Prvi Festival dronova u Srbiji Foto: S. Djordjević

Prvi Festival dronova u Srbiji

jun 17 2018

Na prvom Festivalu dronova u Srbiji u veštom i brzom upravljanju ovim bespilotnim letelicama tokom vikenda takmičilo se oko 50 vozača, među kojima najmlađi ima tek 10 godina.

Dečak Luka Šehić u konkurenciji ima iskusne rivale, među kojima je i jedina žena među takmičarima Natalija Klepić.

Trka dronova 03

Tu su i oni koji se trkaju prvi put. Vozači dolaze iz Novog Sada, Pančeva, Beograda, Niša, ali i iz Bugarske.

Na fudbalskom terenu u naselju Brzi Brod kod Niša postavljene su kapije i zastavice koje određuju "trkačku stazu".

Trka dronova 09

Trku istovremeno započinju 4 takmičara. Specijalne naočare, koje prikazuju sliku koju "vidi" dron, omogućavaju im da odrede kako će upravljati. Voze 3 kruga, a boduje se najbolji. Svaki takmičar ima svog "spotera", sudiju koji vodi računa da sve bude regularno. Cilj je za što kraće vreme provesti dron kroz kapije i vratiti se na startnu poziciju. Dalje se plasiraju po dva takmičara.

Trka dronova 13

"Za dobrog upravljača dronovima najbitnije je iskustvo. Potrebno je mnogo sati rada na simulatoru, mnogo vežbe, rada, naravno i znanja da sastavite dron i podesite opremu", kaže direktor trke Miroslav Mitić.

Trka dronova 16

Kako pričaju vozači, za dobru početničku opremu potrebno je izdvojiti oko 500 evra, koliko koštaju dron, stanica i naočare, a onda treba biti spreman na stalno ulaganje u potrošne delove, kao što su propeleri.

Trka dronova 02

Profesionalni vozači sami sklapaju svoje dronove od delova koje naručuju preko interneta, najčešće iz Kine.

Piše: Sanja Janačković

Foto: Saša Đorđević

 

Anketa o interesima za medijsko izvještavanje o društveno-odgovornim temama

U cilju dobijanja saznanja za web medije koji se bave tzv. pitanjima društvene odgovornosti kao i dobijanja sugestija za medijsku komunikaciju za aktivističke NVO organizacije koje se bave ljudskim pravima i demokratskim vrijednostima, molimo vas da popunite anketu o medijskim i tematskim preferencama. Vaši odgovori će pomoći da medijski portali UDAR iz Sarajeva i Medijski istraživački centar iz Niša dobiju sugestije kako da unaprijede svoje izvještavanje. Anketa će vam uzeti od 6 do 10 minuta vremana. Vaše odgovore izuzetno cijenimo.

Anketa >>

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim