Fabrika umetnika, nova oaza za ljubitelje prirode i kreativnosti

jun 03 2021

Umetnici, ljubitelji prirode, književnici, zanatlije, deca – svi su dobrodošli u novi prostor za rad, zabavu i uživanje u Nišu u naselju Brzi Brod. Na mestu gde se pre samo nekoliko nedelja nalazilo smetlište obraslo u korov i travu, Nišlije su dobile Fabriku umetnika.

Do nedavno zapušteno mesto pored Nišave pretvoreno je u prostor za kreativne zahvaljujući entuzijastima. Jedna od inicijatorki ove Fabrike prirode I umetnosti, Jelena Rudić, kaže da su prostor uredili ali nisu menjali prirodu.

"Svi koji vole umetnost, prirodi, a poštuju pravila i jednog i drugog, dobrodošli su u kamp u Brzom Brodu. Ovo mesto je oaza za sve koji žele da odmore ali I pokažu kreativnost", kaže Rudić.

Fabrika umetnika 1

Prema njenim rečima, ideja o kampu nastala je na festivalu "Pozitivni", jer su svi učesnici i nakon festivala žele da nastave da rade nešto zajedno i da se druže.

"Gradu je nedostajao ovakav prostor. Niš je bio nekada ozbiljan alternativno-kulturni centar, pa je vremenom to malo zamrlo. Mi gledamo sada da radimo po ugledu na mnoge gradove u Evropi i svetu, pa čak i u Srbiji", rekla je Rudić.

Fabrika umetnika 2

Do pre samo nekoliko nedelja ovo mesto je bilo neuslovno, sada ima vodu i sredjenu infrastrukturu. Udruženje je pokrenulo kampanju za prikupljanje donacija za elektrifikaciju, odnosno postavljanje solarnog sistem.

 "Pozivamo sve institucije i pojedince koji misle da je ovo što radimo vredno, da dodju i rade sa nama. Pozivamo udruženja da sada, kada imamo ovaj prostor, da osmislimo programe i projekte, kako bi što veći broj pre svega mladih ljudi angažovali ovde", istakla je Rudić.

Fabrika umetnika 4

Da je ovo mesto nedostajalo i najmlađima, pokazali su osnovci koji su prvog dana otvaranja pojurili u prirodu. Otvaranje kampa pomogli su   Savez izvidjača Niša, JKP "Mediana", Nacionalna koalcija za decentralizaciju, USAID, Program "EU za tebe", Fondacija Jelena Manić, grupa 484 i brojni umetnici, entuzijasti, ali i slučajni prolaznici.

Kako najavljuju organizatori, svakog vikenda će u “Kampu” biti nekih radionica, koncerata kao i programa za najmlađe. Na ljudima je samo da dođu, uživaju, donesu dobro raspoloženje i ne ostave ništa za sobom.

MIC

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim