Fotografija izazvala najviše pažnje kod migranata

mart 14 2018

U okviru druge radionice o stvaranju medijskog sadržaja koju MIC sprovodi u okviru projekta "Saznaj i izrazi se", migranti u prihvatnom centru u Divljavni naučili su zašto je fotografija bitna za medije. 

Tema radionice fotografija izazvala je ogromno interesovanje migranata smeštenih u Divljani kraj Bele Palanke. Puna sala svih generacija pažljivo je pratila zbog čega je fotografija važna, koliku ulogu igra u tekstu i koliko privlači pažnji kod čitaoca. 

saznajiizrazise fotografija 3

O svemu tome, kao i o osnovnim pravilima kod novinske fotografije govorio je fotoreporter Medijskog istraživačkog centra Saša Đorđević. Za ovu priliku, MIC je zainteresovanim migrantima spremio na korišćenje nekoliko fotoaparata kako bi vežbajući shvatili važnost dobre fotografije koja izaziva pažnju javnosti. 

saznajiizrazise fotografija 11

"Fotografija mora da sadrži informacije, da bude adekvatna dopuna tekstu, ali i mamac da neko taj tekst otvori. Važno je da bude kvalitetna, ali je još važnije za sve vas da bude sadržajna i da skreće pažnju javnosti. Putem fotografije se to najlakše radi", rekao je u praktičnom radu  sa migrantima Saša Đorđević.

saznajiizrazise fotografija 12

Najveću želju za fotografisanjem fotoaparatom imali su mladi i najmlađi koji su se i najviše obradovali tome što drže profesionalnu opremu fotoreportera.  Svi su se složili da jedva čekaju narednu radionicu na kojoj je planirano otvaranje fb stranice i youtube kanala koji je predviđen za platformu preko koje migranti mogu da obaveštavaju o sebi, ali i zagovaraju kod javnosti i države za sebe.

saznajiizrazise fotografija 6

Fotografije koje su uslikali kao i svi naredni sadržaji koje budu pravili, takođe će se naći na tim društvenm mrežama. 

saznajiizrazise fotografija 4

Ovo je druga u nizu radionica koja je sprovedena u Divljani od ukupno tri, a MIC će u narednom periodu obići i centre za izbeglice u Pirotu, DImitrovgradu i Preševu. 

Piše: Jelena Đukić Pejić

Foto: Polaznici radionice

disclaimer KIRS 2

 

Anketa

Sve više medicinara odlazi iz Srbije. Kakav je Vaš stav o tome?

  • Brinem jer najbolji odlaze i ne znam ko ostaje da nas leci
  • Nema razloga za brigu, to su normalne migracije
  • Ne brinem, verujem državi da ce zaustaviti odliv mozgova

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim