MIC: Deca izbeglice vole da idu u školu Foto. S. Djordjević

MIC: Deca izbeglice vole da idu u školu

februar 25 2020

Od septembra 2017. godine, od kada je migrantima dostupno obrazovanje u Srbiji, to pravo je do sada na kraće ili duže vreme iskoristilo preko 1.000 dece.


Po rečima Gorana Ćirića iz Komesarijata Srbije za izbeglice, ove godine nastavu je počelo da pohadja 160 dece, a sada ih je u školama 130, uglavnom osnovaca.

"Nastavnici su imali blage primedbe na to da ih djaci migranti malo usporavaju u sprovodjenju nastavnog programa pošto deci migrantima treba da se posveti posebna pažnja, medjutim to vremenom bude prevazidjeno, jer deca brzo uče jezik i prilagodjavaju se", izjavio je Ćirić.KZN MIC Migranti obrazovanje 3

Kako je kazao, porodice sa školskom decom su od početka ove školske godine u Vranju i u nekoliko centara na severu Srbije, radi uštede na troškovima prevoza.

"Zajedno s Ministarstvom prosvete preduzeli smo neke mere, učenici migranti nisu u velikom broju u jednom odeljenju, već ih je po dvoje, troje, tako da ne ometaju nastavu", rekao je Ćirić.

Urednica Medijskog istraživačkog centra (MIC) Jelena Djukić Pejić kazala je novinarima da je MIC od septembra prošle godine istraživao stanje u obrazovanju izbeglica u Srbiji i Bosni i Hercegovini i uporedio stanje.KZN MIC Migranti obrazovanje 6

Istraživanje je pokazalo da se stanje u BIH razlikuje od kantona do kantona: "u Unsko-sanskom i Sarajevskom kantonu poštuju odluku centralne vlasti o obrazovanju, i deca-izbeglice idu u školu, dok u Mostarsko-neretvanskom kantonu deca-izbegice ne idu". Situacija u Srbiji je drugačija i deca su praktično od samog dolaska u Srbiju uključena u nastavu i to i osnovnoškolsku, i u srednjoškolsku.

Sonja Hajdari (21) iz Avganistana rekla je da se ljudi u Srbiji dobro ponašaju prema migrantima, ali da problem sa školovanjem postoji.KZN MIC Migranti obrazovanje 4

"Ovde u Srbiji sam već četiri godine i ne mogu da nastavim školovanje, a volela bih da završim srednju školu i studiram medicinu. Kada budem otišla u neku drugu zemlju, moraću da krenem sve ispočetka, a za ovo vreme provedeno ovde, mogla sam već pola školovanja da završim. Sada samo sedim u kampu po ceo dan i gubim vreme", rekla je Hajdari.

Izvršna direktorka organizacije Indigo, Tamara Simonović, rekla je novinarima da deca-izbeglice u Srbiji imaju pristup obrazovanju, čega nema u svim zemljama.KZN MIC Migranti obrazovanje 5

"Uključivanje dece izbeglica u obrazovanje je veoma blagotvorno jer se na taj način u njihove živote vraća osećaj rutine i normalnosti, i imaju priliku da se druže sa vršnjacima", kazala je Simonović.

Dodala je da je školovanje s decom-izbeglicama korisno i za decu u Srbiji, jer imaju priliku da upoznaju vršnjake iz drugih zemalja. Uz to, škole su za to dobile donacije u opremi, a prosvetni radnici obuku.

Povezani članci

  • Migranti zaglavljeni, problemi se množe

    Vesti iz Srbije sve češće govore o sukobima krijumčara ili problemima koje prave migranti. No, podaci kažu da migranti češće sami bivaju žrtve. Naša reporterka obišla je Pirot gde su nedavno migranti optuženi za napad.

  • Afrička svinjska kuga u Srbiji

    Još od 2019. godine afrička svinjska kuga došla je do srpskih uzgajivača svinja. Kako lek, ni vakcina ne postoje, svinje moraju na eutanaziju.

  • BiH – „zona za proterivanje“ Evropske unije

    U izbegličkom kampu Lipa kod Bihaća nastaje jedna vrsta pritvora za izgon kojeg finansira Evropska unija. Nevladin sektor strahuje da bi to mogao da postane pravi pritvor na spoljnoj granici EU.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim