Pogled od milion dolara Foto: Jelena Đukic Pejic

Pogled od milion dolara

avgust 11 2018

Uvačko jezero nastalo je 70ih godina podizanjem brane na reci Uvac. Ovo veštačko jezero u jugozapadnoj Srbiji ukljušteno je između masiva planina Zlatar i Javor i sa svojim meandrima predstavlja jedno od najlepših mesta u Srbiji za obilazak i uživanje u prirodi. U ovom kraju živi i jedna od najvećih kolonija zaštićenih ptica beloglavi sup.

Na 1000 m nadmorske visine nalazi se Uvačko jezero dugačko 26 km koje sa svojim meandrima privlači turiste godinama unazad. Duboko 106m ovo veštačko jezero uklješteno je između krivudavih visokih stena, u klisuri koju je Uvac usekao u krečnjački masiv sjeničke visoravni i kanjonske delove ušća Veljušnice i Kladnice. Prošle godine rezervat Uvac posetilo je više od 16.000 turista, a ove godine očekuje se i više.

uvac 14

Iako sa svih strana dolaze da vide prirodne lepote, stranih turista ima najviše. Izraelce, Dance i mnoge druge privukle su prelepe slike sa interneta, a Poljaci koje smo sreli u vožnji brodićem kroz uvačke menadre kažu da su u obilazak došli zahvaljujući sajtu „million dollar wiew“.

uvac 17

Uvačko jezero je prvo u nizu jezera koji su izgrađeni na reci Uvac i to za potrebe proizvodnje struje. Voda iz ovog jezera otiče u Zlatarsko jezero, a dalje u Radoinjsko jezero. Sva tri su popularna izletišta pogodna i za kupanje, pecanje, vožnju čamcima.

uvac 04

Pecaroši u ovom jezeru mogu da upecaju šarane, pastrmke, lipljane, a somovi teže čak i do sto kilograma.

 Bogate reke ribom pravi su švedski sto za mnogobrojne ptice među kojima su najbrojnije razne vrste pataka, kormorani i čaplje.

uvac 13

Iako ih češće ima u nizijama umesto brdovitih predela, ovo jezero je prava gostionica za čaplje. Osim u jurišu ka vodi da upecaju hranu za sebe, stene oko Uvačkog jezera takođe je puno čaplji.

Kraljevi neba

Ipak, kraljevi ovih prostora su beloglavi supovi, zaštićena vrsta ptica, ne samo u Srbiji, nego i u svetu. Živi na prostoru jugozapadne Azije, severne Afrike i južne Evrope. Nastanjuju visoke krećnjačke stene u klisurama, a na stenama iznad Uvačkog jezera nalazi se jedna od najvećih kolonija u Srbiji, 560 odraslih i 150 mladih jedinki.  uvac 22

Sve njih strogo kontrolišu veterinari, čipuju i prate. Sa rasponom krila i do 280 cm ove ptice ponekad zalutaju strujeći u vazduhu i do udaljenih zemalja, pa su se orlovi sa Uvačkog jezera otisli čak i do Izraela.

uvac 18

Odrasle jedinke se razlikuju po tome što imaju belu paperjastu kragnu na vratu, dok mladi imaju smeđu kragnu. Ženka snese samo jedno jaje, a o mladuncu brinu oba roditelja.

uvac 02

„Kad se mlandunče beloglavog supa izlegne, o njima roditelji brinu godinu dana. Polnu zrelost dostiže sa 4 ili 5 godina, a kada nađe partnera veran mu je ceo život“ kaže kapetan Dragan Vujaničić, najstariji vodič u rezervatu. S obzirom da je lešinar, hrani se strvinama, a životinju dugačku samo 30cm spazi i sa udaljenosti od 30 km. Na ovom mestu broj supova je povećan i zbog prehranjivanja i bolje zaštite.

uvac 15

 „Ovo je čistač prirode jer nije agresor već se hrani unutrašnjim ogranima uginulih životinja. Pošto mu je potrebno 5kg mesa za mesec dana kako bi bio u punoj formi, svu uginulu stoku na okolnim planinama Zlatiboru i Zlataru, nakon pregleda veterinara donesu na hranilište iznad jezera, pa tako ima i više nego što mu je potrebno“, kaže Dragan i dodaje da supove stalno vrebaju vukovi, šakali i medvedi.

uvac 23

Ova čudesna ptica koja jezdi nebom iznad prekrasnog jezera, svakako je jedan od razloga za interesovanje ljudi. Ipak, umesto organizovanih tura vožnje brodićem, moguće su i brojne druge aktivnosti na jezeru koje takođe privlače veliki broj turista, a jezero je puno malenih plaža na kojima ima kupača. Pored svega toga, jezero je jedini put do Ledene pećine dugačke 2500 metara. 

uvac 05

Iako dugo poznata, niko nije pretpostavljao da se spaja sa Ušačkom pećinom koja se paralelno od nje nalazi na rastojanju od oko 100 metara, pa Ledena i Ušačka pećina čine jedinstven sistem dužine više od 6000 metara, najduži u Srbiji. Ime je dobila jer njeni ukrasi od čistog krečnjaka liče na ledenice. Prohodne su samo dve od ukupno 12 dvorana, i to su crvena i kristalna dvorana. 

uvac 12

Iako duboko više od 100 metara, ovo jezero je kristalno čisto. Zelena boja vode obasjana suncem kroz meandre potpuno doprinosi kompletnom uživanju u prirodi. Visoke bele stene poprskane zelenilom i omanjim žbunovima izazivaju divljenje prirodi kod svih koji vide ovaj prizor. Međutim, ono što do kraja oduzima dah su brojni vidikovci iznad kanjona. Ipak, do njih nije lako doći.

uvac 25

Uspon na jedan od nekoliko vidikovaca traje skoro sat vremena po vrlo strmom kršu gde caruju poskoci. Popeti se sa 1000 metara nadmorske visine na 1185 rezervisano je samo za privilegovane izdržljive turiste. Ali veličanstveni pogled na kanjon i meandre svakog ostavi bez teksta. „Zaista pogled vredi milion dolara, i uopšte se nismo pokajali“, kažu i Poljaci sa početka priče.

Tekst i foto: Jelena Đukić Pejić

TEMPLEJT na srpskom800

Povezani članci

  • Oružani sukob na Kosovu

    Prema saznanjima DW, naoružani Srbi koji su ubijeni ili uhapšeni nakon sukoba sa kosovskom policijom – odreda su lokalci. I to izgleda van kontrole Beograda. Srbija sada gubi prednost koju joj je Kurti davao.

  • Nesvakidašnji način ishrane: crvi na tanjiru

    U okolini Niša, gradu u kojem se miris roštilja širi na svakom koraku, Nebojša Stamenović, poznatiji kao Neša Travka, gradi svoj jedinstveni kulinarski svet.

  • Afrička svinjska kuga u Srbiji

    Još od 2019. godine afrička svinjska kuga došla je do srpskih uzgajivača svinja. Kako lek, ni vakcina ne postoje, svinje moraju na eutanaziju.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim