„Firma prosto mora biti društveno odgovorna“

maj 20 2021

Svetski brend iz južne Srbije, Ivko Knits Blace primer je društveno odgovornog poslovanja. Nakon više od 30 godina postojanja, danas kažu da su svesni da bez adekvatne pomoći ne bi znali da su posebni u svetu.

Njihove modele nose žene iz celog sveta, a oni vole da kažu da su to autentične žene. Ivko Woman je modni brend sa fabrikom u Blacu, koji je specijalizovan za proizvodnju ženske pletenine. Najuspešnija je srpska modna kuća s obzirom da više od 85% proizvoda ide na svetsko tržište.

Nekada mala porodična firma sa počecima iz kasnih 80-ih, a danas velika fabrika sa modernim mašinama i 200 zaposlenih. Od toga tri četvrtine zaposlenih je na jugu Srbije, a u razvojnom centru gde rade kreativni dizajneri i u komercijalnom delu firme u Beogradu radi 50 ljudi.

ivko 8

Pogon fabrike Ivko Knits u Blacu

Miloš Ivković, direktor firme Ivko Knits, Blace za MIC kaže da su oduvek imali autentičan proizvod.

“Naš dizajn je jedna posebna estetika, i on ističe autentičnost svake osobe koja je nosi. Mi ne volimo da svrstavamo sebe u neku starosnu grupu, jer mislimo da naš proizvod odražava jednu estetiku, jedan stav, nego što je trendovski proizvod koji bi svake godine mogao da se promeni. Naši dizajneri, imamo ih 10, inspiraciju nalaze u različitim kulturama, periodima, slikarima, to začine to našim kulturnim nasleđem, i to kreira jedan specifičan rukopis na koji smo ponosni, i koji nas je doveo tu gde smo”.

ivko 12

Miloš Ivković, direktor firme Ivko Knits

Pandemija korona virusa ih je znatno usporila, ali do sada su ih žene širom sveta videle na modnim pistama i štandovima u Amsterdamu, Londonu, Berlinu, Moskvi, Njujorku. Zato najveće tržište imaju upravo u EU, ali izvoze i u SAD, Rusiju, Tajvan i Japan i mnoga druga, kako kaže Miloš Ivković, zahtevna tržišta.

Svet su osvojili svojim radom i specifičnim dizajnerskim pečatom, ali za sve te poduhvate im je trebala podrška. Podržala ih je Evropska unija u saradnji sa Vladom Republike Srbije preko programa EU PRO. Dobili su mašinu za vez koja im omogućava da rade na velikim komadima.

“Mašinu koju smo sad zadnju dobili, koju je sufinansirao EU PRO, to je jedna mašina za vez velikog radnog područja. Mi imamo jedan veliki spektar proizvoda, ali možda su naš najeksluzivniji proizvod kaputi koje radimo od filcane vune. Oni se dosta skupo prodaju na zapadno evropskom i američkom tržištu, a proces pravljenja tih kaputa je vrlo specifičan - mi prvo proizvodimo pleteninu, pa je obrađujemo u vodi na višoj temperaturi, i tu dobijamo filc, a onda taj filc vezemo, naši dizajneri kreiraju te velike kompozicije na našim komadima, i onda na tu mašinu tu možemo da smestimo čitav kaput metar i dvadeset dužine. Takvih mašina nema kod nas, a nama je to već druga takva mašina koju imamo. Ona nam omogućava da naše proizvode koji se nestandardno dugo vezu i procesno su zahtevni i proizvedemo. Mašina za vez, mašina za ketlanje u saradnji sa EU PROom, i takva vrsta podrške našoj kompaniji je uvek bila jako potrebna, i dobro došla, i mi smo zahvalni zbog nje.”, kaže direktor ove firme.

ivko 11

Pogon fabrike Ivko Knits u Blacu

Oduvek autentični, ali nisu uvek bili svesni svojih potencijala. Ivković kaže da su zahvaljujutći projektima poput EU PRO, dospeli do više očiju i shvatili da mogu da budu svetski brend.  

“Naš međunarodni uspeh i ta internacionalizacija i počela kroz neke projekte koji su slični EU PRO. Naš međunarodni uspeh je i počeo 2004. godine kroz jedan takav projekat izlaganja na jednom sajmu mode, i mi smo tamo otišli apsolutno nesvesni potencijala koji imamo, verovatno sami nikad ne bi ni otišli, i to je suštinski promenilo od tada do danas. Mi smo tada bili jedna lokalna firma na nivou Beograda, prodavali smo kroz nekoliko naših maloprodajnih objekata, bilo je tu dvadesetak zaposlenih, i to je bilo to. I tada smo imali taj specifičan proizvod koji je bio osnova za sve što se desilo kasnije, ali od tada smo porasli 10 puta, od tada smo zbog toga u Blacu, mi ne skrivamo našu zahvalnosti tim projektima i mislimo da smo iskoristili svaku šansu koja nam se u tim prilikama ukazala. Za našu firmu su takve pomoći bile suštinske”.

ivko 13

Galina Spasić

Danas u fabrici vrednoj preko 3.5 miliona evra imaju 50tak mašina za pletenje, a samo jedna od njih košta do 50.000 eura. Među 150 zaposlenih u Blacu, i muške i ženske ruke su vredne. Dok jedni rukovode mašinama, drugi čiste suvišne konce, peglaju ili sređuju gotove proizvode. Sve se radi precizno i u milimetar tačno. Jedna od radnica je i Galina Spasić. Ona radi u ovoj fabrici već 11 godina, od kako je i osnovana u Blacu. Kaže da je zadovoljna jer radi u savremenoj i čistoj fabrici koja nije nalik na druge.

Savremena po mašinama, ali i po društveno odgovornom poslovanju. Često pomažu svojoj lokalnoj samoupravi. Miloš Ivković čak i ne može da se seti svih donacija košarkaškom klubu u Blacu, Domu zdravlja i mnogim drugim udruženjima.

“Ovo je jedna mala sredina. Informacije se čuju. Kako smo saznali da Dom zdravlja nema holtere krvnog pritiska I EKG – pa mi radimo sistematske preglede naših zaposlenih, i neki radnici imaju problema sa pritiskom, rečeno im je da bi bilo dobro da nose holter, ali i to da na žalost u domu zdravlja nemaju holter. Ne pričamo puno o tome šta treba, ali imamo budžet za takve stvari. Da li je to neko muzičko takmičenje, da li su to neki sportski timovi, nedavno je bila poplava, i donirali smo drveće”, kaže Miloš Ivković.

ivko 4

Pogon fabrike Ivko Knits u Blacu

U Programu EU PRO kažu da i inače insistiraju od preduzeća i organizacija koje oni pomažu da pomognu svojoj sredini u sklopu društveno odgovornog poslovanja. U firmi Ivko Knits Blace sa ovakvim načinom poslovanja se zdušno slažu. Miloš Ivković o tome za MIC kaže:

“Nevidljive stvari koje čine vašu firmu, vaš brend boljim. Naš stav je, a mi smo do njega došli vremenom, da firma prosto mora da bude takva. U svetu postoje te benefit korporacije koje nemaju zadatak samo da doprinesu vlasinicima u smislu povrata njihovog uloženog kapitala, nego je njihov takođe veoma važan zadatak da doprinesu zajednici. Ne mogu da kažem da se mi transformišemo ka tome, ali usvajamo te filozofije i osećamo da to u nekom ukupnom zbiru čini našu kompaniju boljom, a ljude koje u njoj rade ponosnijim, pa time i vrednijim i požrtvovanijim”.

Autor: Sanja Janačković

Povezani članci

  • Otvoren likovni konkurs za kalendar EU PRO Plus programa za 2024. godinu

    EU PRO Plus je danas otvorio nagradni likovni konkurs za učenike i učenice srednjih škola i gimnazija iz 99 gradova i opština u regionima Šumadije i zapadne i Južne i istočne Srbije na temu „Stvaramo zeleniju budućnost”.

  • Puls Evrope se nastavlja

    Novinari koji žele da se oprobaju u terenskom radu u nekoj od država Evrope, i ove godine mogu da se prijave za učešće u projektu "Puls Evrope - medijske posete EU". Projekat će trajati tokom 2023. i u prvih pet meseci 2024. godine. 

  • Superveštine za budućnost na stranicama kalendara EU PRO Plus programa za 2023. godinu

    Marta Stojanović, učenica gimnazije „Svetozar Marković” iz Surdulice, dobitnica je prve nagrade na konkursu za kalendar razvojnog programa EU PRO Plus za 2023. godinu, dok su drugo i treće mesto pripali Aiši Krkušić i Nejli Bogućanin iz Škole za dizajn tekstila i kože iz Novog Pazara.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim