Umetnička kolonija "Sokograd"

septembar 12 2016
Slikarske kolonije u Srbiji postale su stvarnost pre jednog veka kada je mlada ambiciozna slikarka Nadežda Petrović po povratku iz „belog sveta“ okupila svoje prijatelje umetnike i zajedno sa njima osnovala prvu likovnu koloniju u Sićevu na domak Niša. U romantičnom predelu klisure, oni su tada osvajali slobodu impresionističkog doživljaja.
 
Danas, posle ravno sto devet godina u Srbiji ima oko 200 zvanično registrovanih umetničkih kolonija.
 
Pored umetnika iz Sokobanje, za poslednjih dvadeset godina koliko umetničke kolonije "Sokograd" postoji bilo je 130 učesnika kolonije iz 36 gradova iz Srbije i dva iz inostranstva. Umetnici različitih slikarskih temperamenata i orijentacija imali su priliku da se za svoje stvaralaštvo inspirišu motivima koje im je Sokobanja mogla da ponudi. Za one koji nadahnuće nalaze u lepotama prirode, njenim ritmovima i kolorističkom bogatstvu tu je bila Moravica sa svojim srebrnastim brzacima i senovitim virovima. Pored toga tu je robustni Ozren i monumentalni Rtanj sa svojim lirskim i herojskim detaljima; tu je, takođe, pitoma panorama Banje utonula među plavičastim i ljubičastim horizontima svoje okoline.
 
sbanja2
 
Za ljubitelje nacionalnih motiva tu je na svakom koraku mogao da se sretne živopisni element folklora, od odeće, do tradicionalnih predmeta ručne izrade. Konačno, za one koje inspiriše istorija, predanje ili vlastita mašta tu su bili Lepterija i tajanstveni Sokograd sa svojim opojnim mirisom legende i sna.
 
Umetnička kolonija "Sokograd" u Sokobanji u svom sastavu ima umetnike različitog kreativnog opredeljenja: slikare, vajare, grafičare, keramičare, istoričare umetnosti, arhitekte, dajući im na taj način mogućnosti međusobnog upoznavanja, istraživanja i saradnje.
 
Umetnici su za vreme svog sedmodnevnog boravka na koloniji  bili gosti u skoro svim hotelima u Sokobanji za poslednjih dvadeset godina i imali su priliku da upoznaju na licu mesta kvalitet usluge i bogatu turističku ponudu banje koja je iz godine u godinu bivala sve bolja i bolja.
 
sbanja3
 
Kao rezultat dvadestogodišnjeg rada kolonije „Sokograd“ umetnici su Sokobanji ostavili oko 200  svojih radova, koji predstavljaju ozbiljnu osnovu za budući umetničku zbirku. Umetnička dela nastala na koloniji nastavila su svoj život po javnim objektima i mestima okupljanja građana gde će prirodnim lepotama banje da dodaju i onu neophodnu, plemenitu komponentu, koja nas uvodi u svet duhovne lepote i magiju umetnosti a za koju godinu se očekuje i formiranje posebne umetničke galerije pored Art galerije  - legata Miluna Mitrovića.
 
Umetnička kolonija Sokograd je postala tradicionalna manifestacija kulturnog stvaralaštva pored drugih koje  na izbirljivom turističkom tržištu godinama podiže ugled Sokobanje tako da se ona nalazi u samom vrhu po svim banjsko-turističkim parametrima u Srbiji.
 
Danas su umetničke kolonije postale kulturni imidž mnogih mestau Srbiji. Među organizatorima kolonija se vrlo često razvijaju dobri odnosi i u drugim oblastima društvenog života zahvaljujući razmenama umetničkih zbirki slika kao i umetnicima koji su postali emisari u prenošenju lepih iskustava svojim poznanicima i prijateljima sa svog prijatnog boravka u Sokobanji za vreme trajanja umetničke kolonije.
 
Piše: Slobodan Jovanović

Anketa

Sve više medicinara odlazi iz Srbije. Kakav je Vaš stav o tome?

  • Brinem jer najbolji odlaze i ne znam ko ostaje da nas leci
  • Nema razloga za brigu, to su normalne migracije
  • Ne brinem, verujem državi da ce zaustaviti odliv mozgova

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim