(Niški) Aerodrom Foto: S. Djordjević

(Niški) Aerodrom

jun 22 2018

Niš više ne poseduje aerodrom Konstantin Veliki. Samo 8 odbornika je glasalo protiv poklanjanja niškog aerodroma Republici Srbiji na dugo odlaganoj sednici Skupštine Grada, dok je 43 odbornika glasalo ZA. Jedan uzdržan.

 Iako su počeli veoma rano sa pretresanjem dnevnog reda dugo odlagane sednice na kojoj je trebalo da se odluči o subini niškog aerodroma, 7 sati rasprave na ovu temu izgleda da je umorilo  slabu opoziciju Niša. Izgleda da je umorilo i građane  koji su se u toku sednice okupili ispred gradske skupštine u najmanjem broju do sada, uz to zadržali se najkraće do sada. 

Protest Nedamoniskiaerodrom sednica skupstine 19

 Umori protivnika

Dok su na protestima napolju uzvikivali "ne damo niški aerodrom" i "glasajte protiv", u sali za odbornike pojačali su zvučnike i mikrofon za skupštinskom govornicom i odigrali dobro uigranu partiju "vi ste - mi ćemo" koja je trajala 7 sati. S obzirom da su uzvikivanja parola trajala znatno kraće jer su između ostalog građani smeli da se zadrže ispred zgrade Skupštine samo 2 sata, odbornici su nesmetano nastavili da optužuju jedni druge kako za organizaciju građanskih protesta, tako i za loše odluke grada.

Protest Nedamoniskiaerodrom sednica skupstine 01

 Među optužbama našlo se i poneko objašnjenje za "prenos prava javne svojine grada Niša u javnu svojinu Republike Srbije". 

Protest Nedamoniskiaerodrom sednica skupstine 18

 "Ako su avioni krenuli za Srbiju, onda ima da slete u Srbiju! To je osećaj nacionalnog ponosa koji treba svako od nas da ima, a ne u Temišvar, Budimpeštu i Sofiju. Da država ima kapacitet da ukoliko ne radi glavni aerodrom, da se može sleteti na niški aerodrom i obrnuto", objašnjavao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović važnost glasanja da aerodrom postane republička svojina jer će kako kaže, "niški aerodrom postati centralni jer beogradski to ne može zbog koncesije". Ubrzo potom gradonačenik je rekao:

 Ipak samo alternativni 

"Sama odluka da aerodrom bude alternativni podrazumeva povećanje troškova, da svi sistemi rade 24 sata, od ljudi koji će biti na raspolaganju, od opreme koja će biti u pripravnosti, od potrebe da u svakom trenutku pista bude ispravna za sletanje. Želim da kažem da je ovo najbolja odluka za naš grad, i za sve građane Niša, ne za pojedine političke organizacije, ili koga već, već za sve. I ovo je interes grada, da ovakvom odlukom se oslobodimo stotina miliona dinara obaveza koje će preuzeti država Srbija, da se oslobodimo obaveza novih ulaganja u inivesticije, koje takođe grad nema. I da se oslobodimo ugovorne obaveze koja već deset godina nije izvršena."

Protest Nedamoniskiaerodrom sednica skupstine 20

 Odbornici vladajuće koaliciije smatraju da su ovim i sličnim govorima za skupštinskom govornicom uspeli da objasne građanima šta će sve dobiti davanjem aerodroma, jer kako kažu, iako ima dobre rezultete, aerodrom ne može da posluje bez finansija od strane države. Neki su međutim pitali zašto se aerodrom poklanja bez naknade i zbog čega aerodrom država ne bi mogla da pomaže i ako ostane u svojini Niša. Na ovo pitanje u vreme održavanja Skupštine odgovor nije stigao. 

Saopštenje Ministarstva

Stigao je međutim nešto kasnije u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, nakon što je 43 odbornika Skupštine grada glasalo za davanje aerodroma.

"Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović rekla je da su podrškom predlogu da su Aerodrom "Konstantin veliki" upravlja država odbornici SKupštine grada Niša doneli jedinu moguću odluku koja će omogućiti nova ulaganja i dalji razvoj niškog aerodroma", navodi se u saopštenju. 

Aerodrom Konstantin

 "Ona je dodala da je za razliku od onih koji bi da upravljaju Nišom na ulici, stav Vlade od početka bio da će prihvatiti svaki stav onih koje su izabrali građani Niša", piše u saopštenju ministarke Mihajlović. 

 "Današnjom odlukom pobedio je Niš, pobedio je razum nad namerama Zorana Živkovića i grupe željnih samopromocije i ličnih interesa da se dalje iscrpljuju Grad i obmanjuju građani Niša", navodi se u saopštenju iz Ministarstva.

 Inicijativa najavila krivične prijave

Odluka skupštine grada zapalila je društvene mreže i naljutila mnoge Nišlije. S druge strane, na pomenutom protestu bilo je najviše oko 300 ljudi. 

 "Mnogi nisu mogli da dođu zbog posla, radni je dan. Ne možemo da ih krivimo", kaže jedan NIšlija.  

Protest Nedamoniskiaerodrom sednica skupstine 03

 Miloš Bošković, prvi koji je pokrenuo proteste i jedan od predstavnika inicijative "Ne damo niški aerodrom", rekao je da ne Inicijativa na sudu "oboriti" sednicu Skupštine jer postoje nepravilnosti u organizaciji zasedanja. 

 "Ovakvim potezom Skupština gubi legitimitet i naše poverenje", rekao je Bošković. 

Protest Nedamoniskiaerodrom sednica skupstine 06

 Mladen Jovanović iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju dodao je da će Inicijativa podneti i krivične prijave protiv svih onih koji učestvuju u predaji aerodroma jer kako kaže, "u postupanju vlasti ima elemenata krivičnog dela". 

Dok se čekaju krivične prijave, ostaje otvoreno pitanje da li će zaista Nišu biti bolje bez obaveza oko aerodroma ili ne. Otvoreno pitanje je i da li će u niški aerodrom država zaista ulagati onako kako obećava, sa novom infrastrukturom i novim radnim mestima. Tek, ko gubi - ima prava da se ljuti. Pa nek je to i 300 građana, 8 odbornika i jedan Zoran Živković koga ministarka Mihajlović najčešće spominje u saopštenjima.

Piše: Jelena Đukić Pejić

Foto: Saša Đorđević

 TEMPLEJT na srpskomRES

 

Povezani članci

  • Podcenili su nas svi, poručuju iz Gornjih Nedeljica

    Nakon dve pune godine, Rio Tinto je ponovo glavna tema u Srbiji. Zvanična podrška EU i nova podrška predsednika Srbije, uvela ih je u novu rundu. Naša reporterka razgovarala je sa meštanima Gornjih Nedeljica, ali i sa Rio Tintom.

  • Šta je presudilo na izborima u Nišu?

    Posle lokalnih izbora u Srbiji, sve je uglavnom isto. Ali ne i za Nišlije. Kako to da je opozicija najveći uspeh postigla u tom gradu? Koji su faktori na to uticali?

  • Majstori iz Srbije - Ima li još ko da ode?

    Od 01. juna Nemačka zapošljava iz zemalja Zapadnog Balkana i do 50.000 radnika godišnje - duplo više nego do sada. Istražujemo da li će neki majstor ostati i u Srbiji?

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim