Posao psihologa preko Skype-a

maj 24 2018

Nakon što je nakon porodiljskog bolovanja umesto da se vrati na posao u kompaniji u kojoj je bila zaposlena dobila otkaz kao tehnološki višak, Nikolina Milosavljević (37), po profesiji psiholog bila je u veoma velikom problemu – kako će sada da organizuje život svoje porodice sa malom bebom bez redovne plate. Nakon očaja kroz koji je prošla, donela je sasvim novu odluku – započeće svoj posao i to na drugačiji način.

„Nešto se valjda u meni prelomilo. Znala sam kako funkcionišu veliki sistemi, tj. da većina traži mlade zaposlene sa malo ili nimalo iskustva, a ja sam sa mnogo iskustva bila kandidat za više pozicije koji ne želi da radi početničke administrativne poslove. Shvatila sam da želim da započnem svoj biznis i da ga razvijem, recimo u narednih 5 godina, umesto da se zaposlim u nekoj firmi, radim 5 godina za druge i onda ponovo budem tehnološki višak. Računala sam da ću za oko 5 godina imati skoro 40 pa mi se smanjuje verovatnoća da ću lako naći posao, a biće mi teže da započnem svoj. I tako sam krenula u neizvesnu avanturu“, priča za OTV Nikolina Milosavljević.

racionalno roditeljstvo 5

Ta neizvesna avantura za Nikolinu je predstavljala sasvim novi pristup poslu. Kao psiholog, psihološki kouč i psihoteraput u superviziji, odlučila je da osim svog velikog iskustva maksimalno iskoristi prednosti interneta i da putem Skype-a pomaže klijentima. Svoj novi biznis nazvala je „Pozitivno i racionalno roditeljstvo – savetovanje, edukacija i psihološki koučing za roditelje“ sa ciljem da pomogne roditeljima da se usklade sa svojim obavezama i mogućnostima i prilagode svojim potrebama i potrebama dece.

racionalno roditeljstvo 1

„Moj posao savetnika, edukatora i psihološkog kouča za roditelje se sastoji u tome da kroz razgovor pomognem roditeljima da postave kratkoročne i dugoročne ciljeve u roditeljstvu, da upoznaju svoje dete i razvojne faze kroz koje ono prolazi kako bi oni kao roditelji odabrali najbolje tehnike i alate u komunikaciji sa detetom sa ciljem da se razviju njegove životne i socijalne veštine. Često je na tom putu roditeljima potrebna podrška i ohrabrenje da rade i na sebi, da promeni svoje ponašanje, navike ili osobine, ili u ostvarivanju ličnih ciljeva kako bi bili bolji u svojoj roditeljskoj ulozi. Tada pomažem roditeljima u vezi sa  njihovim ličnim razvojem“, objašnjava psiholog Nikolina Milosavljević.

Za sve ovo su joj, kako kaže, potrebna razna znanja iz psiholoških nauka, razvojne i dečije psihologije, ali se takođe služi i tehnikama koučinga i psihoterapije kako bi klijent uspeo da napravi promenu kod sebe i bolje se ostvari u ulozi roditelja. Ova savetovanja su „jedan na jedan“ za koja su joj potrebni samo računar, dobar internet i slušalice sa mikrofonom.

Međutim, nije baš jednostavno obezbediti mir koji joj je takođe neophodan za ovakav način rada budući da radi od kuće, jer je i sama majka dvoje dece, od kojih jedno ima četiri i po godine, dok beba ima 9 meseci.

racionalno roditeljstvo 6

„Veći deo posla je savetovanje preko Skypa-a, a samo mali deo provodim u savetovalištu gde sa klijentima radim „uživo“. Kada su deca mala kao moja, teško ih je držati mirnim, i zaista je izazov obezbediti mir kako bih bila potpuno fokusirana na rad sa klijentima. Sve radim u dogovoru sa suprugom, pa kada ja radim, on je sa decom, ili su napolju u šetnji, ili se ako to vremenske prilike ne dozvoljavaju, igraju nekih mirnijih igara kod kuće. S druge strane, moji klijenti su roditelji, pa onda i ja imam veliko razumevanje s njihove strane. Čak i kada se desi da se čuje vrištanje moje bebe, bilo iz zadovoljstva, bilo zbog toga što mu nešto nije potaman, oni se nasmeju i kažu „znamo kako je, bez brige“ , sa smehom se seća takvih situacija.

Kako bi pored drugih obaveza bila spremna za sve svoje klijente, potrebno je pripremiti se za svaku seansu posebno. Zbog toga joj dan počinje vrlo rano i kako kaže, izgleda vrlo haotično.

„Ujutru se rano budim i usmerena sam na porodične i kućne obaveze. Kada suprug odvede starije dete u vrtić, ja ostajem sama sa bebom od 9 meseci pa sam usmerena na njegove potrebe. Kad on spava ili se zaigra, to vreme koristim da pročitam šta treba da se pripremim za neku od seansi sa klijentom, ili za trening koji pripremam. Iskreno, ni ja nekad ne znam šta pre da uradim“, sa osmehom priča Nikolina i dodaje:

„Kada moj suprug završi sa svojim poslovnim obavezama, onda on preuzima bebu, a ja se odvojim u svoj radni kutak i nastavim da radim. Uglavnom u popodnevnim časovima imam klijente sa kojima radim preko Skype-a, stavim slušalice na uši i skocentrišem se na rad sa njima. Nakon toga, opet se posvećujem deci i igri sa njima, a kada se uveče oni uspavaju ja radim na samoedukaciji i osmišljavanju i pisanju tekstova na roditeljske teme za svoj blog. Tada se posvećujem i radu na društvenim mrežama, pošto je za moj posao jako važno edukovanje roditelja i preko socijalnih mreža. Sve u svemu, nisam sigurna kada se moj dan završava, ali bar znam kada počinje – rano ujutro“.

racionalno roditeljstvo 7

Sve ovo i još puno toga, Nikolina svaki dan radi sa osmehom. Kaže da joj ništa ne pada teško, već je pravi izazov za nju, posebno zato što među svojim klijentima osim roditelja iz Srbije ima i klijente iz Amerike, Irske, Izraela i raznih drugih zemalja.

„Veoma sam zavolela ovakav način rada sa roditeljima. Drugačije nikad ne bih imala prilike da radim sa različitim nacijama i mentalitetima. Kroz rad sa ljudima sa različitih strana sveta i ja mnogo naučim o različitim kulturama i religijama“, kaže ona i dodaje da su to prednosti njenog načina načina rada preko interneta.

racionalno roditeljstvo 4

Iako su dani kako i sama kaže haotični, i ponekad je jako teško kod kuće imati tri lica – poslovne žene, majke i domaćice - Nikolina nikad zažalila što je započela sopstveni posao van velikih sistema u kojima je ranije radila. „Iako je imati redovnu platu svaki mesec zaista sigurno i lepo, opet kada radim u svojoj režiji, ja vidim rezultate svog rada. U preduzetništvu to buhvalno znači: koliko radiš, toliko dobijaš. I novac zarađen na ovaj način je mnogo slađi. Međutim, ono što mene posebno vodi u poslu je što vidim da imam i veliki društveni značaj i da zaista utičem na jedan deo društva da menja sliku o roditeljstvu, kao i da radi na sebi kako bi bili bolji u ulozi roditelja. Imam utisak da malo po malo pomeram granice i to je ono što mene i dalje motiviše da radim svoj posao“, objašnjava Nikolina.

Zbog toga ne čudi zašto je svoj sajt „Pozitivno i racionalno roditeljstvo – savetovanje, edukacija i psihološki koučing za roditelje“  za koje ima velike planove.

Meni je to jako važno da se ideja o racionalnom i pozitivnom roditeljstvu širi što više jer tako jedan neposerdan način utičem na promenu društva. Ukoliko smo mi kao roditelji racionalni i biramo pozitivan pristup roditeljstvu, onda time utičemo i na društvo da se postepeno menja u racionalno i pozitivno društvo. Naravno da je moj cilj usmeren u krajnjoj liniji i na takve pozitivne promene u društvu“, kaže psiholog Nikola Milosavljević.

Piše: Jelena Đukić Pejić

Foto: Saša Đorđević i privatna arhiva

TEMPLEJT na srpskomRES

Povezani članci

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim