"Dani banice" nadomak rušenja rekorda po broju učesnika

novembar 30 -0001

Tradcionalna gastronomsko-turističko manifestacija "Dani banice" biće održana predstojećeg vikenda od 11. do 13 avgusta, a prema najavi organizatora manifestacij bi mogla ove godine da obori rekord i po broju učesnika i po broju posetilaca.

Direktor Turističke organizacije Bele Palanke Milosav Popović je podsetio da je prošle godine oboren rekord manifestacije učešćem 276 takmičara.

"Do minulog petka su nam stigle 265 prijave iz Srbije iz Bugarske, a do početka "Dana banice" taj broj će sigurno biti  veći jer mnogi praktikuju da se prijave poslednjeg dana. Za radionice na kojima će se učiti pripremanje banice prijavila su  se 75 deteta, s tim što će se 25 dečaka i devojčica nadmetati u pripremi banice. Želimo da još mladju decu zainteresujemo za priremu banice, tako da smo ove godine uveli i jednu novinu - radionice "Crtanje na brašnu". U njima će učestvovati deca do šest godina", rekao je Popović na konferenciji za medije u niškom Medija i reform centru.

banica press 2

On je istakao da će posetiioci manifestacije uživati u bogatom i zanimljivom kulturnom umetničkom programu koji će počinjati u toku prepodneva a završavati se u kasnim večernjim satima.

"Program će počinjati u 11 sati i trajaće do 21 čas. Nakon toga uslediće drugi deo zabave, sa našim poznati estradnim umetnicima. Prve večeri će nastupiti kulturno-umetnička društva iz Bele Palanke, Uba i Bugarske.

Druge večeri od 21 čas nastupiće Zorica Brunclik, a treće večeri Dejan Petrović i njegov "Big Bend", naglasio je Popović.

Predstavnica Udruženja "Miris zavičaja" Jasmina Golubović najavila je da će drugu godinu zaredom u okviru "Dana banice" biti organizovan Sajam starih i umetničkih zanata.

"Sajam je prošle godine okupio 67 "starih" zanatlija a do prošlog petka se prijavilo već njih 81. Najuspešnije zanatlije ćemo i ove godine nagraditi i to u tri kategorije - kreativnost i autentičnost, najproizvod starog zanata i najbolja tehnička izvedba nekog starog zanata. Poseban dogadjaj u okviru sajma biće modna revija našeg mladog dizajnera Slobodana Mitrovića. Na reviji će biti prikazani odevni predmeti izradjeni od tkanina koje su istkane u radionici Centra za  stare i umetničke zanate u Beloj Palanci", izjavila je Golubović.

Stručni saradnik Turističke organizacije Bela Palanka Mladen Cvetković je kazao da će na 12. po redu "Danima banice" biti po tradiciji nagradjeni najbolji takmičari u priremanju tog specijaliteta.

"Biće podeljene prve tri nagrade u kategoriji slana i slatka banica, integralna banica i kreativna banica, kao i najbolje aranžirani sto. O pobednicima će odlučiti žiri koji će činiti predstavnici Kulinarske federacije Srbije i predstavnici Kulinarske federacije iz Bugarske i Rumunije. Posetioci će moći da degustiraju i specijalitete belopalanačkog kraja pripremljene u kotlićima, džinovsku pljeskavicu koju će pripremiti kulinari iz Leskovca, džinovsku banicu i vina iz Aleksandrovca. Promoter "Dana banice" i ove godine biće Lepi Brka (Nenad Gladić)", izjavio je Cvetković.

On je podvukao da su "Dani banice" sa skoro 300 učesnika najmasovnija gastro-turistička manifestacija u Srbiji i druga u Evropi, posle italijanskog Riminija u kome se učesnici nadmeću u pripremanju sladoleda.

"Dane banice" koji se po tradiciji održavaju u parku "Vrelo" prošle godine je posetilo oko 20.000 ljudi iz čitave Srbije i inostranstva, a očekuje se da ove godine taj broj bude nadmašen.
           

Piše: B.Ljubisavljević

Radionice

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim