Samo jedna krečana opstaje u niškom kraju

maj 08 2017

U podnožju planine Seličevice, u neposrednoj blizini sela Kunovica i Jelašnica, i ovog proleća može se videti dim iz peći za proizvodnju kreča.

Krečana kraj Kunovice već nekoliko godina jedina je u niškom kraju u kojoj se kreč proizvodi na tradicionalni način, loženjem vatre u podnožju kupe ozidane od kamena krečnjaka.

Proizvodnja po tradicionalnoj recepturi zahteva da vatra u krečani gori neprestano 60 sati zbog toga se meštani po pravilu udružuju i na smenu lože vatru.

krecari 2

Žitelji Kunovice Siniša Mišić, Bratislav Stojanović, Sveta Mišić i njegova supruga Dušica već nekoliko godina zajednički prozvode kreč.

Dušica Mitić (60) kazala je da su njen suprug i ona počeli da prozvode kreč 2000. godine, nakon što su ostali bez posla u Elektronskoj industriji.

krecari 9

"Veoma je težak posao ali drugi nemamo, a od nečega mora da se živi. Imamo sina i ćerku, snaju, zeta, unuke", izjavila je Mitić.

Prema njenim rečima za zidanje krečane potrebno je osam tona kamena, a da bi se od kamena dobio negašeni kreč  izgori se oko 25 kubika drveta.

"Kamen ručno kopamo i utovarujemo u kamenolomu u Sićevačkoj klisuri, a i drva sami sečemo po planini i dovozimo do Kunovice. Najteži deo posla je ipak zidanje krečane, tu se svaki kamen preturi preko ruke", istakla je Mitić.

krecari 4

Onog časa kada se vatra u krečani potpali, dodala je Mitić, proizvodjači kreča maltene uopšte ne spavaju jer ukoliko se vatra ugasi makar na kratko sva muka propada.

"Menjamo se na pet sati, duže ne može da se izdrži pored ložišta. Ložimo non-stop i održavamo temperaturu na oko 1.800 stepeni Celzijusovih", kazala je Mitić.

U pauzi izmedju dežurstava kod krečane, dodala je Mitić, ona stiže da završi  sve kućne poslove, ali i da čuva stoku i živinu, da zasadi povrće u plasteniku, kao i da radi na njivi i u voćnjacima.

krecari 1

Njen suprug Sveta Mitić (64) objasnio je da loženje krečane, kada se vatra potpali, nije jedini posao krečara.

Prema njegovim rečima, kada kamen počne da se pretvara u kreč, proizvodjači moraju krečanu da zatrpavaju crvenim kamenom da bi se u njoj održavala visoka temperatura.

"Tokom proleća i leta ozidamo pet, šest krečana, a od jedne dobijemo izmedju pet i šest tona kreča koje sa ortacima delimo "na ravne časti", kazao je Mišić.

krecari 8

Prema njegovim rečima on i supruga sa ortacima proizvode kreč samo po narudžbini.

"Sve je manje posla za krečare jer su kreč zamenili različiti veštački materijali. Mnogi su odustali jer je cena kreča svega 10 do 11 dinara po kilogramu, a ulaganja u nabavku kamena i drveta su velika", naglasio je Mišić.

On je rekao da je sredinom prošlog veka u Kunovici  tokom proleća i leta stalno gorelo po pet krečana ali su odavno sve ugašene. Ugašene su odavno, dodao je Mišić, i krečane u okolnim selima na obroncima Suve planine i Seličevice.

Piše: B.Ljubisavljević

Foto: Saša Đorđević

Anketa

Sve više medicinara odlazi iz Srbije. Kakav je Vaš stav o tome?

  • Brinem jer najbolji odlaze i ne znam ko ostaje da nas leci
  • Nema razloga za brigu, to su normalne migracije
  • Ne brinem, verujem državi da ce zaustaviti odliv mozgova

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim