„Kada ustanem ujutru pomislim kako mi je lepo ovde“

jun 12 2024

Ivana Bogdanov i Dušan Crkvenjakov, par koji je četiri godine živeo u Kini, odlučili su se na ekološki način života. Ostavili su užurbani ritam grada iza sebe i preselili se na istok Srbije, gde su sagradili modernu ekološku kuću od blata i slame.

Ivana i Dušan objašnjavaju da je u kući izolacija odlična i da su troškovi znatno manji  nego u gradu. „Jedna bala slame zamenjuje 30 centimetra stiropora što je odlična izolazija.“ -  govore domaćini i dodaju da izvore poput struje i vode koriste iz prirode.

Ova moderna kuća od blata i slame je zapravo tradicionalna kuća kakvu su ljudi gradili ranijie jer su kuće od prirodnih materijala dugovečne, kaže arhitektica Kristina Kljajić i dodaje da su uz redovno održavanje ove kuće dugovečne.

Dušan se bavi pisanjem i onaljn predaje engleski jezik, a Ivana pravi prirodne preparate i izučava bilje. Vreme korone proveli su u Kini, a sada žive u svojoj kući na padinama Rtnja i sa osmehom na licu kažu da se nimalo nisu pokajali.

„Kako vreme prolazi sve smo sigurniji u našu odluku. Jako je lep osećaj što smo sami sve radili. Ujutru kad se probudim odmah pogledam kroz prozor, često vidim srne koje dolaze. Svaki put pomislim kako mi je lepo ovde.“ – kaže Ivana Bogdanov.

Tekst: Petra Pančić

Video: Jelena Đukić Pejić

O Članku

  • Datum: ponedeljak, 03 jun 2019
  • Location: Nis

Povezani članci

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim