Wednesday, August 16, 2017

Društvo 125

Ni kiša, ni hladno vreme nisu sprečili ni publiku ni muzičare da se dobro provedu na završnoj, četvrtoj večeri Nišville jazz festivala.

Niš može da bude ponosan najmanje na dve stvari: na merak i na Nišvil. Merak nema cenu, ali ni džez-festival nije jeftin za organizaciju. Država Srbija pomaže festivale Egzit i Guča, a za Nišvil – koliko preostane…

Prozivkom volontera na amfiteatru na keju tradicionalno je odzvonilo za početak ovogodišnjeg festivala. I ove godine će posetioci manifestacije uživati u kvalitetnoj muzici prilagođenoj za sve finije ukuse.

Sa akva parkom u Doljevcu, građani Niša, Leskovca i Prokuplja dobili su novo mesto da se rashlade u letnjim danima. Sa različitim sadržajima za svačiji ugođaj, akva park se ipak najviše dopada najmlađima.

Prvo 150, na kraju 1.100 radnika, osam miliona evra subvencija, prvi proizvodi u maju. To je rečeno na polaganju kamena temeljca za fabriku Cumtobela u Nišu. Ali ostalo je mnogo neodgovorenih pitanja.

Vitezovi u oklopima, konjanici, dame i najmladji obučeni u odore poput onih koje su se nosile u srednjem veku prošetali su u toku prepodnev od niške Tvrdjave do tržnog centra "Kalča" u okviru Viteškog festivala "Fortres protektors".

Poslovodstvo austrijskog proizvođača rasvetne tehnike „Cumtobel“ tvrdi da od Srbije dobija osam miliona evra podsticaja za fabriku u Nišu. Ne krije se da je Srbija odabrana i zbog visoke nezaposlenosti i niskih plata.

Početak jula doneo je ubistva u i pred centrima za socijalni rad u Beogradu. To je pokrenulo kontroverzne diskusije. DW je pričao sa majkom kojoj je Centar za socijalni rad preporučio da se „pomiri“ sa nasilnikom.

Srbiju obuzima talas štrajkova iz kojih često proizađu sitni kompromisi, ali makar radnički problemi postanu vidljivi. Reporterka DW obišla je radnike u Smederevskoj Palanci, Kragujevcu i Valjevu i čula njihove priče.

Stotinak vozača "vespi" iz celog regiona okupili su se danas u Nišu na 4. Vespa "Naissus" skupu.

Boks spektakl –  NAISSUS  BOXING NIGHT održan je  u ambijentu za pamćenje, u amfiteatru keja na Nišavi.

Merošinsko selo Padina, na oko 25 kilometara od Niša, poznato je na čitavom jugu Srbije kao selo blizanaca. Omalena Padina ima 100 domaćinstava i oko 300 stanovnika, od kojih su 14 blizanci.

Berba višanja na području opštine Merošina u punom je jeku, ali voćari kažu da će vrlo brzo biti završena jer je ovogodišnji rod  duplo manji od prosečnog.

Bračni par Stojadinović iz Niša, Ana i Nenad su državni prvaci u gašenju požara. On kao profesionalni vatrogasac spasilac u niškoj vatrogasnoj jedinici, ona kao sportista, član gradskog dobrovoljnog vatrogasnog društva. Adrenalin ih je naučio da još više vole i svoj posao i svoj brak.

Od hrane, šopska salata, banica, pastrmajlija, malidžano, ajvar, ljutenica, tavče gravče, T'ga za jug i na kraju tulumbe ili još bolje tatlija. Kad je reč o muzičarima, Vlatko Stefanovski, Kaliopi, Toše Proeski, Esma Redžepova, Zafir Hadžimanov. Sve ovo asocira na nekadašnju jugoslovensku republiku, Makedoniju.

Marija Milanović (34) nezaposleni psiholog iz Niša ovog proleća oprobala se u ulozi novinara i poslednja tri meseca na lokalnom "Super radiju" veoma uspešno vodi emisiju "U ritmu zdravlja".

Francuski instutut u Srbiji već godinama nam uspešno prenosi duh bogate kulture ove mediteranske zemlje. Jedan od najlepših načina za to je, svakako - muzika!

Pešter, nepregledan prostor sa nemilosrdnom klimom, raštrkane kuće. Tu su se udale mnoge žene iz Albanije. Deca se ponovo rađaju zbog čega je čak otvorena i jedna od tri škole u tim selima.

Sedmogodišnja Nišlijka Sofija Rodić koja je prošlog meseca postala prvi stanovnik Niša sa osvojenom medaljom u brzom klizanju, ponovo je u svoj rodni grad donela medalju, ali ovoga puta u brzoj vožnji rolera.

U podnožju planine Seličevice, u neposrednoj blizini sela Kunovica i Jelašnica, i ovog proleća može se videti dim iz peći za proizvodnju kreča.

Slavko Miljković (84) jedan je od onih Nišlija koji su imali nesreću da se 7. maja 1999. godine nadju na Tvrdjavskoj pijaci upravo u vreme kada su je NATO avioni zasuli kasetnim bombama i ugasili živote 17 nedužnih gradjana, a medju njima i trudnice u poodmakloj trudnoći.

Strana 1 od 5

eusrb

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

komesarijat-za-izbeglice logoo mircPescanik