Novom Medijskom strategijom do ravnopravnog položaja medija

novembar 23 2017

Nova Medijska strategija mora da omogući svim akterima na medijskoj sceni ravnopravan položaj kada su u pitanju finansiranje i odnos države prema medijima, ali i kada je u pitanju  konkurencija na tržištu koja sada praktično ne postoji, izjavio je danas u Nišu novinar i bivši predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović.

On je jedan od učesnika sastanka predstavnika NUNS-a,  Balkanske istraživačke mreže (BIRN) i Fondacije Slavko Ćuruvija sa predstavnicima lokalnih medija i institucija, organizovanog sa ciljem prikupljanja preporuka i ideja za izradu nove Medijske strategije.

MIRC medijskastrategija 2

Obradović je istakao da je za početak najbitnije da se preduzmu koraci da u izradi Medijske strategije učestvuju predstavnici novinarskih i medijskih udruženja.
"Za izradu nove Medijske strategije je ključno da napravimo analizu svega onoga što se dešavalo i da pokušamo da anticipiramo dogadjaje koji bi nam pomogli da strategija bude u skladu sa očekivanim realnim dogadjajima u medijskoj sferi", izjavio je Obradović.

On je dodao da je  nedostatak analize i anticipiranja bila osnovna greška predhodne Medijske strategije.

MIRC medijskastrategija 4

"Jedan od zaključaka dosadašnjih sastanaka na temu izrade Medijske strategije je da postojeća zakonska regulativa i nije tako loša i da je poblem u primeni. Nova strategija time pre svega treba da se bavi", naglasio je Obradović.

On je kazao da je na dosadašnjim sastancima usvojen zaključak da strategija mora da uvaži promene koje su se u medjuvremenu desile u medijskoj sferi, a koje se odnose pre svega na digitalizaciju i pojavu novih medija.

Koordinator programa u BIRN-u Tanja Maksić rekla je da ta organizacija "kandiduje" pet oblasti za razgovor sa organizacijama civilnog društva kada je u pitanju izrada nove Medijske strategije.

"Smatramo da je najbitnije da Regulaciono telo za elektronske medije (REM) bude nezavisno telo, a ne organ države. U Savetu REM-a treba da budu profesionalci, a da se politička i državna tela isključe iz predlaganja kandidata za Savet", kazala je Maksić.

MIRC medijskastrategija 3

                                                                               Tanja Maksić

Ona je istakla da BIRN smatra da nova Medijska strategija treba da omogući stabilan način finansiranja javnih medijskih servisa, a takodje treba da reši status preostalih medija u javnom vlasništvu - Tanjuga, Večernjih novosti i Politike.

"Pretplata, odnosno taksa treba da bude najznačajniji izvor prihoda javnih medijskih servisa, komercijalni prihodisu sekundarni izvor, a budžetsko finansiranje koristiti samo ako je nužno", rekla je Maksić.

Prema njenim rečima, strategijom treba predvideti formiranje Registra državnih davanja medija i urediti javna davanja medijima kao garant slobodnog razvoja tržišta.

"Potreban je ažuran i funkcionalan registar u kome će biti evidentirana sva davanja medijima. Potrebno je unapredjenje sistema projektnog finansiranja, unapredjenje javnih nabavki medijskih usluga i sistem poreskih olakšica koji će biti isti za sve medije", izjavila je Maksić.

Ona je dodala da nova strategija treba da omogući medijski pluralizam, a to je moguće samo uvodjenjem pravila o medijskoj koncentraciji radi spračavanja ukrupnjavanja vlasništva.

Konsultativne sastanke na temu izrade nove Medijske strategije BIRN, NUNS i Fondacija Slavko Ćuruvija organizuju uz podršku Evropske unije u okviru projekta "Javni novac za javni interes".

Autor: B.Ljubisavljević

TEMPLEJT na srpskom800

Povezani članci

  • James Hill: Pojavom AI potonuli smo u more slika i informacija

    Mislim da generalno problem sa kojim se svi suočavamo je kako se odupreti ovakvom iskušenju koje donosi veštačka inteligencija, rekao je James Hill, novinar i fotograf magazina New York Times. On je u intervjuu za MIC rekao da i sam lično teško shvata kako to da se toliki broj fotografa ne može odupreti iskušenju da posegnu za ovakvim alatima manipulacije.

  • Šta je presudilo na izborima u Nišu?

    Posle lokalnih izbora u Srbiji, sve je uglavnom isto. Ali ne i za Nišlije. Kako to da je opozicija najveći uspeh postigla u tom gradu? Koji su faktori na to uticali?

  • Majstori iz Srbije - Ima li još ko da ode?

    Od 01. juna Nemačka zapošljava iz zemalja Zapadnog Balkana i do 50.000 radnika godišnje - duplo više nego do sada. Istražujemo da li će neki majstor ostati i u Srbiji?

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim