U Srbiji 12 novih žrtava korona virusa, inficirano još 279 osoba Foto: Vanja Keser

U Srbiji 12 novih žrtava korona virusa, inficirano još 279 osoba

jul 13 2020

U Srbiji je u prethodna 24 časa od posledica infekcije korona virusom preminulo još 12 osoba, od toga jedan pacijent na lečenju u KC Niš i jedan u Vranju.

Premijerka Ana Brnabić je novinarima rekla da su u prethodna 24 časa testirani uzorci 6.915 osoba, od kojih je pozitivan nalaz potvrdjen kod 279.

Broj aktivnih slučajeva je 4.294, a na respiratorima su 154 osobe što je po rečima premijerke, najveći broj od kada je 6. marta potvrdjen prvi slučaj infekcije u Srbiji. U kovid objektima niškog Kliničkog centra na respiratorima je ukupno 11 pacijenata.Corona 1307 1

Procenat smrtnosti u Srbiji sada iznosi 2,17 odsto.

Tokom epidemije u Srbiji su testirani uzorci ukupno 498.343 osobe od kojih je prisustvo virusa potvrdjeno kod 18.639.

Premijerka je rekla da je u prethodna četiri dana registrovano smanjenje broja novoobolelih.

Zato, kako je rekla, "razloga za optimizam donekle ima. Deluje da, u zavisnosti od brojeva narednih dana, imamo neke rezultate mera koje smo uveli kao Krizni štab", kazala je Brnabić.

Ona je upozorila da će se narednih dana videti rezultati protesta, javnih okupljanja i proslava u nekim delovima Srbije i najavila da će se razgovarati o uvođenju obaveznog nošenja maski u zatvorenom prostoru na celoj teritoriji Srbije.

Prema odluci niškog štaba za vanredne situacije zabranjeno jr okupljanje više od 20 ljudi u zatvorenom, ali i na otvorenom prostoru, spa i velnes centri ne mogu da rade, a maske su obavezne, kao i držanje distance od 2 metra. Prevoznici su dužni da redovno dezinfikuju autobuse i provetravaju, a isto se odnosi i na taksi vozila. I na svim pijacama u Nišu obavezne su maske, a moraju da ih nose i prodavci i kupci.Radno vreme ugostiteljskih objekata od danas mora biti skraćeno - u zatvorenom delu rad je dozvoljen do 21 sat, dok bašte mogu biti otvorene do 23 sata, a početak je u oba slučaja u 6 ujutru.

Broj preminulih i broj obolelih na respiratorima koji se konstantno uvećava pokazuje koliko je ozbiljna situacija, rekla je Brnabić i apelovala na sve građane da budu maksimalno odgovorni, da nose maske u zatvorenom i otvorenom prostoru.covid19 infografikIzvor: beta.rs

“Molimo ljude da se ne okupljaju jer je to najveći atak na naše javno zdravlje”, rekla je Brnabić.

Ona je navela da je tokom današnjeg dana još 49 respiratora distribuirano širom Srbije, kao i da u magacinu ima još 180.000 testova.

Anketa

Sve više medicinara odlazi iz Srbije. Kakav je Vaš stav o tome?

  • Brinem jer najbolji odlaze i ne znam ko ostaje da nas leci
  • Nema razloga za brigu, to su normalne migracije
  • Ne brinem, verujem državi da ce zaustaviti odliv mozgova

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim