Izazovi ženskog sporta u Srbiji: Nedovoljna medijska pažnja

oktobar 23 2023

Uprkos izvandrednim uspesima koje postižu sportkistinje u Srbiji, njihova medijska vidljivost iznosi samo 7,6%, pokazuju istraživanja sportskog udruženja „Žene sport društvo“.

Fudbalerke, džudistkinje, gimnastičarke, plivačice od početka svojih sportskih karijera suočavaju se sa nizom prepreka i izazova koji utiču na njihovu karijeru i uspeh. Iako su dostignuća sportistkinja podjednako su važna kao i dostignuća njihovih kolega, sportistkinje često nisu tretirane na isti način ili ne dobijaju istu medijsku pažnju.

Snežana Pantović, sportska reporteka i članica udruženja „Žene sport društvo“ kaže da su se dugo bavili istraživanjem ženskog sporta u ukupnoj strukturi sporta u Srbiji, i da su podaci do kojih su došli „ponižavajući“ .

Prema ovim istraživanjima, u sportskim prenosima i elektronskim medijima u Srbiji, muškom sportu posvećeno je čak 76,2% vremena, dok je ženskom sportu posvećeno svega 23,8%.

Istraživanja pokazuju da su u sportskim emisijama i hronikama žene voditeljke i spikerke u 27%, među gostima tih emisije su žene iz sporta u 30,5% od toga, 13,9% aktuelne sportistkinje, 11,9% bivše sportistkinje, a 4,7% žene treneri. Prema ovim podacima, ukupna vidljivost žena iz sporta je 7,6%, a 92,4% pripada muškarcima.

Tribina sport zene 2

Snežana Pantović

Snežana Pantović dodaje da i najnovije istraživanje Međunarodnog olimpijskog komieta takođe pokazuje da se uspešnost jedne države kao sportske nacije na planetarnom nivou meri brojem osvojenih olimpijskih medalja.

„Srbija u svojoj seniorskoj kategoriji ima 18.332 žena (14,24%). Od 14,24% sportistkinja, 50% žena osvaja medalje za Srbiju na Olimpijskim igrama“, kaže Snežana Pantović.

Žene moraju da budu mnogo bolje od muškaraca da bi bile uspešne u svom poslu, kaže sportska novinarka iz Niša Kristina Krstić.
Dodaje da ne treba deliti sport na muški i ženski:

„Muški ili ženski sport ne postoje, sport je sport, pravila u svim sportovima su ista za sve“.

Osim pravila, iste su i zarade. Profesor na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Nemanja Stanković smatra da i u Srbiji sportisti i sportistkinje zarađuju jednako. On, kako kaže, generalni problem u sportu vidi u tome što se ne prate „mali sportovi“ bilo da su muški ili ženski.

Tribina sport zene 3

Nemanja Stanković

Razlog za to je opet nedovoljno novca za sportove koji nisu fudbal ili košarka.

„Zna se šta se prati, fudbal, košarka i još par sportova. Generalno se prate sportovi koji imaju uspeha i oni se donekle ističu“ – kaže profesor Stanković i dodaje da se ovi problemi mogu rešiti najviše edukacijom ljudi.

Međutim, i edukacija je otežana jer muškarci čine čak 95% osoba koje donose ključne odluke o emitovanju ili kupovini prava prenosa sportskih događaja, kaže članica Udruženja „Žene sport društvo“ Snežana Pantović.

„Muškarci su i medijski direktori, računovođe, sportski urednici i inovatori. Njihova percepcija o tome šta bi moglo zainteresovati publiku igra ključnu ulogu u oblikovanju sportske ponude u medijima“ kaže Snežana.

„Svi oni misle da je muški sport uzbudljiviji, međutim istraživanja koja su rađena u Evropi i svetu ne kažu da je to tako, ništa manje nije interesantan ženski sport“ smatra Pantović i dodaje da publici treba omogućiti da gleda ženski sport.

Ogromni su problemi u finansiranju ženskog sporta i u njegovom statusu u samoj strategiji sporta, ističe Snežana Pantović i objašnjava da je pre 12 godina ženski sport izbačen iz ukupno 22 prioriteta strategije sporta.

„Ženskog sporta nema u prioritetima, nema ni para za ženski sport. To je nekako prepušteno na milost i nemilost lokalnim zajednicama“, zakljujuče Snežana Pantović.

Autor: Petra Pančić

Povezani članci

  • Samohrana majka u Srbiji – snalazi se kako znaš i umeš!

    Nešto manje od polovine očeva izbegava plaćanje alimentacije nakon razvoda, pokazuju istraživanja, a oni koji je plaćaju, ne plaćaju je redovno. MIC istražuje kako izgleda život samohranih majki u Srbiji.

  • Samoodbrana za žene: Misli, viči, beži – ili se bori

    Radionice osnažujuće samoodbrane za žene uče se u 72 zemlje sveta. Po modelu ovog svetskog programa radionice se sprovode i u Nišu. Cilj je prevencija, a u slučaju napada – laka samoodbrana.

  • „Ženama se sve mnogo više zamera“

    Osmomartovska statistika za Srbiju je šarena: žene više učestvuju u javnom i političkom životu, ima ih više i među preduzetnicima, ali i dalje trpe mizogine i seksističke komentare, porodično i druge vrste nasilja.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim