Oko 20.000 migranata prošlo kroz centre KIRS-a u 2018. godini

januar 01 2019

Oko 20.000 migranata prošlo je u 2018. kroz centre Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije (KIRS), a trenutno oko 4.100 migranata boravi u centrima širom zemlje dok njih par stotina svojevoljno boravi izvan centara.

Prema podacima KIRS-a, u centrima su najbrojniji migranti iz Avganistana, potom slede oni iz Irana, pa Pakistana, Iraka i Bangladeša.

Iz KIRS-a su dodali da 99 odsto migranata, koji trenutno borave u Srbiji, želi da nastavi put dalje ka nekoj od zemalja Zapadne Evrope.

U Komesarijatu ističu da je vreme zadržavanja migranata u centrima različito, jer neke porodice borave i više godina, dok se neke zadržavaju kratko i pokušavaju da odu iz Srbije na ilegalan način.

Kada je reč o obrazovanju migranata tokom boravka u Srbiji, u školskoj 2018/19. godini 341 migrant je krenuo u osnovne škole širom zemlje, njih 34 je upisano u predškolske ustanove, dok je 71 migrant upisan u srednje škole.

Migranti pohadjaju 34 škole, koje se nalaze u blizini centara koji su u Somboru, Subotici, Šidu, Kikindi, Adaševcu, Principovcu, Obrenovcu, Bogovodji, Banji Koviljači, Tutinu, Sjenici, Pirotu, Bosilegradu, Vranju i drugim gradovima.

Sva migrantska deca su vakcinisana i revakcinisana, rečeno je u KIRS-u.

Iz KIRS-a su naveli da u Srbiji radi ukupno 16 centara, pet za azil i 11 prihvatnih i da imaju smeštajni kapacitet od 6.000, kao i da je najveći donator Evropska unija.

Anketa

Sve više medicinara odlazi iz Srbije. Kakav je Vaš stav o tome?

  • Brinem jer najbolji odlaze i ne znam ko ostaje da nas leci
  • Nema razloga za brigu, to su normalne migracije
  • Ne brinem, verujem državi da ce zaustaviti odliv mozgova

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim