“Siguran biznis” koji zavisi od broja smrtnih slučajeva Foto: S. Djordjević

“Siguran biznis” koji zavisi od broja smrtnih slučajeva

novembar 11 2017

Kažu da postoji slogan nekog privatnika koji organizuje sahrane i prevozi pokojnike - Vaše je samo da umrete , sve ostalo je naša briga.

U slučaju Niša mogao bi da glasi – ako želite da naše javno preduzeće posluje uspešno – potreban je veći broj smrtnih slučajeva.

pogrebna preduzeca groblje 2

Jer tako nekako direktor JKP Gorica objašnjava poslovanje preduzeća na čijem je čelu.

“Na žalost naša delatnost je takva da zavisi od mortaliteta ljudi, da li u Kliničkom centru, da li u gradu, mi možemo to da planiramo samo na nivou prosečne vrednosti u prethodnom periodu, nikada ne možemo da predvidimo unapred i da imamo fiksne prihode kao što ima Toplana, Vodovod ili Medijana oni imaju broj domaćinstva plaćaju toliko, prihod toliki, mogu da planiraju prihode i rashode mi na žalost ne možemo”, objašnjava direktor JKP Gorica Igor Novaković.

pogrebna preduzeca groblje 5

Dakle Gorica će poslovati uspešno , neće više biti štrajka radnika i biće redovne plate kada broj mrtvih u Nišu bude na zadovoljavajućem broju i kada najzad kapela u niškom Kliničkom centru predje u ruke tog preduzeća.

Ipak ni veći broj umrlih ne garantuje dobro poslovanje jer, prema rečima direktora, Gorica je jedino javno preduzeće koje ima nelojalnu konkurenciju. To su oni, kako kaže Novaković, vlasnici parcela odnosno poljprivrednog zemljišta po okolnim selima koji nelegalno prodaju grobna mesta.

pogrebna preduzeca groblje 3

Zbog toga je to preduzeće podnelo krivične prijave protiv takvih osoba koje su se usudile da prodaju grobna mesta onima koji nemaju para da svoje najmilije sahranjuju na grobljima koja su jedino legalna – na niškom Novom groblju i onom u Niškoj Banji.

Odnos u ceni na nelegalnim i legalnim grobljima je jedan prema najmanje pet. Grobno mesto na grobljima u okolnim selima oko Niša je oko 100 evra.

Cena na novom groblju zavisi od mesta, ali direktor tvrdi mesečni prihod Gorice je od 15 do 20 miliona dinara.

pogrebna preduzeca groblje 4

Upravo zato čudi to da je preduzeće koje zavisi od smrti odnosno ima kako se kaže “siguran biznis” posluje sa gubitkom.

Poslovanje preduzeća najbolje osećaju radnici. Oni koji kopaju grobna mesta, kažu jedva preživljavaju. Plate im kasne , a ono što dobiju potroše na vraćanje dugova. Zato posle dva štrajka upozrenja od sat vremena prete i zatvaranjem kapija niškog Novog groblja.

MIC

Povezani članci

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim