Bugarska uskoro počinje borbu protiv trolova i dezinformacija

april 14 2022

Bugarska će osnovati posebnu instituciju koja će pratiti i analizirati lažne vesti u onlajn medijima koji se pretvaraju da su novinske agencije, najavio je nedavno u parlamentu ministar za elektronsku upravu Božidar Bojanov.

Novo telo neće pratiti aktivnosti građana jer cilj nije stvaranje represivnog aparata."Ciljane dezinformacije protiv potrošača koji ništa ne sumnjaju predstavljaju sistemski rizik za naše društvo i potrebne su adekvatne protiv-mere.

Te mere moraju da budu dobro ciljane zbog rizika koji predstavljaju za slobodu izražavanja", rekao je Bojanov.Od početka rata u Ukrajini ministarstvo koje vodi Bojanov kontaktitalo je kompaniju Meta radi borbe protiv dezinfromacija, pošto je Fejsbuk društveni medij koji se u Bugarskoj najviše koristi.

Prema različitim istraživanjima, Bugari su, kada je reč o građanima EU, među najpodložnijim lažnim vestima.Inicijativa "Bugarska koalicija protiv dezinformacija" predstavljena je početkom aprila i dobila je podršku Evropske komisije."Vodili smo se osnovnim principom - ni vlada, ni neka velika kompanija, ne treba da odlučuju šta je istina a šta nije i da blokiraju sadržaj.

Ne treba stvarati mehanizme za takvo ponašanje jer se veoma lako mogu iskoristiti u pogrešnom pravcu", rekao je Bojanov.Bugarske vlasti svesne su da Kremlj, direktno ili indirektno, finansira dezinformacije, održava "fabrike trolova" i koordinisano distribuiše te sadržaje na društvenim mrežama, dodao je ministar.Ti "trolovi" najčešće su ljudi koji rade od kuće i koji prave lažne profile sa kojih dele "vesti" i pišu komentare ispod novinskih članaka.

Bugarska trenutno nema državnu strukturu za zaštitu populacije od hibridnih pretnji i dezinformacija.

Izvor: EURACTIV.bg

Foto: Shutterstock/sdecoret

Povezani članci

  • „Prekardašilo“ – poručili sa protesta u Nišu

    Nakon višenedeljnih masovnih protesta protiv nasilja koji se održavaju u Beogradu, ove subote protesti su oživeli i u drugim gradovima Srbije.

  • Puls Evrope se nastavlja

    Novinari koji žele da se oprobaju u terenskom radu u nekoj od država Evrope, i ove godine mogu da se prijave za učešće u projektu "Puls Evrope - medijske posete EU". Projekat će trajati tokom 2023. i u prvih pet meseci 2024. godine. 

  • „Ženama se sve mnogo više zamera“

    Osmomartovska statistika za Srbiju je šarena: žene više učestvuju u javnom i političkom životu, ima ih više i među preduzetnicima, ali i dalje trpe mizogine i seksističke komentare, porodično i druge vrste nasilja.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim