Hajduci na moderan način Foto: Jelena Đukic Pejic

Hajduci na moderan način

jul 02 2018

Suva planina bila je postojbina hajduka u vreme Osmanlija koji su tu boravili od Đurđevdana do Mitrovdana. Na mestu "Tri lokve" gde su provodili slobodno vreme i danas se oko Vidovdana održavaju razna druženja u čast suvoplaninskih hajduka.

Suva planina je masiv jugoistočne Sbije koja se prostire od Niške banje do Lužničke kotline. Oduvek privlači turiste i ljubitelje prirode zbog svoje divlje lepote i neobičnog reljefa. U vreme Otomanskog carstva ovuda je išao Carigradski drum zbog čega je Suva planina bila postojbina hajduka. Zbog toga se i danas ovde tradicionalno održava višeboj u igrama koje su bile aktuelne i u hajdučko vreme.

hajducki viseboj 12

Na putu do hajdučkog višeboja sreli smo Gorana Petkovića iz zaplanjskog kraja (kraj pod Suvom planinom), aktuelnog harambašu koji je tu titulu zaslužio pobediviši na dva višeboja do sada. Goran kaže da se nada da će i ove godine biti jednako dobar u svim disciplinama i da će zbog jake konkurencije osvojiti makar neko od prva tri mesta. 

hajducki viseboj 06

Harambaša traktorom, a konkurencija nešto modernijim prevozom, džipovima i motorima - i takmičari i publika došli su iz mnogobrojnih opština iz okoline Suve planine. Svi nestrpljivo čekaju da vide ko će ove godine postati harambaša u disciplinama nabacivanje obruča na štap, gađanje sekiricama u metu, gađanje lukom i strelom, bacanje kamena s ramena i pucanje iz vatrenog oružja. 

hajducki viseboj 23

Naizgled laka disciplina, nabacivanje obruča na štap - služi za zagrevanje. Hajduci su se baš na ovom mestu "Tri lokve" u 17. i 18. veku u trenucima dokolice takmičili na ovaj način. 

hajducki viseboj 04

Pokazati snagu bacanjem kamena s ramena, hajducima je u to vreme bilo za svako poštovanje. Ova disciplina zahteva sirovu snagu i veliko bodrenje publike u okolini.

hajducki viseboj 05

Koliko je teško baciti veliki kamen što dalje od sebe pokazuju grimase i "urlici" takmičara. Kako se iz godine u godinu takmiče, međusobno se i poznaju, pa publika navijanjem pomaže "svojima" i odmaže drugim takmičarima.

I u vreme hajduka na ovo mesto dolazili su stočari iz okolnih sela i zbog posla i zbog zabave. Velika stada krava, ovaca, konja su bila na ovom prostranstvu okruženom gustom šumom. Pravio se sir, kosilo seno pa se nosilo u selo za zimu. Meštani su tokom leta na tom mestu uspevali da steknu veliko bogastvo koje im je pomoglo da dočekaju i sledeće leto.

hajducki viseboj 07

Kasnije su ovde organizovali sabori, svetkovine, druženja i susreti, pa je i Turistička organizacija Opštine Gadžin Han nastavila tu tradiciju. Vidovdanski hajdučki višeboj je kažu jedna od omiljenih među svim generacijama zbog takmičarskog duha i dobre atmosfere. 

hajducki viseboj 10

Bacanje sekirice u metu je zabavila sve prisutne. Šest bacanja, različito bodovanje u zavisnosti od toga koji deo "kruga" je pogođen, a dešava se i da u poslednjem bacanju zbog siline udarca sve prethodno bačene sekirice otpadnu sa mete i takmičar ostane bez bodova. 

hajducki viseboj 20

Gađanje lukom i strelom s druge strane zahteva i posebnu koncentraciju i obuku za odapinjanje strele. Ovo je omiljena veština harambaše Gorana Petkovića koji je došao da sačuva svoju titulu. 

hajducki viseboj 13

Nakon iscrpljujućeg takmičenja, prisutne čeka upravo spremljeni hajdučki pasulj i hajdučki gulaš. Miris iz kazana na 1350 m nadmorske visine brzo se proširio među takmičarima i publikom, pa je i ručak brzo nestao. Za to vreme komisija je izračunala postignute bodove u pojedinačnim disciplinama i ukupnom plasmanu. Onaj ko ima ukupno najviše bodova, biće novi harambaša.

hajducki viseboj 18

Međutim, pored Gorana Petkovića ostali će morati da pričekaju na trijumf. Drugi put za redom, i treći put od kako postoji hajdučki višeboj, Goran zaslužuje posebno poštovanje ostalih takmičara. "Imam 46 godina i još nisam za bacanje, još mogu da pobeđujem" sa osmehom priča Goran.

Tekst i foto - Jelena Đukić Pejić

Povezani članci

  • Inženjer mašinstva u Tamnjanici proizvodi džemove

    Inženjer mašinstva Marko Ilić, rodjeni Nišlija, od pre dve godine živi i radi u Tamnjanici, selu sa osamdesetak kuća na obroncima Suve planine nedaleko od Bele Palanke.

  • „Gde si rođen, tu te vuče“

    „Selo Štrbovac – dobrodošli u raj“, stoji na tabli u sred šume na obroncima Suve planine. To je poruka svim potencijalnim novim meštanima i posetiocima. A do tog raja – put traje.

  • Po bespuću Zaplanja minibusevima do svakog predškolca

    Jedan od najvažnijih ciljeva Srategije razvoja obrazovanja u Srbiji je povećanje obuhvata dece uzrasta od 3-5,5 godina predškolskim vaspitanjem. Deca iz seoskih sredina imaju poteškoća da redovno pohađaju vrtiće koji su udaljeni od njihovih kuća i često nemaju mogućnost prevoza do predškolske ili školske ustanove.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim