Još uvek nije vreme za zatvaranje dečije kovid bolnice

maj 26 2020

Niš je nakon Beograda drugo najveće žarište korona virusa u Srbiji sa oko 12% od ukupnog broja obolelih. U ovom gradu su tokom epidemije otvoreni i dečija covid bolnica i covid porodilište.

Još tokom marta, dečija covid bolnica u NIšu u okviru dečije interne klinike primala je najmlađe pacijente sa korona virusom. Trenutno je na lečenju 14 pacijenata i 9 pratilaca, od kojih je 11oro dece pozitivno, a troje u fazi dobijanja rezultata.

“Bolnica je uvek bila punog kapaciteta i kroz nju je do sada prošlo 88 malih pacijenata sa korona virusom sa različitim respiratornim simptomima. Njih 30 je bilo pozitivno na virus”, kaže prof. dr Anđelka Slavković, koordinatorka covid bolnice za decu u Nišu. Takođe, kaže ona, od devet pratilaca, dvoje je pozitivno.Decja kovid bolnica 6  

“Kada se činilo da će se bolnica ugasiti jer je manji broj obolelih, javilo se žarište u Leskovcu, Vranju, Vlasotincu, tako da iako je najviše dece bilo iz Niša, sada imamo više iz drugih mesta”, kaže ona.

Među decom smeštenom u covid bolnici, najviše je uzrasta od 10 do 18 godina, i malo veći broj devojčica u odnosu na dečake. Svi su bili lakši ili srednje teški slučajevi koji su dobro prošli terapiju bez većih problema. Među obolelima, bilo je i dvoje dece sa kavasaki sindromom koji su negativni na covid. Decja kovid bolnica 5

“Dvoje dece je došlo sa visokom temepraturom i uvećanim žlezdama i sa promenama na koži, što je na vreme prepoznato”, kaže ona.

Trijaža je na samom ulazu u zgradu klinike gde im se beskontaktno meri temperatura i gde razgovaraju sa lekarom, nakon čega se odlučuje da li će deca ići u covid bolnicu odnosno crvenu zonu, ili u zelenu zonu. Susret sa lekarima u skafanderima svoj deci je zastrašujući, kaže dr Slavković.

“Deca su uplašena, uplašena su i kada dođu za običnu hiruršku intervenciju.  Posebno što ova starija deca mogu da pročitaju po medijima šta se dešava. U početku su svi uplašeni. Ovi mlađi su posebno uplašeni kada vide lekara i osoblje u skafanderima. Onda je tu prilaz deci poseban. Lekari tada kažu: “Ja sam nindža kornjača, došao sam da malo popričamo”. Svi se prilagođavaju. Lekari su iskusni pedijatri, i oni se prilagođavaju. Sve u cilju da se dete opusti da posle mogu lepo da sarađuju”.Decja kovid bolnica 2

Koordinatorka dečije covid bolnice dodaje da su među pacijjentima imali i jednu bebu kojoj je mama bila pozitivna na virus. S druge strane u obližnoj zgradi, u covid porodilištu, nije bilo novorođenih beba koje su pozotivne na virus, čak ni u slučajevima kada su njihove majke dokazano pozitivne ili sa sumnjom na infekciju, kaže zamenik direktorka ginekološko-akušerske klinike u Nišu, doc. dr Milan Stefanović.

On kaže da je na početku epidemije bilo predviđeno da sa inficiranim i „suspektnim“ porodiljama iz cele Srbije radi samo porodilište Kliničko-bolničkog centra „Dr Dragiša Mišović“ u Beogradu, ali to se ubrzo promenilo.Decja kovid bolnica 7

„Pretpostavljam da je broj pacijenata bio toliko veliki da su ljudi iz „Dragiše Mišovića“ shvatili da ne mogu sve da prihvate, te je odlučeno, verovatno na nivou Kriznog štaba, da i Niš oformi COVID-porodilište“, govori Stefanović.

Ubrzo je stigla instrukcija da se pri niškoj klinici hitno formira takvo porodilište, što je za jedan vikend i učinjeno, a najveći teret na raščišćavanju, organizaciji prostora i transportu aparature, govori Stefanović, pao je na medicinske sestre i higijeničare. Već krajem prve nedelje epidemije, bili su svesni da ih čeka ozbiljan neprijatelj.

Za razliku od dečije covid bolnice gde se prema rečima dr Anđelke Slavković ni jedan lekar nije razboleo, kao ni na dečijoj hirugiji, ali dva ili tri lekara na pedijatriji su se zarazili van radnog mesta, na GAKu je bilo znatno ozbiljnija situacija. Decja kovid bolnica 1

„Otprilike je četvrtina lekara ukupnog osoblja Klinike bila ili u kontaktu, ili bila u bolnici, ili bila dokazano pozitivna, i to odmah s početka pandemije. Dobra reakcija našeg kolektiva bila je njihova izolacija. Čak i kada su bili suspektni, na prve simptome su izolovani. Te kolege su se već vratile na posao i sada su nam glavne za komunikaciju sa COVID suspektnim i pozitivnim pacijentima“, kaže Stefanović, ali ipak podseća trudnice na maksimalni oprez jer epidemija još nije gotova.

Istog je mišljenja i koordinatorka dečije covid bolnice dr Slavković koja kaže da očekuje da će biti različitih skokova sa brojem zaraženih među decom do 18 godina jer su i vrtići i drugi kolektivi počeli sa radom, kao i kafići.

Autor: Jelena Đukić Pejić

Anketa

Sve više medicinara odlazi iz Srbije. Kakav je Vaš stav o tome?

  • Brinem jer najbolji odlaze i ne znam ko ostaje da nas leci
  • Nema razloga za brigu, to su normalne migracije
  • Ne brinem, verujem državi da ce zaustaviti odliv mozgova

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim