Vevčanski karneval Foto: S. Djordjević

Vevčanski karneval

januar 15 2018

Već 14 vekova u mestu Vevčani u blizini Ohridskog jezera u Makedoniji održava se karneval posvećen Svetom Vasilu Velikom koji se kao zaštitnik sela slavi 14. januara, na dan kada počinje i Nova godina po julijanskom kalendaru. Time su Vevčani 1993. godine postali deo Svetske federacije karnevalskih gradova.

 Podzemlje u uskim ulicama Vevčana

Bića iz podzemnog sveta, iz najvećih noćnih mora ili horor filmova, karakteristične su maske na Vevčanskom karnevalu. Defile ovih stvorenja uz različite jezive zvuke izazivaju pažnju različitih posetilaca koji se svake godine ispočetka sjate u ovo malo makedonsko mesto.

Vevcani Carneval 2018 04

Posetioci deo karnevala

Ne samo što gledaju, posetioci su ujedno i učesnici karnevala. Zajedno sa Vevčancima, koji sebe nazivaju „Vasiličari“, mogu da se slobodno kreću, slikaju i komuniciraju. Maskirani Vasiličari često deo svojih performansa izvode sa posetiocima plašeći ih rugobnim zvucima i pokretima.

Krv i urlici

Preliveni krvlju, podzemni svet oživi u malim ulicama, među kamenim kućama. Okovani lancima vuku za sobom „niža“ bića podzemlja, neretko i decu, pokazujući svu surovost i grozotu pakla.

Vevcani Carneval 2018 01

Autentični rekviziti

Teleći repovi u rukama, jagnjeća i teleća koža ili divnja svinja na ražnju – sve su to rekviziti koje ove maske čine još vernijima i strašnijima. Dok urliču iz sveg glasa, mašu telećim repovima okolo, neretko udarajući publiku. Sve je toliko autentično da posetioci imaju utisak da su se našli u vreme paganskih rituala.  

Vevcani Carneval 2018 26

Mrtvi hodaju

Sa omčama oko vrata, vrećom na glavi i fenjerima u rukama kroz masu se probijaju i zombiji. Bez glasa tumaraju među ljudima i izgledaju mnogo jezivije nego u najstrašnijim horor filmovima. Dok druge maske izgledaju intrigantno i ljudi imaju potrebu da ih pipnu, pred ovim upečatljivim maskama svi se sklanjaju.

Vevcani Carneval 2018 24

Maske inspirasane događajima u prethodnoj godini

Osim strašnih bića, većina maski inspirasana je različitim događajima koje su obeležile prethodnu godinu. Neretko su to likovi iz filmova, a često se nađu na meti političari i važna politička pitanja kako u Makedoniji, tako i u svetu.

Vevcani Carneval 2018 12

Gej parada na karnevalu

Posebno na Balkanu, jedan od problema je gej parada. Kako je karneval posvećen tradicionalnom venčanju između mlade i mladoženje iz Gornje i Donje Mahale, mlada i mladoženja su deo tradicionalnih maski. Ove godine, mlada i mladoženja su gej.

Vevcani Carneval 2018 16

Čak i u narodnoj nošnji, kreativna „maska“ izaziva pažnju. Svi Vasiličari verno i ponosno nose svoju masku tokom karnevala probijajući se kroz mnogobrojnu publiku.

Vevcani Carneval 2018 09

Dvorske lude na vevčanski način

Još jedan tradicionalni lik na karnevalu je glupi Avgust koga uvek „glume“ mladi meštani. Defile na karnevalu počinje upravo glupim Avgustima, nalik dvorskim ludama, koji sve vreme karnevala prave gluposti, valjaju se po ulici, a sa publikom i posetiocima pričaju zvižducima i vriscima.

Karneval Vevcani 05

Političari zgodni za sprdnju

Donald i Melanija Tramp ne mogu zaobići humor i sprdnju Vevčanskog karnevala, posebno nakon odluke koju je u 2017. godini doneo o Zapadnom Balkanu kojom produžava vanredne mere iz vremena predsednikovanja Džordža Buša. Odlukom se pominje finansiranje ekstremističkog nasilja u Makedoniji, zbog čega su se osim Trampa na karnevalu pojavili i transparenti „Makedonci nisu teroristi“.

Vevcani Carneval 2018 23

Vevčanska republika

Samoprozvana „Vevčanska republika“, ali zvanično Opština iako ima tek oko 2.000 stanovnika. To je makedonsko mesto okruženo albanskim, a na zapadu se i graniči sa Albanijom. Meštani ne prezaju ni od koga, pa ni da ismevaju premijera Zorana Zaeva koji je razbijenu glavu zaradio dolaskom na vlast, a danas pregovara sa Grcima o novom imenu Makedonije. „Malo sutra“ je rečeno, a šta će biti sledeće?   

Vevcani Carneval 2018 05

I najmlađi učestvuju u karnevalu

Ove maske pripremaju tokom cele godine, i u karnevalu učestvuju svi meštani Vevčana, od najmlađih do najstarijih. Svi su maskirani i ponosni na svoju tradiciju. Iako nisu skupe, maske su veoma originalne i upečatljive.  

Vevcani Carneval 2018 02

Tekst: Jelena Đukić Pejić

Foto: Jelena Đukić Pejić i Saša Đorđević

Anketa

Sve više medicinara odlazi iz Srbije. Kakav je Vaš stav o tome?

  • Brinem jer najbolji odlaze i ne znam ko ostaje da nas leci
  • Nema razloga za brigu, to su normalne migracije
  • Ne brinem, verujem državi da ce zaustaviti odliv mozgova

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim