Mladi ambasadori osvajaju Srbiju

decembar 24 2016

Niška omladinska organizacija“Mladi ambasadori” i ove godine među svojim vršnjacima uspešno promovoiše aktivno učešće u razvoju lokalne zajednice kroz razvijanje kulture, sporta i preduzetništva.

U trećoj generaciji ambasadora je 120 mladih koji u osnovnim, srednjim školama, i na fakultetima u Nišu prenose znanje vršnjacima zahvaljujući neformalnim edukacijama koje prolaze tokom svog jednogodišnjeg mandata, stručnim konferencijama iz oblasti kreativnih industrija kao što su arhitektura, dizajn, IT, fotografija, 3D scanning i advertising. Sve sami organizuju uz punu podršku Ambasada Austrije, Francuske, Slovačke, Švedske, Holandije i USA.

mladi ambasadori 5

“U edukacijama kroz koje prolaze, mladi rade sa različitim expertima koji im pomažu da jačaju svoje liderske veštine. Na njima se vidi koliko se oni kroz ovaj program razviju, što je od posebnog značaja jer je danas teško motivisati mlade na aktivizam. Ovde imaju mogućnost da sami biraju koje predavače žele da čuju i vide, i na osnovu toga, podeljeni u timove organizuju konferencije poput “Kultura za znanje” i “KreNi” iz oblasti kreativnih industrija” – kaže generalni sekretar Mladih ambasadora Snežana Andrić koja je 2014. godine bila prva generacija mladih ambasadora.

Konferencija “KreNI” je nedavno održana po drugi put u Nišu, a na njoj su predavali arhitekta iz Njujorka, dizajner iz Graca, fotograf iz Beograda, i arheolog iz Bratislave. Tomislav Bobinec, profesor komunikacijskog dizajna na primenjivih nauka u Gracu kaže da se rado odazvao pozivu iz Niša. Predavanje i workshop na temu arhitektonskih barijera za osobe sa invaliditetom iznedrilo je mnoštvo ideja kod mladih.

mladi ambasadori 1

“Prvi put sam čuo za mlade ambasadore i kad vidim kako funkcionišu mogu reći da je ovo najbolja ideja čak u ovom delu Evrope, jer mladi ljudi trebaju izazov i ako im ne pružiš mogućnost za izazov, onda ga neće biti. Naravno, ne mogu odmah biti odlični dizajneri, ali ovo je jedan način učenja, a oni su veoma motivisani. Sami su se izabrali za svoje zadatke kada smo mapirali probleme osoba sa invaliditetom u Nišu, i sada su 140% u svojoj temi, vredno rade.” – kaže Bobinec.

Ambasade koje su podržale rad Udruženja smatraju da su ovakve inicijative mladih veoma važne i da će njihove zemlje uvek podržati razvijanje novih tehnologija i valorizaciju kulturne baštine.

Marion Viau iz Francuskog instituta u Nišu kaže da Francuska već nekoliko godina učestvuje u ovakvoj saradnji i dovodi experte iz ovih oblasti koji će preneti znanje mladima.

mladi ambasadori 6

I Johannes Isrchik iz Austrijske Ambasade u Srbiji smatra da su ovakve ideje od velikog značaja: “Ovo je jedna od rethih prilika da eksperti iz celog sveta, kao i eksperti iz Srbije rade sa mladima i pomognu im u vezi kreativnih industrija. Takođe, sjajna prilika za mlade da pokažu svoje ideje i rade na društvenim problemima. Ideje su njihove, ali ih razvijaju sa stručnjacima pa dobijaju i uzore i podstrek za dalje”

Student arhitekture Sonja Petković je prošle godine bila mladi ambasador, a ove je koordinator za srednje škole. Jednako učestvuje u radu organizacije i tvrdi da joj je to pomoglo u ličnom razvoju. “Dosta sam napredovala i na ličnom planu jer stvaraš iskustva u priči sa uspešnim ljudima u svojoj struci. To pomaže da proširimo vidike i o sebi i o okolini, razvijemo kreativnost i budemo aktivniji.”

mladi ambasadori 2

Međutim, nije arhitektura jedini profil studenata koje zanima dizajn. Među njima je i studentkinja farmacije Magdalena Branković koja objašnjava da je za nju prirodno spojiti dve naizgled nespojive stvari, jer i farmacijski proizvodi, kako kaže, moraju imati neki dizajn. S druge strane, trenutno se bave socijalnim dizajnom i ova tematika kod ambasadora stvara empatiju i potrebu da se osobama sa invaliditetom pomogne što više. Ona je ambasador kulture, sporta i preduzetništva od ovog oktobra i svoj mandat će iskoristi na najbolji mogući način za rad u lokalnoj zajednici i za lično usavršavanje.

“Smatram da svaki čovek treba da radi na sebi i da napreduje. Ovaj program je prema mom mišljenju jedno od najboljih mogućih rešenja kada je u pitanju napredak. I nadam se da ću svojim entuzijazmom, energijom i količinom informacija koje ovde budem prikupila uspeti da zainteresujem i svoje kolege da se i oni aktiviraju naredne godine” – kaže Magdalena Branković.

Mladi ambasadori osnovani su pre tri godine sa idejom da se popularizuju kulturna dešavanja među mladima. Naredne godine, ambasadorima kulture su se pridružili ambasadori sporta i ambasadori preduzetništva, da bi od ovog oktobra te oblasti spojili u jednu. Razlog za to je, prema rečima Snežane Andrić, iskustvo iz prethodnih godina da mlade ne zanima samo kultura ili samo preduzetništvo, već uvek više oblasti, a kako sami kreiraju konferencije, sami određuju i u kojoj oblasti će biti aktivniji. Sa trećom generacijom mladih ambasadora u Nišu, Udruženje ima i prve generacije u Novom Pazaru i Kruševcu, a cilj je osvajanje Srbije, pa i Evrope.

Organizaciju “Mladi ambasadori” podržalo je nekoliko ambasada u Srbiji, Ambasada Austrije, Francuske, Slovačke, Švedske, Holandije i USA. Pored njihove podrške, Mlade ambasadore podržale su gradske institucije, kao i dva ministarstva,  Ministarstvo kulture i informisanja i Ministarstvo omladine i sporta.

Piše: Jelena Đukić Pejić

Foto: Saša Đorđević

Anketa

Sve više medicinara odlazi iz Srbije. Kakav je Vaš stav o tome?

  • Brinem jer najbolji odlaze i ne znam ko ostaje da nas leci
  • Nema razloga za brigu, to su normalne migracije
  • Ne brinem, verujem državi da ce zaustaviti odliv mozgova

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim