Belopalančani pripremaju banicu i čuvaju tradiciju

novembar 30 -0001

“Dani banice”,  gastronomsko-turistička manifestacija koja se duže od jedne decenije organizuje u Beloj Palanci, ove godine biće održana od 11 do 13. avgusta u parku “Vrelo”, najavili su u opštini Bela Palanka i  belopalanačkoj Turističkoj organizaciji.

Dvanaesti po redu “Dani banice”, prema najavi opštine Bela Palanka i belopalanačke Turističke organizacije okupiće prave majstore za izradu tog specijaliteta, ali i majstore za priremu starih zaboravljenih jela, zanatlije, folklorne ansamble, pevače, muzičare i javne ličnosti.

DB2017Baner

Posetioci će, kako najavljuju u opštini Bela Palanka, imati priliku da uživaju u bogatom kulturno-umetničkom program i brojnim iznenadjenjima.

Svečano otvaranje “Dana banice” je u petak 11. avgusta u 20,30 sati kada će se održati i osmi Sajam starih umetničkih zanata, a nastupiće i folklorni ansambli iz Bugarske i Srbije.

Svečanom otvaranju prethodiće bogat kulturno-umetnički program u kome će učestvovati folklorni ansambli, pevčke grupe narodne i etno muzike i mladi muzički talenti. U toku popodneva biće organizovana Dečija radionica i Dečija olimpijada. Najmladji će se zajedno sa promoterom manifestacije “Lepim Brkom”, odnosno Nenadom Gladićem, oprobati u pripremanju banice sa sirom. “Lepi Brka” podučavaće najmladje da pripremaju banice sva tri dana održavanja manifetacija. Za petak je planirana  i prezentacija  kuhinja Rumunije, Bugarske i drugih zemalja u ovom delu Balkana.

dani banice 2

Drugog dana manifestacije, u subotu 12. avgusta na “Vrelu” će takodje nastupiti brojni folklorni ansambli, pevačke grupe narodne i etno muzike, i mladi muzički talenti.  U večernjim satima biće održana radionica za najmladje “Crtanje na brašnu”, prezentacija izrade banice i prezentacija čuvenih aleksandrovačkih vina.

U  20 časova počeće modna revija sa tradicionalno izradjenim tkaninama, primenjenih na modelima savremenog kroja čiji je autor Slobodan Mitrović. U toku večeri na “Danima banice” goste će zabavljati Zorica Brunclik.

U subotu, drugog dana manifestacije kulinari će se nadmetati u priprimanju banice, a specijalni žiri proglasiće najbolje u četiri kategorije. U okviru takmičarskog dela biće dodeljene nagrade za tri najbolje banice, za najleše aranžiran sto i nagrada publike. Pored takmičarskog dela biće priredjen i revijalni deo u kojem će lokalne turističke organizacije predstaviti svoju ponudu, predstaviti lokalne turističke organizacije,  brojna udruženja, zanatlije, proizvodjači suvenira, privatni preduzetnici i pojedinci.

dani banice 1

U nedelju 13. avgusta, planiran je nastavak kulturno-umetničkog programa, a pored Radionice za decu planirana je i prezentacija inostranih kuhinja. U večernjim satima goste i učesnike manifestacije zabavljaće Dejan Petrović i Big Bend. Poslednjeg dana manifestacije biće služena džinovska banica koju će pripremiti prošlogodišnji pobednik.

“Dani banice”, ističu u opštini Bela Palanka, okupljaju brojne goste iz naše zemlje i zamalja u okruženju, a prošle godine ih je bilo bezmalo 20.000. Ove godine taj broj trebalo bi da bude nadmašen jer će i kulturno-umetnički i zabavni program  biti najbogatiji do sada.

dani banice 4

Cilj ove manifestacije, kako ističu u opštini Bela Palanka je negovanje običaja i i bogate kulturne tradicije ovog kraja.

Organizatori “Dana banice” su opština Bela Palanka, Turistička organizacija Bele Palanke i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije.                      

Piše: B.Ljubisavljević

 

Anketa o interesima za medijsko izvještavanje o društveno-odgovornim temama

U cilju dobijanja saznanja za web medije koji se bave tzv. pitanjima društvene odgovornosti kao i dobijanja sugestija za medijsku komunikaciju za aktivističke NVO organizacije koje se bave ljudskim pravima i demokratskim vrijednostima, molimo vas da popunite anketu o medijskim i tematskim preferencama. Vaši odgovori će pomoći da medijski portali UDAR iz Sarajeva i Medijski istraživački centar iz Niša dobiju sugestije kako da unaprijede svoje izvještavanje. Anketa će vam uzeti od 6 do 10 minuta vremana. Vaše odgovore izuzetno cijenimo.

Anketa >>

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim