Simboli Niša koje pamte svi posetioci Foto: S. Djordjević

Simboli Niša koje pamte svi posetioci

avgust 01 2017

Kada neko dođe u Niš bilo iz nekog drugog grada ili neke druge zemlje, na fotografijama koje će poneti sa sobom uglavnom su iste zgrade ili spomenici kulture. Koji su to simboli Niša koje sa sobom ponese svako ko dođe u naš grad?

Tvrđava

tvrdjava

Tvrđava na obali Nišave, pravo je obeležje i simbol grada. Svakako predstavlja jedno od najlepših i najočuvanijih zdanja turske arhitekture na ovom delu Balkana. Rušena je i obnavljana više puta od strane Rimljana, Vizantinaca, Slovena, Bugara i Srba, da bi svoj današnji izgled dobila 1723. godine kada su je podigli Turci na kraju svoje vladavine na ovim prostorima. Izgrađena je na prostoru od preko 22 hektara, sa bedemima koji su dugački 2.100 metara, zidinama visokim 8 m, a širokim 3 metra. Unutar tvrđave i danas se mogu videti brojni ostaci niške istorije, hamam, arsenal oružja, Bali begova džamija, barutane, spomenik knezu Milanu Obrenoviću, hapsana i još mnoge druge. Tvrđava je svakako na prvom mestu simbola grada, i nema razglednice i fotografije iz Niša bez ovog istorijskog spomenika, a kako je od nedavno most koji vodi do nje postao pešačka zona, sada je još lakše uhvatiti dobar kadar ispred Tvrđave.

Ćele kula

cele kula

Jedinstveni spomenik na svetu. Ne postoji još jedan takav. Nastao je kao posledica velike bitke na Čegru. Prema starim kazivanjima, niški Huršid paša je nakon osvojenog položaja na Čegru kada je pored 3000 Srba u bici poginulo duplo više Turaka, naredio da se skupe srpske glave, da im se odere koža, i da se lobanje uzidaju u kulu, a kože napune pamukom i pošalju u Carigrad. Upravo na putu za Carigrad napravljen je ovaj strašni spomenik kao opomena da se ne diže buna protiv Turskog carstva. Prema zapisima iz 19. veka kula je četvorougaona, visine 4.5 metra. Na sve četiri strane nalazi se ukupno 56 redova, u svakom redu po 17 lobanja – ukupno 952 lobanje. Vremenom je veći deo lobanja nestao ili oštećen, i danas u kuli ima samo 58 lobanja. Ovaj spomenik takođe se nalazi na svim razglednicama Niša i većini fotografija koje će neko poneti sa sobom kada napusti Niš.

Spomenik oslobodiocima Niša

spomenik konj 3

Ovaj spomenik je u najcentralnijoj centralnoj tački grada, na Trgu kralja Milana. Obeležava razdoblja oslobodilačkih ratova protiv Turaka, Bugara i Nemaca. Spomenik se nalazi na visokom postamentu sa bronzanom skulpturom i konjanikom, vesnikom slobode u prirodnoj veličini. Ovaj spomenik, autora Antona Augustinčića, poznatog zagrebačkog vajara, otkriven je 1937. godine, a stavljen je pod zaštitu države 1983. Spomenik označava centar grada, i obeležje je Niša i za Nišlije. Kada se nalaze u centru, Nišlije se uglavnom nalaze kod konja. Definitivno se nalazi na svim razglednicama i fotografijama iz Niša

 Ambasador

ambasador nis 1

Svako ko se slika ispred spomenika oslobodiocima Niša, gotovo je sigurno da će u jednom delu fotografije uhvatiti i Ambasador, stari hotel, još jedno obeležje grada. Visok 60 metara, hotel Ambasador u centru Niša mora biti primećen i svako do dođe u ovaj grad ulazeći u gradsku zonu ovaj hotel zapamti. Hotel je radio punih 50 godina nakon čega je zatvoren 2013. godine. U njemu su odsedali svi koji dođu u Niš, a tokom filmskih susreta koji takođe traju pola veka, sve naše i strane glumačke gromade, uključujući Elizabet Tejlor i Ričarda Bartona, odsedali su u ovom hotelu. Veoma star i oronuo, čekao je trenutak da dobije novi izgled i moderan dizajn. To će se konačno dogoditi naredne godine kada će ponovo biti u funkciji, zahvaljujući tome što ga je kupio My place group. Radovi na adaptaciji i sanaciji su započeti i ovaj hotel će sa potpuno novim izgledom i sa pet zvezdica koliko će ih imati nakon toga, sigurno biti lepši deo fotografija i razglednica iz Niša, jer će i gradski trg izgledati znatno modernije i lepše.

Bubanj

bubanj

Memorijalni park Bubanj je još jedan istorijski spomenik, nadaleko poznat simbol grada. Nalazi se izvan grada na uzvišenju koje se takođe zove Buban i simpolizuje žrtve II svetskog rata. Procenjuje se da je ovde streljano između 10.000 i 15.000 ljudi, ali tačan broj se ne zna. Memorijalni park se sastoji iz više delova koji simbolično prikazuju strahote koje su se događale na ovom mestu, a tri monumentalne pesnice različitih visina simbolizuju muškarca, dete i ženu koji su streljani na ovom mestu. Kao simbol grada, nalazi se na velikoj većini razglednica iz Niša.

Šaban

saban spomenik

Spomenik Šabanu Bajramoviću je noviji spomenik, podignut 2010. godine u čast Šabanu Bajramoviću, čuvenom Nišliji proglašenom kraljem romske muzike koga je magazin Time proglasio jednim od 10 najboljih bluz pevača na svetu. Spomenik u prirodnoj veličini je delo vajara Vlade Ašanina i postavljen ne iznad amfiteatra na keju, mestu gde se skupljaju mladi, i ispred Oficirskog doma. Šaban Bajramović prikazan je baš kao što je i izgledao na svojim nastupima i kako ga pamte i Nišlije, a i ceo svet, sa mikrofonom u ruci i u odelu. Inicijativu da se podigne spomenik pokrenuo je tim Nišville jazz festivala. Tradicionalno se upravo ovde nalazi jedna bina u vreme pomenutog festivala gde se okuplja veliki broj ljubitelja odabrano dobre world, jazz i blues muzike. Šaban Bajramović je definitivno na fotografijama koje ćete pri poseti Nišu poneti sa sobom nazad.

Sremac, Kalča i Čapa i kazandžijsko sokače

kazandzijsko kalca

Spomenik piscu Stevanu Sremcu i junaku Kalči iz njegove knjige „Ivkova slava“ nalazi se u pešačkoj zoni, Obrenovićevoj ulici na samom početku Kazandžijskog sokačeta. Bronzani spomenik koji prikazuje Sremca i Kalču kako sede za stolom i piju, dok Kalča prepričava svoje lovačke avanture dok pored njega sedi verni lovački pas Čapa napravio je vajar Ivan Felker. Za ovim stolom je i jedna prazna stolica, pa svi oni koji dođu u Niš iskoriste priliku da sednu za sto sa piscem i lovcem i naprave fotografiju. Kazandžijsko sokače počinje sa ovim spomenikom i prava je atrakcija jer je jedini očuvani deo stare niške čaršije. I dalje se tu gazi po starinskoj kocki, a u ovom sokačetu se danas nalaze brojni kafići i kafane, brend grada.

capa kalca

Šojka

Svećar Šojka, takođe se nalazi u centru grada na Obilićevom vencu. Ovo nije turističko odredište koje privlači turiste, ali je svakako simbol grada jer nema onoga ko živi u Nišu, a da ne zna gde je Šojka. Čak za taj ceo stambeni kraj grada kaže „kod Šojke“. Šojka je inače jedina preostala svećarska radnja specijalizovana samo za pravljenje sveća, ali i jedna od najstarijih uopšte u celom gradu. Iako nije turistička atrakcija, svakako je simbol Niša.

Piše: Jelena Đukić Pejić

Foto: Saša Đorđević

Anketa

Da li mislite da deca migranti treba da idu u školu u Srbiji?

  • Da, jer sva deca imaju pravo da se školuju
  • Ne, ne želim da se mešaju sa našom decom
  • Nisam razmišljao/la o tome

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim