Međunarodni dan podrške žrtvama torture obeležen u Nišu

jun 26 2020

Žrtve torture u Srbiji najčešće ne dobijaju obeštećenje od države. Kao oblik nasilja, tortura je  prisutna  u svakom društvu, a glavni cilj onih koji se bore protiv nje je da se počinioci kazne.

Ovo je glavna poruka uličnog performansa koji je izveden  u okviru projekta “Sveobuhvatna akcija protiv torture”, ukazuju  iz Međunarodne mreže pomoći (IAN) i Centra za ljudska prava Niš povodom Međunarodnog dana podrške žrtvama torture.

Nastupom su želeli da uz pomoć muzike i glume pokažu kroz šta prolaze osobe koje trpe različite oblike psihičkog i fizičkog nasilja.  Organizatori  naglašavaju  da ljudi koji su preživeli torturu i druge ekstremne oblike traume kao posledicu mogu imati različite psihičke kao i druge zdravstvene probleme. 

“Više od dvadeset godina izbeglice koje je država prisilno slala na ratište i mobilisala nisu dobili  izvinjenje. Šta onda možemo da očekujemo, kada će odgovornost stići one koji se nečovečno ponašaju prema izbeglim licima koji poslednjih godina prolaze ili borave u Srbiji?  Država treba i da se javno izvini i prizna da se zločin desio“, kaže  Jelena Lončarević menadžerka projekta „Sveobuhvatne akcije protiv torture“.Tortura 1

Koliko je teško boriti se protiv torture kada sistem ne sarađuje, objašnjava  Miloš Stanojević advokat Centra za ljudska prava.

„U jednom malom gradu u Srbiji žrtva je skoro dve godine prijavljivala nasilje u porodici, ali policija nije reagovala jer se radi o njihovom  poznaniku. Tako je žena, pošto zaštitu od državnih institucija nije dobila, od nasilnika bežala kod prozor i u sred noći i spavala u parku kako bi sačuvala život. Ovaj slučaj nedelovanja Centru za ljudska prava prijavio je srodnik, koji živi u istoj kući sa žrtvom i nasilnikom. Centar sada zastupa i traži odgovornost svih počinioca“, kaže Stojanović.

U okviru dana posvećenom žrtvama torture, u sali Niškog kulturnog centra biće prikazan film “Podsećanje”, autora Radoslava Ćebića.

“Film  direktno predstavlja naše korisnike, žrtve torture, koji su doživeli različite vrste mučenja u ratu i miru. Podseća nas na mnoge zaboravljene traume, događaje, nepravde, povrede zakona i kršenja ljudskih prava, kao i na zanemarivanje postraumatskih simptoma” kažu organizatori.

Konvencija protiv torture i drugih surovih neljudskih i ponižavajućih postupaka ili kazni koji je usvojila Generalna Skupština UN, stupila je na snagu 26. juna 1987, a Srbija je među državama potpisnicama. Prema navedenoj Konvenciji, zabrana torture je apsolutna.

Međunarodni dan podrške žrtvama torture obeležava se 26. juna. Na taj dan 1945. godine potpisana je Povelja Ujedinjenih nacija,  prvi dokument ove međunarodne organizacije koji države članice obavezuje na poštovanje i promovisanje ljudskih prava.

Takođe, na ovaj dan 1987. godine, usvojena je Konvencija Ujedinjenih nacija protiv torture.

Tekst: MIC

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim