Taktičko-tehnički zbor Kopnene vojske u Nišu

novembar 22 2016

Povodom obeležavanja 16. novembra Dana Kopnene vojske i Dana pešadije pripadnici Kopnene vojske  su su u subotu, 19. novembra na pet lokacija u Nišu prikazali deo svog naoružanja i opreme, kao i deo svojih vojnih veština.

Vojnici su unutar zidina niške Tvrdjave izmedju ostalog demonstrirali spuštanje iz helikoptera uz pomoć konopca, padobranske skokove, borbu u urbanoj sredini i akcije u kojima učestvuju službeni psi.

Kako barataju hladnim oružjem i koliko su dobri u borilačkim veštinama vojnici Kopnene vojske pokazali su i na Trgu kralja Milana, u Parku Svetog Save, u parku "Čair" i na nišavskom keju ispred Gradske kuće.

vojska 2

Na svim pomeutim lokacijama posetioci su mogli da vide deo naoružanja i opreme  kojima rapolažu jedinice Kopnene vojske.

U obeležavanju Dana kopnene vojske čestvovale su i vojne plesne i folklorne grupe "Tamo daleko" i Vojni orkestar "Niš".

Kao i prošle godine, taktičko-tehnički zbor jedinica Kopnene vojske izazvao je veliko interesovanje Nišlija, naočito najmladjih, tako da su na svih pet pomenutih lokacija vladale velike gužve.

vojska 4

Komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović istakao je tom prilikom da je veoma ponosan na pripadnike Kopnene vojske, a zahvalan gradjanima Niša što su na taktičko-tehničkom zboru bili zajedno sa vojnicima, podoficirima i oficirima.

„Posebno raduje to što je sa vojnicima bilo puno učenika osnovnih i srednjih škola i studenata. Na njima je budućnost ove naše države i svi mi treba da se borimo za njih“, rekao je Simović.

On je istakao da nije greh voleti svoju državu, svoj grad, svoju vojsku, svoj grb i svoju himnu.

„Nije greh biti sa svojom vojskom. Naprotiv to je nešto što je u svakoj zemlji aktuelno i interesantno, a hvala Bogu u Srbiji je oduvek bilo tako“, naglasio je Simović.

vojska 3

Na sam Dan Kopnene vojske i Dana pešadije, 16. novembra, u niškom Domu vojske održana je svečana akademija, dok je Vojni orkestar "Niš" prodefilovao ulicama Niša.

Za Dan kopnene vojske odabran je 16. novembar jer toga dana 1914. godine počela Kolubarska bitka, jedna od najznačajnijih bitaka u Prvom svetskom ratu.

Tekst je deo projekta „Medijska kampanja - Zajedno možemo bolje„ koji je podržan od strane Grada Niša u okviru raspodele sredstava za finansiranje proizvodnje medijskih sadržaja u 2016.

Piše: Biljana Ljubisavljević

Foto: Saša Đorđević

Anketa

Sve više medicinara odlazi iz Srbije. Kakav je Vaš stav o tome?

  • Brinem jer najbolji odlaze i ne znam ko ostaje da nas leci
  • Nema razloga za brigu, to su normalne migracije
  • Ne brinem, verujem državi da ce zaustaviti odliv mozgova

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim