Smanjuje se broj pregleda u niškim ambulantama

avgust 12 2020

Broj pregleda u niškim kovid ambulantama se smanjuje, kaže direktor Doma zdravlja Milorad Jerkan. Pred polazak u školu ohrabruje podatak da je procenat zaraženih do 20 godina oko dva odsto, rekao je on.

Podaci pokazuju da poštovanje mera daje rezultate. Tako je pre mesec dana 13. jula obavljeno 564 pregleda. Tada je od ukupnog broja pacijenata, njih  bilo 60 odsto došlo na prvi pregled. Devetog avgusta na prvi pregled javilo se 44 pacijenta, a ukupno je pregledano  njih 94.

Jerkan međutim naglašava da i pored ohrabrujućih brojeva, ne sme biti opuštanja.jerkan

„Promenila se i klinička slika koja se javlja kod obolelih. U prvom planu više nisu  stariji ljudi,  populacija preko 65 godina. Imamo 2 odsto pacijenata do 20 godina i 80% pacijenata od 20 do 50 godina”, kaže direktor Doma zdravlja.

Jerkan ocenjuje da su postojeće mere dobra zaštita za starije ljude, i dodaje  da je sada najviše zaraženih među radno aktivnim stanovništvom.  Najviše je, kako kaže, zaraženo radno aktivno stanovništvo, ali i pored toga smatra da je Niš trenutno jedan od najsigurnijih gradova u Srbiji.Beta covid 128

„Niš sada može da se pominje samo u pozitivnom smislu jer smo do skora bili na 1,95, a sada smo, po našim istraživanjima, na 1,30 posto od onog procenta koji se smatra optimalnim.. Od svih većih gradova najbolje smo se organizovali“, kazao je Jerkan.

Prema podacima kriznog štaba, u Srbiji je u poslednja 24 sata od oko 8.000 testiranih obolelo 235 građana od covida 19. Na respiratorima je ukupno 91 pacijent u Srbiji, a preminulo je 6 pacijenata.

Anketa

Sve više medicinara odlazi iz Srbije. Kakav je Vaš stav o tome?

  • Brinem jer najbolji odlaze i ne znam ko ostaje da nas leci
  • Nema razloga za brigu, to su normalne migracije
  • Ne brinem, verujem državi da ce zaustaviti odliv mozgova

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim