Zanati sve privlačniji meštanima Bele Palanke Foto: S. Djordjević

Zanati sve privlačniji meštanima Bele Palanke

avgust 09 2019

Posle više od decenije pukog preživljavanja, kovačke radionice u Beloj Palanci poslednjih godinu-dve imaju sve više posla. Udarci čekića o nakovanj mogu se čuti na svakom koraku jer ovo mesto sa svega 8.000 stanovnika ima čak 50 kovačkih radnji.

Belopalanački kovači ističu da su njihovi preci tim poslom počeli da se bave još pre pet vekova i da od njih nema boljih majstora na području čitave zemlje.

Zanatstvo u Beloj Palanci ima dugu traciju, a istoričari beleže da je sedamdesetih godina 19. veka u ovom mestu bilo 60 dućana. Pored kovača bilo je gostioničаra, kolаra,  potkivаča, terzija, plаtnаra, ćurčija, kujundžija, mutаvdžija, grnčаra, kаzаndžijska,  kondurdžija, pаpudžija sаrаčki, berberski i mumdžijski zаnаt. Pаlаnkа je bilа nаjpoznаtijа po kujundžijskom, plаtnаrskom i terzijskom zаnаtstvu.Kovaci iz BelePalanke 11

Privredom Bele Pаlаnke do 1912. dominirаlo je zаnаtstvo, ali je u celini počelo opаdаti tridesetih godina prošlog veka.

Poslednjih godina čine se napori da zanatstvo i privatno preduzetništvo  ponovo ožive u Beloj Palanci.

Predsednik opštine Bela Palanka Goran Miljković rekao je za Medijski istraživački centar da ta opština već nekoliko godina unazad zajedno sa Nacionalnom službom za zapošljavanje realizuje nekoliko mera i programa koje imaju za cilj pomoć preduzetnicima.

„Prošle godine je za tu namenu bilo izdvojeno tri miliona dinara, a potrošeno je 90 odsto obezbednjene sume. Ove godine je za podsticaj zapošljavanja i samozapošljavanja namenjeno pet miliona dinara. Nezaposlena lica mogu da konkurišu za sredstva iz programa samozapošljavanja i za stručnu praksu, a poslodavci za zapošljavanje novih radnika. Svi programi pokazali su se kao veoma uspešni u praksi“, istakao je Miljković.

On je kazao da opština Bela Palanka realizuje program razvoja poljoprivrede i u okviru tog programa isplaćuje mladim poljoprivrednicima do 500.000 dinara za osnivanje gazdinstva ili otvaranje preduzetničke radnje koja se bavi poljoprivredom.BelaPalanka zanatlije

Opština, dodao je Miljković, od prošle godine odobrava subvencije za razvoj seoskog turizma kako bi se ublažio manjak smeštajnih kapaciteta.

„Ideja nam je da nove mere za podsticaj razvoja preduzetništva predvidimo budžetom za 2020. godinu. U prilog a nam ide i to što je firma „Trendtekst“ otvorila pogon u Beloj Palanci i stalno uvećava broj radnika. Pregovaramo sa još jednom velikom kompanijom u oblasti autoindustrije. Ukoliko sve bude teklo po planu imaćemo 2020. godine još 500 novih radnih mesta. Uz razvoj tih kompanija biće prilike da se otvaraju male preduzetničke radnje koje bi radile za njih“, naglasio je Miljković.

Prema njegovim rečima, donedavno je trgovina bila najunosniji posao tako da je i interesovanje meštana Bele Palanke bilo upravo za otvaranje trgovinskih radnji. Medjutim, poslednje dve, tri godine raste interesovanje za otvaranje IT i proizvodnih firmi.

„Pozitivno je to što smo uz pomoć Nacionalne službe za zapošljavanje pomogli otvaranje  nekoliko kovačkih radionica. Kovački zanat ima dugu tradiciju u Beloj Palanci i veliki broj pripadnika romske nacionalne manjine se bavi tim poslom. Njih podstičemo da otvore radnje i „udju“ u legalne tokove“, izjavio je Miljković.Bela Palanka turizam 3

On je kazao da na području opštine živi oko 11.000 ljudi, a 60 odsto njih je nastanjeno u samoj Beloj Palanci.

„Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje nalazi se oko 1.500 lica, ali medju njima je i veliki broj pripadnika romske nacionalne manjine koji ne traže posao jer bi u tom slučaju ostali bez pogodnosti i prinadležnosti koje dobijaju od države. Realan broj nezaposlenih, starosti izmedju 18 i 50 godina je 600 ili 650. Sa otvaranjem novog pogona broj nezaposlenih sveli bi na 10 odsto“, rekao je Miljković.dani banice final 09

Opština Bela Palanka i ove godine biće domaćin već tradicionalnih „Dana banice“. U okviru ove  gastro-turističke manifestacije koja se organizuje drugog vikenda u avgustu biće organizovan i Sajam starih i umetničkih zanata. Biće to odlična prilika da belopalanačke zanatlije predstave svoje proizvode gostima kojih je na „Danima banice“ iz godine u godinu sve više.

Tekst: B.Ljubisavljević

Foto: S. Đorđević

Tekst je deo projekta "Zlatne ruke belopalanačkih mladih zanatlija" koji je podržan od strane opštine Bela Palanka u okviru Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja u 2019 godini.

Anketa

Sve više medicinara odlazi iz Srbije. Kakav je Vaš stav o tome?

  • Brinem jer najbolji odlaze i ne znam ko ostaje da nas leci
  • Nema razloga za brigu, to su normalne migracije
  • Ne brinem, verujem državi da ce zaustaviti odliv mozgova

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim