Niški elektronci napravili robota za kineske staračke domove Foto: S. Djordjević

Niški elektronci napravili robota za kineske staračke domove

novembar 02 2017

Studenti i profesori, saradnici Centra za robotiku na Elektronskom fakultetu u Nišu zavšili su ovih dana izradu robota koji bi uskoro trebalo da bude korišćen u kineskim staračkim domovima.

Robot napravljen na niškom Elektronskom fakultetu, prema rečima profesora tog fakulteta Gorana Djordjevića razlikuje se od svih drugih jer je tri do četiri puta jeftiniji od sličnih robota na svetskom tržištu.

robot sa niskog elektronskog fakulteta 3

                                                                                                      Goran Djordjević

"Dokazali smo da robot može da se napravi za 1.500 evra i da dobro radi. Slični roboti na tržištu koštaju najmanje 10.000 evra", kazao je Djordjević.

Djordjević je rekao da je robot napravljen sa ciljem da prvenstveno zameni negovatelje u velikim staračkim domovima kakvi postoje u Kini.

"Robot može da zameni ljude u jednostavnim poslovima kakvi su donošenje lekova i aparata za merenje pritiska", izjavio je Djordjević.

robot sa niskog elektronskog fakulteta 5

On je rekao da bi se korišćenjem robota značajno uštedelo vreme negovatelja za obavljanje poslova koji se ponavaljaju tako da bi oni mogli da se posvete onima kojima je nega zaista potrebna.

Prema Djordjevićevim rečima, ideja o izradi jeftinog robota za staračke domove potekla je sa fakulteta iz Švajcarske, a jedna američka kompanija pokušala je da  razvoj robota organizuje na univerzitetu u Kaliforniji.

"Taj pokušaj nije uspeo i naš fakultet dobio je posao u konkurenciji sa jednim kineskim univerzitetom. Razvoj i izrada robota trajali su skoro godinu dana", rekao je Djordjević.

On je istakao da su kineske kompanije zainteresovane da robota za gerontološke centre izradjuju u velikim serijama i u toku su pregovorim o proizvodnji sa firmom koja je finansirala njegovo projektovanje.

robot sa niskog elektronskog fakulteta 2

                                                                                                       Vladimir Mitić

Asistent Elektronskog fakulteta i jedan od članova tima koji je radio na projektovanju robota Vladimir Mitić istakao je da će stručnjaci u Nišu nastaviti da rade na usavršavanju tog savremenog uredjaja.

"Robot sada ima ekran preko kojeg korisnici mogu da komuniciraju sa negovateljima ili članovima porodice. U planu je da se omogući da na tom ekranu mogu da gledaju i televiziju ili ga koriste kao ekran kompjutera", rekao je Mitić.

On je podsetio da se robot samostalno kreće i to tako da se ne prospe čaša sa vodom koja se na njemu nalazi.

"Robot ima u sebi i mali frižider za čuvanje lekova koji treba da se čuvaju na niskim temperaturam. Ima i lampu i može da u slučaju nestanka struje u stanu korisnika alarmira negovatelja ili druge osobe koje brinu o starom licu", izjavio je Mitić.

Saradnici Centra za robotiku podvukli su da već nekoliko godina unazad rade na razvoju robota koji ne koštaju previše i to kombinovanjem jeftinih komponenti za izradu sa vrhunskim softverom.

Piše: Biljana Ljubisavljević

Foto: Saša Djordjevic

Anketa

Sve više medicinara odlazi iz Srbije. Kakav je Vaš stav o tome?

  • Brinem jer najbolji odlaze i ne znam ko ostaje da nas leci
  • Nema razloga za brigu, to su normalne migracije
  • Ne brinem, verujem državi da ce zaustaviti odliv mozgova

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim