Boban Stanković vlasnik najveće kolekcije kaktusa u Nišu

maj 15 2016

Medju ljubiteljima cveća u našoj zemlji, a posebno medju ljubiteljima kaktusa Nišlija Boban Stanković poznat je kao vlasnik najveće kolekcije kaktusa u svom gradu.

Stanković se uzgajanjem kaktusa bavi 20 godina i sada ima zbirku od preko 1.000 različitih vrsta, s tim što neke vrste ima samo jedan primerak, dok neke ima više desetina primeraka.kaktus4

Čitavo potkrovlje njegovo kuće prekriveno je kaktusima, ali ih ima i na stepeništu, hodnicima i prozorima tako da se još od ulaznih vrata vidi da u kući živi neko ko zaista voli ove biljke.

Stanković je po zanimanju privatni preduzetnik, a uzgajanjem kaktusa kao hobijem počeo je da se bavi u vreme dok je imao svoju cvećaru.

„Nabavljao sam za cvećaru najrazličitije vrste cveća, ali su me kaktusi opčinili svojom lepotom i počeo sam da ih i sam uzgajam“, objašnjava on.kaktus1

Stanković je u medjuvremenu zatvorio cvećaru, ali kaktusi  su i dalje ostali njegova velika ljubav. Stalno je u potrazi za novim vrstama ovih biljaka, a postao je pravi ekspert za njihovo razmnožavanje i uzgajanje. 

„Razmnožavam ih uz pomoć semena i izdanaka, s tim što se sa izdancima mnogo brže dobije nova biljka. Kada se posadi seme potrebna je godina dana da bi se dobila nova biljka veličine zrna graška“, objašnjava Stanković.kaktus2

Prema njegovim rečima kaktusi se preko zime čuvaju u prostoriji u kojoj je temperatura oko 10 stepeni Celzijusovih i tada nije potrebno da se zalivaju. Na proleće kreće njihovo rasadjivanje, i zalivanje kao i svih drugih biljaka.

kaktus5„Preko leta kaktusi zahtevaju zalivanje jednom nedeljno. Oni za razliku od drugih biljaka neće uvenuti ukoliko se ne zalivaju neki duži period, ali neće ni napredovati“, istakao je Stanković.

On takodje objašnjava da neki kaktusi mogu da žive svega pet, šest godina, dok neki mogu da nadžive čoveka.

Da bi održavao više hiljada saksija sa kaktusima Stanković svakodnevno provodi dva do tri sata u svom improvizovanom stakleniku. Za zalivanje mu je potrebno čak 10 sati.

Voleo bi kaže da još više uveća svoju kolekciju, ali to trenutno ne može da učini zbog manjka prostora u kući.

„Zbog toga sam prinudjen da one vrste kaktusa kojih imam više primeraka prodajem, da bih nabavio nove vrste. Cena kaktusa je u našoj zemlji je devalvirana tako sada iznosi svega izmedju 50 i 500 dinara“, kaže Stanković.

Prema njegovim rečima u Nišu „ozbiljnije“ kolekcije kaktusa ima desetak ljudi, ali Nišlije već nekoliko godina nisu imale priliku da vide kolekcije ovih biljaka jer je iznajmljivanje sale koja bi poslužila kao izložbeni prostor veoma skupo.

Piše: Biljana Ljubisavljević

Anketa

Sve više medicinara odlazi iz Srbije. Kakav je Vaš stav o tome?

  • Brinem jer najbolji odlaze i ne znam ko ostaje da nas leci
  • Nema razloga za brigu, to su normalne migracije
  • Ne brinem, verujem državi da ce zaustaviti odliv mozgova

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim