“Verujem u sve ovo” – Darovi Lužnice kao socijalna zadruga

decembar 26 2023

Punih 15 godina Udruženje Lužničke rukotvorine iz Babušnice radi na smanjivanju siromaštva kroz razne projekte. Zadnjih 6 godina iz ovog udruženja proizašla je i prva ženska zadruga na jugu Srbije. Njihov cilj je da postanu socijalna zadruga.

Počeli su 2008. godine, i od tada, pa sve do danas Udruženje “Lužničke rukotvorine” iz siromašne Babušnice odoleva brojnim izazovima. Ali s teškom mukom i velikim trudom.

Ovo je jedna od najsiromašnijih opština u Srbiji, većina stanovnika se bavi poljoprivredom, ali za svoje proizvode ne uspevaju da nađu kupce, najviše zbog udaljenosti opštine i okolnih sela od ostatka Srbije. Iz potrebe da pomogne socijalno ugroženim porodicama u razuđenim selima, prvo je nastalo udruženje, a onda i prva ženska zadruga na jugu Srbije.

Darovi Luznice socijalna zadruga 4  

“Uglavnom gledamo da zapošljavamo žene iz socijalno ugroženih porodica, žene sa invaliditetom i samohrane majke i tako smo i došli na ideju da oformimo prvu žensku zadrugu na jugu Srbije 2017. godine pod nazivom Darovi Lužnice”, kaže Karolina Stamenković, predsednica Udruženja i osnivač ženske zadruge.

Od tada je u rad zadruge uključeno više od 50 gazdinstava i preko 50 žena. Ali to su uglavnom sezonski poslovi. Iako su Darovi Lužnice značajno uticali na poboljšanje života ugroženih kategorija žena i njihovih porodica, Karolina kaže da bi radije da zadruga “Darovi Lužnice” i zvanično dobije prefiks socijalna u nadi da će to znatno olakšati njen posao.

“Naša želja je da ona preraste u socijalnu zadrugu, jer se to potpuno uklapa u misiju i naše zadruga i našeg udruženja”, kaže ona.

“Trenutno radimo 5 sela u našoj opštini i pokrivamo 40 korisnika. I misija socijalne zadruge će biti ta da će naši proizvodi koje naprave naše žene, da se nađu u paketima naših korisnika, tako da bi zaokružili celu našu priču zadrugarstva”, objašnjava Karolina Stamenković.

To bi radili kroz uslugu za pomoć u kući za stare za koju su licencirani još od 2015. godine, ali i kroz druge projekte koji se takođe tiču socijalno ugroženih, a najviše starih domaćinstava po raštrkanim selima ove opštine.

Do mnogih sela je teško doći, posebno u lošim vremenskim uslovima, a prva prodavnica ili apoteka su im udaljeni i preko 20 kilometara.

“To su uglavnom samačka stara domaćinstva koja žive od poljoprivredne penzije koja je čak ispod 10.000 dinara, i te bake i deke ne mogu ni do prodavnice, ni do lekara. Mi smo kroz tu uslugu “Pomoć u kući” puno toga uspeli da im pomognemo – imali smo gerontodomaćine, takođe stanovnike tih sela koji su bili zaposleni na tim poslovima – da seku drva, da odu u prodavnicu, da pomognu u kući, da pomognu u bašti, da im nešto prenesu, donesu. Sve to je starima veoma značajno. Takođe smo kroz nekoliko projekata imali lekara koji ih je obilazio i mogao da uradi bar neku osnovnu dijagnostiku i proveri njihovo zdravstveno stanje. Mi smo tim starim ljudima nekoliko puta godišnje nosili pakete sa osnovnim namirnicama, a sada bismo mogli kroz socijalnu zadrugu da im poklanjamo i sezonske proizvode – od voća i povrća, do džemova i ajvara”, priča nam Karolina i dodaje:

“Mislim da će to da bude pravi potez, kada se preregistrujemo. Žene će dobijati svoje honorare, zarada u novcu će ići za sirovinu, a od profita ćemo deo proizvoda da pakujemo i da dajemo našim korisnicima iz usluge pomoć u kući za stare koji nisu u mogućnosti da sebi pripreme zimnicu”.

Darovi Luznice socijalna zadruga 6

Darovi Lužnice aktivno učestvuju na nacionalnim i internacionalnim sajmovima i manifestacijama, i kvalitet proizvoda koji nastaje u ovom babušničkom kraju je prepoznatljiv. Njihov cilj je, kaže naša sagovornica, promovisanje proizvoda na domaćem i svetskom tržištu u nadi da će širenjem brenda ženama koje su uključene u rad zadruge omogućiti da ostanu zaposlene i kako kaže, na svojim tracionalnim ognjištima.

Do tradicije ovog kraja im je veoma stalo. Udruženje Lužničke rukotvorine uspešno ulaže napore da tradicionalne zanate poput tkanja, pletenja i veza otrgne od zaborava s jedne strane, a sačuva poljoprivredu i uključi što više žena u proizvodnju voća, povrća i hrane, i to kao vlasnice gazdinstava.

“I to je bio jedan od naših projekata, delili smo plastenike i potrebnu opremu za proizvodnju povrća, opet ženama iz socijalno ugroženih kategorija, ali i radili na osvešćivanju meštana da su žene sa sela u znatno lošijoj poziciji u odnosu na muškarce. Na njihovim leđima su i kuća, i deca, i ručak, i bašta, a malo njih su vlasnice gazdinstava”, kaže ona i zaključuje.

“Sve ovo radim jer verujem u sve ovo. Babušnica je jedna od najsiromašnijih opština u Srbiji, uglavnom su to usitnjena gazdinstva. Sve te sirovine koje oni dobiju oni nemaju gde to da prodaju, a mi smo došli do ideje da svu tu sirovinu pretočimo u sokove, u džemove, i tako izađemo i na tržište. Imamo gazdinstva i koja imaju veće zasade, i ako žele, možemo i uslužno da im radimo sokove, džemove – mi smo otvoreni za saradnju. Zaokružili smo ceo krug u našoj zadruzi”.

Tekst: Jelena Đukić Pejić i Milica Milojević Kostić

Foto i video: Jelena Đukić Pejić i Saša Đorđević

main BanerSufinansiranja

Povezani članci

  • Dobrobit lokalne zajednice je primarna stvar

    Prema bazi Ministarstva rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja u Srbiji zvanično posluje 16 preduzeća. Ali njih ima mnogo više.

  • Zakon o socijalnom preduzetništvu u nesocijalnom društvu

    Socijalna preduzeća su važna karika svake privrede. Ali Srbiji je trebala čitava decenija da ovu granu prezetništva prepozna kroz zakon. U tome je veoma značajnu ulogu imao civilni sektor.

  • Radanska ruža, uspešan model socijalnog preduzetništva

    Na krajnjem jugu Srbije u jednoj od opština poznatoj po nezaposlenosti, u vreme najveće ekonomske krize, grupa žena rešila je da se „izdigne iz pepela“. Lebančanke iz Udruženja Žena Ruža su uz pomoć veštih ruku obezbedile svoj dinar za sebe. Tako je nastala Radanska ruža, preduzeće koje danas svoje organske proizvode izvozi i van granica Srbije.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim