Put do animiranog filma na Međunarodnoj koloniji u Nišu

avgust 03 2019

Za ljubitelje animiranog filme i mlade željne znanja kako on nastaje ili one koji se amaterski već time bave, Niš je trinaestu godinu za redom mesto kolonije i festivala ove vrste filmske umetnosti. Festival organizuju Studio crtanog filma 98 i Udruženje Anima Niš.

Šta je animacija, kako ona nastaje i šta se sve krije iza jednog gotovog crtanog filma, deca iz Srbije, ali i iz Rusije, Bugarske i Republike Srpske imali su priliku da nauče na Međunarodnoj koloniji animiranog filma za decu i mlade koja se u Nišu održala po 13. put. Iz godine u godinu u koloniji učestvuje Uroš Vučković, učenik Umetničke škole iz Smederevske palanke, jedan od mnogobrojnih koji joj se rado vraća.

’’Od 2013. godine učesvujem u koloniji,. Od malena se bavim crtanjem, a ovo je bilo novo iskustvo za mene. Dosta toga sam saznao o animaciji. Pomoću crteža mi stvaramo jednu priču i to je veoma interesantno. Takođe, ovde ima dosta stranaca od kojih saznajemo nešto novo i drugačije i družimo se i razmenjujemo iskustva. Očekujem da će i ove godine biti dosta dobrih radova’’, kaže Uroš.skola crtanogfilma 1

Polaznici su animaciju savladavali na zaadatu temu “narodna verovanja i sujeverje” i “Susret Stefana Nemanje i Fridriha Barbarose”, a u Studiju crtanog filma 98 kažu da je proces pre animacije veoma važan za nastanak animiranog filma.

’’Ono što je važno kod animiranog filma je da većina polaznika kroz ovakve radionice stiče prva i osnovna znanja o animaciji. Ono što vide na internetu nije dovoljno, mora neko da im pokaže kako se crtež priprema, kako se skenira, kako se pokreću pozadine,  kako se sve to sklapa, u kojim programima... Kad neko savlada tehniku animacije onda posle nema problema jer te neke osnovne zanatske stvari mora neko da im pokaže’’, kaže Dejan Dabić ispred Studija crtanog filma 98.skola crtanogfilma 4

Različite tehnike animacije sa polaznicima su radili illustrator iz Slovačke Miroslav Regitko, i Penčo Kunčev, poznati animator iz Bugarske. Među njima smo zatekli i Androniku Martonovu, predavača iz Bugarske, a specijalni gost kolonije bio je profesor Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda Radenko Ranković. Svi su saglasni da je kreativnost jedna od ključnih stvari na putu ka nastanku animiranog filma.

’’Mi ih na jedan teorijski i istorijski način uvodimo u animaciju. Govorimo im o raznim optičkim uređajima koji su prethodili animaciji. Kada je reč o samom radu insistiramo na tome da svi budu kreativni, čak i oni koji možda ne znaju da crtaju mogu da prave storibordove, da osmisle priču i likove i da dođu do nekog svog rada’’, ističe Dabić.

Kroz radionice je do sada prošlo više stotina polaznika koji su tu napravili prve korake u pravljenju animiranog filma. Mnogi od njih, baš kao i Uroš iz Smederevske palanke rado se ponovo vraćaju.

Veliko interesovanje i za Festival animiranog filma

Pored kolonije, organizovan je i Međunarodni festival animiranog filma ‘’Konstantinov zlatnik’’ za koji je ovog puta prijavilo više od 800 filmova iz 86 zemalja sveta. Za takmičarski program su nakon selekcije odabrana 84 filma iz 31 zemlje i to, 45 filmova u senior kategoriji i 39 u kategoriji student.skola crtanogfilma 2

Gran pri festivala dodeljen je filmu ‘’After the rain’’ iz Francuske, a taj film nagrađen je prvom nagradom i u kategoriji seniora. Druga nagrada u toj kategoriji pripala je filmu ‘’The quintet of the sunset’’ iz Kine, a treća ruskom filmu ‘’Quiet’’. U kategorili studenata, prvu nagradu je dobio film ‘’The little hero’’ iz Rumunije, drugu izraelski film ‘’Revivier’’, dok je trećenagrađeni u toj kategoriji film ‘’Blanket tale’’ iz Rusije.

O nagradama su odlučivali animator iz Bugarske Penčo Kunčev, profesorka FDU Ana Daleore i proefesor Metropoliten univerziteta Petar Bojović.

Tekst: Miljana Đorđević

Foto: Vanja Keser

Anketa

Sve više medicinara odlazi iz Srbije. Kakav je Vaš stav o tome?

  • Brinem jer najbolji odlaze i ne znam ko ostaje da nas leci
  • Nema razloga za brigu, to su normalne migracije
  • Ne brinem, verujem državi da ce zaustaviti odliv mozgova

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim