Manji broj hospitalizovanih, manje i covid bolnica Foto: Jelena Đ. P.

Manji broj hospitalizovanih, manje i covid bolnica

maj 24 2021

U Srbiji se već mesec dana postepenim popuštanjem mera život vraća u normalu. Ovih dana i pojedine covid bolnice izlaze iz covid sistema.

Pre tačno dva meseca, 24. marta je ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao da je popunjenost bolnica u Srbiji 90%, te da nema govora o popuštanju mera. I krizni štab i sam ministar apelovao je na stanovništvo da se vakciniše, a najviše na mlade među kojima je najmanje vakcinisanih.

Covid situatuacija Srbija maj 17

Nešto kasnije, mere su ipak opuštenije, prvo su otvoreni tržni centri, zatim su đaci vraćeni u školske klupe, a od sredine maja dozvoljen je i rad kafićima. Ovih dana i pojedine bolnice izlaze iz covid sistema. Šta se promenilo?

Prvi put – nula preminulih

Profesor Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba kaže da su osnovni razlozi za izlazak covid bolnica iz covid sistema pre svega rezultat vakcinacije i smanjenje broja obolelih. “To je posledica prirodnog procesa. Virus nije izgubio na virulenciji, ali ga posle perioda razgorevanja u talasima sada ima mnogo manje kod osoba koje bi ga prenosile jer on jedino opstaje u ljudskom organizmu.

Covid situatuacija Srbija maj 05

U Srbiji je trenutno sa dve doze vakcinisano 1.840.000 ljudi, što je još daleko od ciljne cifre od 3 do 3.5 miliona – što bi moglo, uz prebolele, da obezbedi kolektivni imunitet”, kaže Tiodorović i dodaje:

“U pojedinim covid bolnicama na teritoriji Srbije je u poslednjih mesec dana bilo dana kada nije bilo umrlih. Tu su Leskovac, Pirot i Niš. U velikim centrima to nije moguće jer se najteži bolesnici, posebno oni kojima je neophodna respiratorna podrška upućuju tamo”, i dodaje da je broj 0 preminulih u niškom Kliničkom centru izuzetak.

Lekari se vraćaju na stari režim

U Nišu već nekoliko dana nema pacijenata na jedinici intenzivne nege na Klinici za infektivne bolesti koja trenutno ima nešto više od 40 pacijenata obolelih od covida19. Na nivou Srbije, prema poslednjoj statistici, hospitalizovano je nešto više od 1.600 pacijenata, a na respiratorima je 65 teško obolelih. Mnoge bolnice vraćaju se u uobičajeni rad – iz covid režima izašli su kliničko-bolnički centri “Zvezdara” i “Dragiša Mišović”, kao i Specijalna bolnica u Mladenovcu. U covid sistemu ostaju KBC Zemun i Klinika za infektivne i tropske bolesti Batajnica.

Covid situatuacija Srbija maj 06

Slično je i u Nišu, u covid sistemu ostaju samo Klinika za infektivne bolesti, dečiji covid i covid porodilište, dok se cela zgrada novog Kliničkog centra vraća u normalu, potvrđuje dr Radmilo Janković, zamenik direktora Kliničkog cetnra Niš. Niška banja je već pre nekoliko nedelja prestala da bude covid zona, a za ispomoć Klinici za infektivne bolesti ostaje još samo bolnica u Kruševcu. Zahvaljujući ovom, mnogi lekari i drugo zdravstveno osoblje po prvi put od početka pandemije vraćaju se na stari režim rada, ili odlaze na zasluženi godišnji odmor. Oni ističu da su to željno iščekivali.

Ponavljanje greške od prošlog maja?

Kako su i prošle godine u maju sve mere ukinute, počev od ukidanja vanrednog stanja 6.maja, preko održanog derbija pred 25.000 gledalaca 10. juna, i parlamentarnih izbora 21.juna, nakon čega je buknuo broj zaraženih širom Srbije, postavlja se pitanje po čemu se ovogodišnji maj razlikuje od prethodnog.

“Sada je situacija daleko drugačija zahvaljujući vakcinaciji. Međutim, proglašenja “pobede” ne može biti i pored značajnijeg obuhvata vakcinacijom, jer je u pitanju bolest koja će pretiti i kada ostane u “džepovima”, u regionu, pa i uopšte u svetu. Dakle, pobedu jedino može proglasiti SZO”, kaže epidemiolog Tiodorović.

U tržni centar po vakcinu

Broj vakcinisanih evidentno raste, kaže i portparolka Doma zdravlja u Nišu Nevena Simović. Građanima su dostupna sva četiri proizvođača vakcine na više punktova, a od nedavno i u tržnim centrima. Nedavno otvoreni Delta planet u u Nišu privukao je brojne znatiželjne mlade koji usput mogu i da se vakcinišu, ukoliko su se do sada dvoumili. Njima je, kaže dr Simović, sada motiv putovanje, a u tržnim centrima nema zakazivanja, ni čekanja.

Covid situatuacija Srbija maj 09

„Inače naše terenske ekipe obavlja vakcinaciju i na seoskom području, i u kućnim uslovima za slabo pokretne i nepokretne osobe“, kaže Nevena Simović. Dr Radmilo Janković, je ranije za DW izjavio da je u kliničkom centru Niš subotom organizovano vakcinisanje pacijenata koji zbog alergija ili neke hronične bolesti spadaju u rizičnu grupu zbog čega ranije nisu smeli da se vakcinišu. Za ovakve situacije, na raspolaganju se nalazi kompletna lekarska ekipa. Rezultat je, kaže Nevena Simović, preko 180.000 datih doza u tom gradu, a obe doze vakcine do sada je primilo 43% stanovništva.

Smanjen broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih

Nije samo broj vakcinisanih veći, već i broj testiranih, čak i onih na lični zahtev - za 20 odsto. Razlog je upravo planiranje godišnjeg odmora van granica Srbije, a cena ovog testa je 9.000 dinara. To verovatno objašnjava i što je pored velikog broja testiranih, prema podacima Doma zdravlja bilo dana kada je broj pozitivnih na PCR bio nula.  

Covid situatuacija Srbija maj 16

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović i dalje upozorava da je ovog trenutka samo 12% mladih od 18 do 35 godina vakcinisano. Kako su od 01. juna dozvoljene proslave mature, a može se ići i na letovanje, na muzičke, kulturne i sportske događaje, Tiodorović podseća da je to sve mnogo komotnije onima koju su vakcinisani, te da to treba biti motiv i obuhvatnije vakcinacije od 16 godina pa naviše, zavisno od vrste vakcine. Ponavlja da ukoliko se ne budu poštovale mere primerene epidemiološkoj situaciji i ukoliko obuhvat vakcinacijom ne bude značajnije rastao, Srbija će opet biti u problemu.

Autor: Jelena Đukić Pejić                          DW.com

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim