"Sad vidim da je fotografija umetnost"

oktobar 10 2018

Kako praktično primeniti medijsku fotografiju, tema je druge radionice održane izbeglicama smeštenim u Centru za migrante u Vranju u okviru projekta MICa "Podeli svoju priču".

Oko 15ak izbeglica smeštenih u ovom centru na ovoj radionici saznali su šta sve može biti tema jedne fotografije ili priče koju prate medijske fotografije kao jedan od važnijih segmenata zagovaranja. Sa fotoaparatima u rukama, oni su sa novinarima i fotografima MICa obilazili Centar i okolinu kako bi napravili što bolje fotografije. Uz malo teorije i više prakse, migranti su otkrili pravilo trećina, planove u fotografiji i gde motiv treba da bude na fotografiji.

"Ja sam umetnik, crtam i olovkom i u određenom programu, i nisam bio nešto posebno zaintersovan za fotografiju, ali sada tvrdim da je fotografija umetnost i to vrlo moćna", kaže dvadesetjednogodišnji momak koji je sebe nazvao Milan.podelisvojupricu 2Vranje 2

Posebna zanimljivost prisutnima je bilo slikanje malog turnira u fudbalu koji je tog dana odigrano između dece iz Centra za migrante i dece iz Vranja. Iako težak zadatak, bio je to pravi izazov za momke i devojke sa fotoaparatima, a ekipa MICa je nakon toga polaznicima radionice poklonila brošuru o fotografiji u kojoj su na jednostavan i zanimljiv način opisana pravila dobre fotografije.

podelisvojupricu 2Vranje

"Podeli svoju priču", projekat je MICa namenjen izbeglicama smeštenim na jugu Srbije sa ciljem da uz pomoć znanja određenih novinarskih veština lakše zagovaraju za sebe i rešenje svojih problema. Projekat je podržao Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije i Švajcarski državni skretarijat za migracije u okviru programa Podrška sistemu upravljanja migracijama u Srbiji.

Tekst: Jelena Đukić Pejić

Foto: Učesnici radionice

disclaimer KIRS 2018

Povezani članci

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim