U Nišu najviše zaraženo radno aktivno stanovništvo photo. S. Djordjević

U Nišu najviše zaraženo radno aktivno stanovništvo

jul 16 2020

Pacijentima sa simptomima respiratorne infekcije PCR testovi sada se uzimaju u  kovid ambulantama niškog Doma zdravlja. Rezultati brisa dobijaju se u roku od 24 časa, pošto budu obrađeni u Institutu za javno zdravlje Batut.

Brisevi se u ovim ambulantama uzorkuju od 7-10h časova. Dom zdravlja će testirati bolesne, a Institut za javno zdravlje Niš putnike, retestiranja i one koji samoinicijativno  žele da se testiraju, objašnjavaju iz ove ustanove.

U Domu zdravlja kažu da testova ima dovoljno.sanitet corona nis

Inače, u kovid ambulantama niškog Doma zdravlja u protekla tri dana pregledano je 1.516 građana. Zabrinjava podatak da je više 80 odsto njih je starosti između 25 i 40 godina, izjavio je direktor te zdravstvene ustanove Milorad Jerkan.

Da podsetimo, na teritoriji cele Srbije od petka, 17, jula  zabranjena su okupljanja na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru za više od deset ljudi. Mera nošenja zaštitnih maski koja je na snazi u Beogradu, proširena je na teritoriju cele zemlje. Za vreme boravka na javnim mestima, između okupljenih mora postojati distanca od jedan i po metar, odnosno svaka osoba mora zauzimati minimum četiri kvadratna metra.

Zaštitne maske obavezne su i na otvorenom prostoru, na mestima na kojima nije moguće obezbediti rastojanje od jedan i po metar, poput redova ispred prodavnica, apoteka, autobuskih i voznih stajališta i slično. Na svim ostalim javnim mestima na otvorenom prostoru, preporučuje se nošenje zaštitnih maski.

Anketa

Sve više medicinara odlazi iz Srbije. Kakav je Vaš stav o tome?

  • Brinem jer najbolji odlaze i ne znam ko ostaje da nas leci
  • Nema razloga za brigu, to su normalne migracije
  • Ne brinem, verujem državi da ce zaustaviti odliv mozgova

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim