Festivali sa nekoliko upitnika

jun 21 2021

Planiranje u poslednji tren, muke sa sastavljanjem programa, neizvesnost oko uslova pod kojima sme da se održi festival… u toj atmosferi Srbija dočekuje Exit, Nišville i, možda, Guču. Organizatori se dovijaju kako znaju.

„Slavimo život“ je ovogodišnji slogan festivala Exit koji je prošle godine propustio svoj dvadeseti rođendan, ali nadoknadiće ovog leta. Do početka festivala na Petrovaradinskoj tvrđavi ostalo je dvadesetak dana.

U vreme kada se pandemija stišava, Exit je prvi veliki festival koji dolazi. „U potpunosti razumemo nivo odgovornosti koji je na nama“, kaže član upravnog odbora Sanjin Đukić. „Ulazak se kontroliše i ograničava na one koji su vakcinisani, imaju antitela nakon preležanog virusa, ili su negativni na PCR ili brzom antigenskom testu. Protokol je zasnovan na naučnim istraživanjima širom Evrope, koja su dokazala da je, uz navedena ograničenja prilikom ulaska, rizik od širenja zaraze gotovo zanemarljiv, a sami festivali postaju najbezbednija mesta okupljanja u zemlji“, tvrdi Đukić.

Musicki festivali 2021 corona 2

Ujedinjeni festivali Srbije koji, osim Exita, okupljaju i Beerfest, Lovefest, Arsenal fest i Nišville, pokrenuli su nacionalnu kampanju za vakcinaciju mladih koji su posebno trpeli u vreme pandemije. Zbog toga ne strahuju od novog talasa korone.

„Na dohvat ruke nam je vakcina. Više od 70 odsto naših ovogodišnjih gostiju već sad je imunizovano, a u sledećim sedmicama taj broj će rasti. Paralelno je u toku i kampanja za vakcinaciju mladih kako bi ih dodatno motivisali da se vakcinišu i na taj način daju svoj doprinos vraćanju u normalu“, kaže Đukić.

Za ovogodišnji program na Exitu iskorišćena je mahom lista od prošle godine, ali dodato je dosta i novih izvođača. O tome kako su se izborili sa gubicima od neodržavanja prošlogodišnjeg festivala Đukić nije želeo da govori.

Musicki festivali 2021 corona 7

Njihov drugi festival – Sea Star u Umagu – već sada je prebačen za naredni maj. Letnji festival Sea Dance u Budvi ipak će biti održan krajem avgusta.

Turbulentno pre početka Nišvilla

Za razliku od Exita, organizatori džez festivala Nišville već znaju da su u ozbiljnom gubitku kako zbog neodržavanja prošlogodišnjeg, tako i zbog niza drugih problema, posebno kasnog započinjanja priprema.

Iako su planirali da prošlogodišnji program prebace u ovu godinu, posebno one izvođače kojima su još tada isplaćeni honorari, sve to još visi u vazduhu. U Nišvillu ističu da mnogi izvođači nisu sigurni da li će morati u karantin kada se vrate u svoje zemlje, zbog čega su neki otkazali učešće.

Musicki festivali 2021 corona 6

„Od prošle godine jedan deo će doći, ali evo, Džulijan Marli neće iako mu je uplaćeno prošle godine. Prosto je procenio da ne može da dobije još nekoliko koncerata na festivalima u Evropi, gomila njih je otkazana, a ne isplati mu se da dolazi zbog samo za Nišville“, kaže direktor festivala Ivan Blagojević. „S druge strane, situacija sa basistom Rolling Stonesa je obrnuta, Deril Džons će doći samo za jedan koncert u Niš. Retkost je da neko samo za jedan koncert dođe, prosto se čovek uželeo svirki.“

U Nišu su u poslednjem trenutku morali da zamene trećinu izvođača. Dodatni problem je što, za razliku od prethodnih godina, avansni deo honorara nisu mogli da isplaćuju u januaru i februaru jer je i sam festival dobio novac tek u maju. Zato je još jedan deo izvođača otkazao.

„Nikada nismo radili ovako u zadnji čas, ali smo opet 90 odsto programa skockali. Nadamo se da neće biti problema i da će festival imati približno izdanje prethodnim, jer sigurno neće biti na istom nivou kao prethodnih godina“, kaže Blagojević.

Musicki festivali 2021 corona 1

On se nada da će nadležni obezbediti njegovom festivalu isti tretman kao i Exitu. „Za sada je petsto posetilaca dozvoljeno što ne dolazi u obzir. Pet hiljada je optimalno za Nišville da bude kvalitetna publika i da se ne pravi gužva. Verujem da ćemo dobiti dozvolu za neograničen broj. Trenutne mere će sigurno uticati na to da neki kupci ulaznica odustanu, a to sve utiče na ukupni budžet festivala“, dodaje Blagojević.

Kaže, ne dopada mu se diskriminacija nevakcinisanih kupaca karata u odnosu na vakcinisane. Plan je da se u Nišvillu temperatura meri na ulazu ili da se tamo rade brzi testovi.

Šezdesetogodišnjak na čekanju

Još jedan jubilarni festival je otkazan prošle godine, a to je 60. Dragačevski sabor trubača u Guči. Ovogodišnji Sabor je u pripremi, ali još uvek neizvestan i tek se čeka saglasnost Kriznog štaba. Jovan Kovačević, direktor Centra za kulturu u Guči iz opštine Lučani koja je organizator Sabora, kaže da su za društvenu instituciju sabora glavni uslovi neograničen i slobodan pristup i kontakti posetilaca.

„Pozornica manifestacije je cela varoš Guča, sve ulice, parkovi, ugostiteljski objekti, okupljanje se ne može ograničiti na određeni prostor gde se može kontrolisati primena preporučenih epidemioloških mera. U suprotnom, to nije tradicionalni Dragačevski sabor trubača u Guči“, kaže Kovačević.

Da je prošle godine održan jubilarni Sabor, trajao bi pet dana. Ove godine se planiraju tri. „Ako situacija dozvoli, ove godine vratićemo se izvornim programskim sadržajima, bez estrade, sa muzikom najboljih trubača amatera koje smo u Guči odgajili, kao i koncertima profesionalnih umetnika“, dodaje Kovačević.

Ipak, njega plaši eventualni novi talas obolevanja od korone. „I nama i svim potencijalnim učesnicima i sadašnje relativno mirno stanje pravi probleme u pogledu izvesnosti i mogućnosti okupljanja bez ograničenja, ili sa ograničenjima koje je moguće kontrolisati“, kaže on.

Ako je suditi po početku sezone letnjih žurki, recimo na beogradskim splavovima, narod se uželeo ovakvih okupljanja i zabave. O koroni malo ko brine.

Autor: Jelena Đukić Pejić              DW.com

Povezani članci

  • Oružani sukob na Kosovu

    Prema saznanjima DW, naoružani Srbi koji su ubijeni ili uhapšeni nakon sukoba sa kosovskom policijom – odreda su lokalci. I to izgleda van kontrole Beograda. Srbija sada gubi prednost koju joj je Kurti davao.

  • Afrička svinjska kuga u Srbiji

    Još od 2019. godine afrička svinjska kuga došla je do srpskih uzgajivača svinja. Kako lek, ni vakcina ne postoje, svinje moraju na eutanaziju.

  • Lekari kažu da su bebe zaštićene od tuberkuloze

    Čitava serija BCG vakcine koju su primile novorođene bebe od decembra do sredine marta, povučena je zbog nedovoljnog imunog odgovora na tuberkulozu.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim