Protest #MameSuZakon u Nišu Foto: S. Djordjević

Protest #MameSuZakon u Nišu

oktobar 11 2018

Mame i buduće mame, ali i brojni gradjani Niša okupili su se danas na Trgu kralja Milana kako bi podržali zahtev inicijative #MameSuZakon za izmenu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Predstavnica inicijative #MameSuZakon i narodna poslanica Tatjana Macura istakla je da inicijativa ne odustaje od zahteva da se hitno izmeni desetak odredbi zakona koje se tiču žena koje su sada nevidljive za sistem, a to su žene koje imaju manje od 18 meseci radnog staža u kontinuitetu.

protest mamesuzakon Nis 05

"Reč je o ženama koje su oštećene primenom formule kojom se izračunava nadoknada po osnovu porodiljskog odsustva zato što su negde volontirale i nemaju dovoljan broj meseci radnog staža, ili su radile "na crno", ili su radile na "sivom" tržištu pa su dobijale umanjene zarade preko tekućih računa", rekla je Macura na protestnom skupu.

Ona je kazala da bi se hitnom izmenom desetak odredbi zakona rešio problem koji inicijativa naziva "gori kuća i treba da ugasimo požar".

"Nakon toga je potrebno da se odmah predje na dugoročne mere koje bi omogućile da u budućnosti ni jedna žena ne ostane bez mesečne nadoknade u visini od republičkog "minimalca", naglasila je Macura.

protest mamesuzakon Nis 07

Prema njenim rečima, predlog inicijative je da postoji fiksni deo za sve žene bez obzira da li su bile vidljive za sistem pre porodiljskog odsustva i varijabilni deo koji bi zavisio od broja meseci radnog staža pre porodiljskog odustva.

"Postoje indicije da će se zakon menjati, ali nismo čuli da će se menjati po svim tačkama koje se tiču najvećeg broja žena, već da će se menjati po tačkama koje se tiču žena koje imaju visoka primanja", istakla je Macura.

Ona je kazala da inicijativa i dale insistira na sastanku sa ministrom za rad i ministrom finansija jer oni treba da obezbede novac za isplatu nadoknada mamama, ali i sastanak sa premijerkom Anom Brnabić jer ona to sve treba da odobri.

protest mamesuzakon Nis 03

Predstavnica Udruženja Romkinja "Osvit" Ana Saćipović istakla je da Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom ne prepoznaje koje su najugroženije kategorije našeg društva, a to su Romkinje, žena sa sela, žene sa invaliditetom i nezaposlene žene.

Jedna od budućih mama Milena Vacić istakla je da će je zakon direktno pogoditi zato što je ostala u drugom stanju nakon što je dva meseca bila zaposlena.

"Morala sam da odem na bolovanje kako bih održavala trudnoću. Čekam treće dete, a i sa prethodna dva sam morala da budem pod terapijom. Primenom novog zakona, kada se porodim primaću manje od 2.000 dinara mesečno", istakla je Vacić. 

protest mamesuzakon Nis 02

Okupljene mame nosile su transparente na kojima je pisalo "Niko ne brine o nama osim mama", "Sprečavate natalitet! Kakav je ovo mentalitet!" i "U našem Nišu propast se sprema za decu para država nema".

Na skupu su govorile predstavnice nekoliko udruženja i organizacija, kao i mame i buduće mame koje podržavaju izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Protest je organizovala inicijativa #MameSuZakon i nije bilo nikakvih političkih obeležja, što je bio osnovni zahtev organizatora. 

Piše: B. Ljubisavljević

Foto: Saša Đorđević

Tekst je deo projekta "Moj rad, moje pravo" koji je podržan od strane grada Niša u okviru Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja u 2018 godini.

Povezani članci

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim