Odbornici u Nišu pod lupom javnosti prilikom glasanja o sudbini aerodroma Foto: S. Djordjević

Odbornici u Nišu pod lupom javnosti prilikom glasanja o sudbini aerodroma

april 05 2018

Inicijativa "Ne damo niški aerodrom" uputiće na adrese 61 odbornika u Skupštini grada Niša pisma u kojima će ih pozvati na ličnu odgovornost pred glasanje o sudbini niškog aerodroma, a 11. aprila, dan nakon održavanja skupštinskog zasedanja, biće saopšteno  kako je koji odbornik glasao.

Bivši republički poslanik i pokretač protesta u Nišu Miloš Bošković pozvao je sve gradjane Niša da u utorak 10. aprila u devet časova dodju ispred Skupštine grada, "kako bi ih odbornici čuli".

"Dodjite da kažete kako bi voleli da odbornici glasaju i da čujete mišljenje odobrnika kada je u pitanju aerodrom", rekao je Bošković.

Protest gradjana Nis Nedamoaerodrom 3

On je kazao da odluka o oduzimanju aerodroma gradu i stavljanje u državno vlasništvo predstavlja veliku uvredu i poniženje za Nišlije.

"Kada bismo izgubili aerodrom, izgubili bismo ponos", izjavio je Bošković.

Protest gradjana Nis Nedamoaerodrom 4

Danijel Dašić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju rekao da se "ovde radi" o otimanju imovine gradjana Niša u vrednosti od preko 50 miliona evra.

"Gradonačelnik je rekao da Niš ništa ne poklanja jer aerodrom nije vlasništvo grada. U Katastru piše da je aerodrom javna svojina, a da je vlasnik grad Niš", kazao je Dašić.

Prema njegovim rečima, Nacionalna koalicija za decentralizaciju će preko svojih kanala pratiti glasanje svakog odbornika u Skupštini grada.

Protest gradjana Nis Nedamoaerodrom 2

"Verujem da kada budu tako osvetljeni očima javnosti, da neće glasati onako kako im govori Beograd, već u interesu onih koji su ih glasali", rekao je Dašić.

Predsednik Skupštine opštine Niš u periodu od 1986-1989. godine Dragoslav Pavlović rekao je da sve što je uloženo u aerodrom u Nišu 1985. i 1986. godine, plaćeno je iz budžeta Skupštine opštine Niš.

"U to vreme nismo čekali da dodju pare iz Beograda u budžet lokalne samouprave, već su se svi prihodi - savezni, republički, lokalni, prikupljali na nivou lokala, a otuda u procentima isplaćivali kome koliko treba", rekao je Pavlović.

On je rekao da je decentralizacija ključ za rešenje nastalog problema, ali i drugih sličnih.

Protest gradjana Nis Nedamoaerodrom 1

Inicijativa "Ne damo niški aerodrom" danas je predsedniku Skupštine grada Niša Radetu Rajkoviću uputila pisani zahtev da se dozvoli prisustvo i obraćanje člana Organizacionog odbora Inicijative "Ne damo niški aerodrom" Mladena Jovanovića na sednici gradske Skupštine, zakazane za 10. april.

Organizacioni odbor Inicijative "Ne damo niški aerodrom" formirali su minule nedelje neformalna koalicija gradjana okupljena oko pokretača inicijative Miloša Boškovića, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Proaktiv Niš, Udruženje za zaštitu potrošača "Forum", Udruženi pokret slobodnih stanara i Media i reform centar Niš.
         

Piše: B.Ljubisavljević

Anketa

Sve više medicinara odlazi iz Srbije. Kakav je Vaš stav o tome?

  • Brinem jer najbolji odlaze i ne znam ko ostaje da nas leci
  • Nema razloga za brigu, to su normalne migracije
  • Ne brinem, verujem državi da ce zaustaviti odliv mozgova

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim