Nišlije obeleželile Svetski dan očuvanja energije

februar 14 2018

U okviru obležavanja Svetskog dana očuvanja energije, 14. februara, Udruženje gradjana “Plant” iz Niša organizovalo je u svojim prostorijama prezentaciju upotrebe solarne energije za pasivno grejanje i hladjenje stambenih objekata.

Predsednica ovog udruženja Dragana Vukadinović istakla je da se Svetski dan očuvanja energije obeležava na globalnom nivou kako bi se naglasila važnost potrošnje energije i njene upotrebe u našem svakodnevnom životu, kako bi se skrenula pažnja na njenu oskudicu i njen uticaj na održivost globalnih eko-sistema.

“Ovaj dan služi da se izrazi osećaj hitnosti za pitanja koja se tiču očuvanja energije.  To je dan za podizanje svesti o važnosti očuvanja energije i povećanja energetske efikasnosti, kao i o važnosti štedljivog korišćenja energije”, izjavila je Vukadinović.

plant solarna energija 1

Ona je kazala da potreba za očuvanjem energije i ekonomičnog korišćenja energije u osnovi dolazi zbog njenih karakteristika univerzalne upotrebe, brzog iskoršćenja resursa i uticaja na klimatske promene.

“Naučna istraživanja govore da se u trenutnom koeficijentu rezervi i proizvodnje očekuje  da će nafta trajati oko 45 godina, gas oko 65 godina, a ugalj oko 200 godina.  Navedeni vremenski rokovi pokazuju potrebu za hitnim svetskim akcijama za finansiranje istraživanja i razvoja alternativnih izvora energije koji su pristupačni u odgovarajućoj količini i višegodišnji u prirodi”, istakla je Vukadinović.

Potrebu za hitnim razvojem alternativnim izvora energije, dodala je Vukadinović, predstavlja i činjenica da je korišćenje energije  iz fosilnih goriva  glavni izvor globalnog zagrevanja.

plant solarna energija 3

“Energija iz fosilnih goriva (uglja, nafte i zemnog gasa) oslobađa se sagorevanjem, ali prilikom tog sagorevanja takođe se oslobađaju štetni i otrovni gasovi. Najčešće se u atmosferu vrši emisija ugljen-monoksida (CO), ugljen-dioksida (CO2), i sumpor dioksida (SO2). Svi ovi gasovi imaju štetno dejstvo na životnu sredinu. Gasovi se najčešće zadržavaju u atmosferi i utiču na stvaranje efekta staklene bašte ili se u dodiru sa vodom u atmosferi pretvaraju u kiseline koja pada na zemlju u obliku kiselih kiša”, navela je Vukadinović.

Prema njenim rečima, istraživanja stručnjaka takodje pokazuju da biomasa kao gorivo obezbeđuje samo 15 odsto svetske energije,  hidroelektrane obezbeđuju oko 5,5 odsto energije, a nuklearni izvori i dalje snabdevaju svega oko 5,2 odsto ukupnih energetskih potreba u svetu.  

 “Iako nijedan  alternativni energetski izvor nije spreman  da zauzme mesto fosilnih goriva, može se nadoknaditi režimom očuvanja i kombinacijom alternativnih izvora energije. Potreba za upravljanjem energijom,  znači uštedu energije u preduzećima, javnom sektoru, vladinim organizacijama i domovima. Moramo se pozabaviti uštedom energije u kućama, a to možemo izmedju ostalog time što ćemo smanjite grejanje za jedan sat u toku dana, smanjenjem termostata za jedan stpen, korišćenjem štedljivih sijalica i kupovinom energetski efikasnih kućnih aparata i uredjaja”, izjavila je Vukadinović.

Piše: B.Ljubisavljević

Povezani članci

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim