Vakcinisano troje migranata na beogradskom Sajmu Foto: Saša Đorđević

Vakcinisano troje migranata na beogradskom Sajmu

mart 25 2021

Troje migranata izbeglih iz Sirije i Burundija vakcinisani su danas protiv kovida-19 na beogradskom Sajmu, vakcinom Astra Zeneka koju su sami izabrali.

Kako je rečeno agenciji Beta iz Centra za zaštitu i pružanje pomoći tražiocima azila, troje migranata dobili su u sredu od eUprave poziv za vakcinaciju.

„Na ovaj način, azilanti i izbeglice nisu diskriminsani u pogledu zdravstvene zaštite i vakcinacije u odnosu na druge gradjane, jer je sistem dostupan i njima i to je potpuno održivo rešenje za sve vezano za migrante, azilante i izbeglice u našoj zemlji“, rekli su iz tog Centra.

Kako su dodali, Centar za zaštitu i pružanje pomoći tražiocima azila nastavlja da pomaže izbeglicama da ostvare pravo i vakcinišu se protiv kovida-19, oslanjanjem na državni redovni sistem zdravstvene zaštite, informisanjem i prijavljivanjem zainteresovanih azilanata i izbeglica preko eUprave za vakcinaciju.

Prema njihovim rečima, ostaje „preko potrebno“ da se u prihvatnim kampovima i centrima za azil organizuju vakcinacije za izbegle koji tamo borave, navodeći da najveći broj njih nema sve potrebne informacije i nije pravno vidljiv u sistemu već su u pravno iregularnom položaju.

„Samo u januaru ove godine, u azilni sistem je ušlo svega 16 migranata. Dok su hiljade smeštene po kampovima u zemlji, a stotine se nalaze duž granica sa Madjarskom, Hrvatskom, Bosnom i Rumunijom. I dalje ostaje pitanje rešavanja pravnog statusta svih izbeglica koje se nalaze na našoj teritoriji, dok se svakodenvno mnogi guraju nazad ilegalno, u Srbiju“, navode iz Centra za zaštitu i pružanje pomoći tražiocima azila.

Beta

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim