Novinarske veštine za eko organizacije

novembar 03 2019

Kako bi ekološki aktivisti iz Niša bili što vidljiviji i svojim aktivnostima lakše doprli do građana i medija, Medijski istraživački centar započeo je projekat „Sa više znanja, do većeg uticaja“.

Na radionicama iz različitih oblasti novinarstva, aktivisti ekoloških organizacija i udruženja naučiče kako da njihov rad bude primećen na društvenim mrežama i kako i da što lakše privuku pažnju medija.

Projekat obuhvata obuke iz oblasti fotografije, onlajn novinarstva, videa i mobilnog novinarstva.radionica1 ekologija 3

„Činjenica je da je pored aktivizma i dobrobiti koje zajednica ima od eko-organizacija, važno da njihov  rad bude vidljiv javnosti. Kada je aktivnost  društveno propraćena, onda njoj mogu da se priključe i zainteresovani građani, dok organizacije lakše dobijaju novac za svoje akcije od donatora. Pored mnoštva događaja, mediji često ne mogu da isprate akcije, pa je važno da organizacije pronađu način do informišu javnost. Zato je bitno objaviti  dobru fotografiju, tekst ili web-video, koji će biti plasirani na društvenim mrežama“, kažu organizatori.

Predavači su Saša Đorđević, fotograf sa tridesetogodišnjim iskustvom i Jelena Đukić Pejić, foto – novinarka.

Nakon što su odslušali  teorijski deo prvog modula o fotografiji, učesnici su se podelili u dve grupe i sa predavačima krenuli u obilazak grada. Tokom šetnje, polaznici su vežbali kako da „prepoznaju“ fotografiju i zabeleže trenutak, uz pravilno korišćenje svetla, blendi i fokusa.radionica1 ekologija 4

Polaznici su aktivisti niških ekoloških organizacija – Zoo planet, Zeleni ključ, Azbuki, Odred izviđača „Josif Pančić“, Radna akcija „Delijski vis“, Eko-gerila i Odbranimo reke Stare planine. Projekat finansira Sekretarijat za zaštitu životne sredine Grada Niša.

Radovi učesnika će po završetku projekta biti objavljeni na portalima organizacija i na sajtu Medijskog istraživačkog centra.

Tekst: MIC

Foto i video: Mladen Đorđević

Tekst je deo projekta " Sa više znanja, do većeg uticaja " koji je podržan od strane Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Niša u okviru Konkursa za sufinansiranje projekata od javnog interesa u oblasti zaštite životne sredine u 2019 godini.

Anketa

Sve više medicinara odlazi iz Srbije. Kakav je Vaš stav o tome?

  • Brinem jer najbolji odlaze i ne znam ko ostaje da nas leci
  • Nema razloga za brigu, to su normalne migracije
  • Ne brinem, verujem državi da ce zaustaviti odliv mozgova

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim