Novi uspeh niškog zatvora – otvoren nov teksilni pogon

oktobar 24 2016

Uniforme za osudjenike i za zatvorske čuvare, posteljina, peškiri, stolnjaci, samo su neki od proizvoda koje izradjuju osudjenici Kazneno-popravnog zavoda u Nišu i to upravo otvorenom novom pogonu.

Objekat koji je bio prava ruševina rekonstruisan je iz temelja i pretvoren u najsavremeniju tekstilnu fabriku u kojoj će moći da radi 180 osudjenika.

Upravnik Kazneno-popravnog zavoda u Nišu  Aleksandar Grbović rekao je da je novootvoreni pogon prvi proizvodni objekat koji je posle 48 godina izgradjen u bilo kom zatvoru u Srbiji.

zatvor u Nisu 6

„Izgradnja pogona, u kome će biti smeštena i štamparska radionica, trebalo je da košta 79 miliona dinara, ali su angažovanjem osudjenika troškovi smanjeni na manje od 50 miliona dinara. Čak 70 odsto svih poslova na izgradnji pogona su završili sami osudjenici“, istakao je Grbović.

On je naglasio da se u niškom zatvoru  trenutno izradjuje sve što je od tekstila potrebno za 11.000 osudjenika u zatvorskim ustanovama u Srbiji, kao i uniforme za 2.000 radnika obezbedjenja u sudovima.

„Poveravanjem poslova našem tekstilnom pogonu država štedi značajna sredstva.

zatvor u Nisu 2

Proizvodnja jedne uniforme za sudsku stražu kod nas košta 2.650 dinara i porez na dodatu vrednost, a kada je sudovi naručuju na tržištu državu košta izmedju 10.000 i 11.000 dinara", rekao je Grbović.

On je istakao da je Kazneno-popravni zavod u Nišu u protekle tri godine petostruko uvećao proizvodnju tekstilnih proizvoda, a višestruko je uvećana i poljoprivredna i stočarska, kao i proizvodnja u metalskom i drvnom pogonu.

Grobović je naglasio da je od 2012. do sada niški zatvor "prešao put od najgore zatvorske ustanove na Balkanu do ustanove koja je samo u prvih devet meseci ove godine ostvarila prihod milion evra".

Prema njegovim rečima Kazneno-popravni zavod u Nišu ima oko 1.500 osudjenika, a radno angažovano je oko 1.000 osudjenika, što je pet puta više u odnosu na 2012. godinu.

zatvor u Nisu 8

„Za osudjenike je veoma bitno to što rade jer im tako mnogo brže prolazi vreme koje su ovde. Pored toga, mnogi od njih nauče zanat sa kojim mogu da nadju posao kada se vrate svojim kućama“, istakao je Grbović.

On je podsetio da osudjenici u niškom zatvoru proizvode gotovo sve što im je za ishranu potrebno, pa se tako novac izdvaja samo za začine i pojedine namirnice poput pirinča. Na farmi KPZ-a  zatvorenici brinu izmedju ostalog o 2.600 svinja, 430 ovaca, 2.700 koka nosilja i 100.000 tovnih pilića.

Unutar zatvorskih zidova danas je predstavljeno i oko 320 različitih proizvoda koji se izradjuju u zatvorskim ustanovama u Srbiji.

Najzastupljeniji su bili proizvodi od drveta i metala, poput ograda, baštenskih stolica i klupa, opreme za bolesničke sobe, nameštaja i kuhinjskih elemenata.

Piše: Biljana Ljubisavljević

Foto: Saša Đorđević

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim