Udruženje „Miris zavičaja“ - čuvar tradicije

avgust 09 2019

U prostorijama Udruženja „Miris zavičaja“ nedavno je započela edukacija polaznika koji žele da nauče osnove tkanja, a do kraja leta biće organizovana obuka za pačvork i za tehniku taj-daj (tehnika oslikovanja materijala).

Osnove tkanja učesnici radionice uče od Slobodana Mitrovića (28) modnog dizajnera, odnedavno predsednika Udruženja "Miris zavičaja". Osnivanje razboja, primena kombinacija prepletaja i njihovo izvodjenje na razboju, deo je onoga što će Mitrović naučiti polaznike radionice.belapalanka tkanje 2

Mitrović ističe da Udruženje "Miris zavičaja" već 13 godina nastoji da sačuva od zaborava i nestajanja stare zanate, tradiciju i običaje sa područja Bele Palanke.

„Udruženje "Miris zavičaja" osnovano je 2006. godine na inicijativu Radione Živković koja je radila u biblioteci, ali koja je prilikom obilaska belopalanačkih sela sakupljala stare predmete. Udruženje je najpre radilo u prostorijama biblioteke, a potom je dobilo svoje prostoricije u Centru za stare i umetničke zanate koji je otvoren uz pomoć lokalne samouprave i Kancelarije za ruralni razvoj“, rekao je Mitrović.

On je kazao da su u Centru za stare i umetničke zanate otvorene dve izložbene prostorije, tkačka radionica, grnčarska i radionica za pustovanje vune.belapalanka tkanje 3

„Broj članova udruženja se stalno menja, ima ih i četrdesetak i desetak, ali se misija udruženja ne menja. Bavimo se očuvanjem tradicije,  promocijom starih zanata i negujemo domaću radinost, vez, zlatovez, pletenje…Trudimo se da afirmišemo udruženje i ono čime se bave naši članovi. Cilj nam je da svaki turista kada podje iz Bele Palanke ponese barem jedan proizvod koji su članovi udruženja izradili. Udruženje je svojim dosadašnjim radom značajno doprinelo promociji Bele Palanke. Pokretač je manifestacije „Dani banice“ i idejni tvorac Sajma starih i umetničkih zanata", istakao je Mitrović.

Prema Mitrovićevim rečima Udruženje „Miris zavičaja“ uz pomoć Etno mreže unazad već nekoliko godina raspisuje javne radove i na četiri meseca upošljava žene koje se bave zlatovezom ćiriličnog pisma i peškira, a članice udruženja učestvuju i u brojnim drugim projektima i radionicama.

Gordana Ilić iz Crvene Reke, članica je Udruženja „Miris zavičaja“ skoro od samog osnivanja, a poslednjih nekoliko godina intenzivno se bavi pustovanjem vune.

„Završila sam edukaciju i za zlatovez i za pustovanje vune, ali se prvenstveno bavim izradom predmeta od vune. To je materijal kojeg ima puno u ovim krajevima, a veoma se malo koristi. Izradjujem od vune torbice, papuče, ogrtače, šešire i različite druge proizvode. Radim i kao edukator za pustovanje vune, ali je interesovanje mladih slabo. Nisu zainteresovani, kažu „šte će to meni, od toga ne mogu da živim“. Medjutim, ja od kada se time bavim penziju svoju ne trošim i ne brinem kada će da stigne. Pored toga i štedim, jer kad krenem u goste kod prijatelja i rodjaka ne kupujem slatkiše i druge sitnice, već im poklonim nešto od prizvoda koje izradjujem. Njima je to drag poklon, a meni predstavlja uštedu“, istakla je Ilić.

Jovanka Ćirić iz Bele Palanke ima takodje samo reči hvale za rad udruženja „Miris zavičaja“ i dodaje da je zahvaljujući članstvu u udruženju pohadjala sve moguće radionice.

„Ja sam jedna od onih žena koje vole sve da nauče. Znam da šijem, vezem, pletem, heklam, necujem, a sad mi se pružila prilika da naučim da tkam. Prvenstveno se sada bavim vezom peškira i pokazivača. Ranije su se ručni radovi mnogo više cenili i prodavali. Sada se više ceni mašinski rad, iako je ručni rad neuporedivo bolji, to je rad sa dušom“, istakla je Ćirić.

Autor: B.Ljubisavljević

Tekst je deo projekta "Zlatne ruke belopalanačkih mladih zanatlija" koji je podržan od strane opštine Bela Palanka u okviru Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja u 2019 godini.

Povezani članci

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim