KAD DECA ZABORAVE NA RODITELJE U POMOĆ PRISKAČU GRADSKE SLUŽBE

oktobar 27 2017

„Deca su dužna da se da brinu o starim i nemoćnim roditeljima, to  je njihova moralna i zakonska obaveza. Na žalost, ima dosta onih potomaka koji se ne osvrću mnogo na odredbe zakona, koji ne brinu o svojim roditeljima, već brigu o njima prepuštaju gradskim i državnim službama i ustanovama“, izjavila je za Medijski istraživački centar gradska većnica Tijana Djordjević Ilić.

Ona je istakla da su starim osobama, a posebno onim osobama koja su ekonomski ugrožena, na raspolaganju različite usluge koje grad finansira ili sufinasira, a koje se realizuju preko Centra za socijalni rad, Gerontološkog centra i Doma zdravlja.

„Pojedine od tih usluga potrebno je dodatno razvijati jer nemaju dovoljni obuhvat, odnosno nisu dostupne starim i nemoćnim licima na seoskom području, a pojedine od usluga potrebno je promovisati jer mnoga stara lica ne znaju za njihovo postojanje“, kazala je Djordjević Ilić.

Ona je podsetila da grad Niš već više godina unazad finansira integrisani servis usluga koji se realizuje posredstvom Centra za socijalni rad. Ove godine, dodala je Djordjević Ilić, za integrisani sistem usluga iz budžeta grada izdvojeno je skoro sedam miliona dinara.

romi stanovanje 7

                                                           Tijana Djordjević Ilić

„U okviru tog servisa stara i nemoćna lica u svom domu dobijaju pomoć različitih stručnih lica. Gerontodomaćice im pomažu u sredjivanju kuće i nabavki namirnica i lekova. Od pravnika dobijaju informacije koja prava iz oblasti socijalne zaštite imaju i na koji način mogu da ih ostvare. Psiholozi im pružaju psihosocijalnu podršku jer mnoga stara lica žive sama i potrebno im je da sa nekim razgovaraju o problemima koji ih muče“, rekla je Djordjević Ilić.

Prema njenim rečima, želja grada je da u budućnosti broj gerontodomaćica bude povećan, za šta postoje uslovi jer na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje postoji veći broj gerontodomaćica sa sertifikatom neophodnim za obavljanje tih poslova.

„U okviru integrisanog servisa stara lica dobijaju i zdravstvenu pomoć, zahvaljujući saradnji Centra za socijalni rad sa Domom zdravlja. Medicinske ekipe kućne nege kreću zajedno sa radnicima Centra, obilaze stara i hronično oblela lica i vode računa o njihovom zdravstvenom stanju“, kazala je Djordjević Ilić.

Ona je kazala da grad Niš finansira i besplatne obroke koje starim i nemoćnim licima priprema i doprema Gerontološki centar.

„Po odluci grada pravo na besplatne obroke imaju lica koja primaju novčanu socijalnu pomoć a nesposobna su za rad zbog starosti ili bolesti. Mnoga stara i ekonomski ugrožena lica ne znaju da imaju pravo na besplatan obrok tako da je potrebno da ova usluga bude promovisana. Takodje je potrebno da ona bude proširena i na ruralno područje. U selima imamo mnogo nepokretnih ili teško pokretnih starih lica, a ima puno dementnih lica koja ne mogu da se sama brinu o sebi“, izjavila je Djordjević Ilić i dodala da lica starija od 65 godina koja su korisnici socijalne pomoći, a pokretna su, imaju pravo na besplatan obrok u Narodnoj kuhinji.

Kako je istakla Djordjević Ilić, stara lica koja primaju penziju mogu da se takodje prijave Centru za socijalni rad i obezbede sebi dopremanje obroka iz Gerontološkog centra.

„U zavisnosti od visine primanja odredjuje se učešće, odnosno nadoknada za pripremu i dopremanje obroka iz kuhinje Gerontološkog centra. Puna cena obroka na dnevnom nivo iznosi 250 dinara, dok mesečna nadoknada iznosi 7.500 dinara. Stara lica koja imaju dobre penzije, a nemaju ko da brine o njima na ovaj način mogu da jednostavno reše problem ishrane“, kazala je Djordjević Ilić.

Ona je kazala da stara i nemoćna lica koja su korisnici novčane pomoći imaju pravo i na besplatne usluge kućne nege, dok ostala lica kućnu negu moraju da plate.

„Cena te usluge je 300 dinara po satu, odnosno 350 dinara ukoliko uključuje kupanje i održavanje lične higijene. Obaveza korisnika je da koriste najmanje 60 sati kućne nege mesečno. Ta usluga se u Nišu veoma malo koristi jer mesečno iznosi 18.000 dinara, što je za većinu starih lica preveliki iznos“, izjavila je Djordjević Ilić.

Prema njenim rečima, grad Niš je prošle godine zajedno sa Crvenim krstom na Dan starih, 1. oktobra starim i nemoćnim licima koja su ekonomski ugrožena i žive u neuslovnim kućama i stanovima podelio pakete namirnica. Pakete su dobili članovi Udruženja invalida rada, a veliki broj paketa podeljen je licima koja žive u selima kao što su Sićevo, Leskovik, Jasenovik i Vele Polje.  

„Pakete su dobila lica koja žive u uslovima koji su ispod svakog egzistencijalnog minimuma. Nekima od njih, bilo je to prvi put da dobiju bilo kakvu pomoć. Nekima od njiho niko do tada nije došao do kućnog praga i pitao ih da li im je potrebna bilo kakva pomoć“, rekla je Djordjević Ilić.

Ona je kazala da je grad Niš ove godine uz pomoć nadležnih ministarstava obezbedio novac za kupovinu paketa namirnica i sredstava za higijenu za najsiromašnije stanovnike Niša, a uglavnom su to stara i hronično obolela lica. Paketi bi, prema rečima gradske većnice, trebalo da budu podeljeni krajem novembra.

Autor: B.Ljubisavljević

Tekst je deo projekta “Stari su naša briga i obaveza” koji je podržan od strane grada Niša u okviru Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja u 2017 godini.

Anketa

Sve više medicinara odlazi iz Srbije. Kakav je Vaš stav o tome?

  • Brinem jer najbolji odlaze i ne znam ko ostaje da nas leci
  • Nema razloga za brigu, to su normalne migracije
  • Ne brinem, verujem državi da ce zaustaviti odliv mozgova

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim