brinem, verujem državi da ce zaustaviti odliv mozgova

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim